Više

  FOTO: PROMETNA (NE)KULTURA: Šibenčani nam prijete, psuju nas, rade prekršaje unatoč kaznama

   

  Na najfrekventnijim šibenskim prometnicama i križanjima više od mjesec dana promet reguliraju ‘bobiji’ – momci i cure u bijelom, pripadnici Jedinice prometne mladeži. Njih šezdesetak u tri grupe i dvije smijene svakodnevno dobivaju konkretne zadatke, a sve s ciljem rješavanja prometnih gužvi i bolje protočnosti prometa u gradu Šibeniku. Riječ je uglavnom o srednjoškolacima koji će reći kako je njihov sezonski posao pomalo neugodan, ali je ujedno i živopisan. Od šibenskih ‘bobija’ s kojima smo razgovarali saznali smo kako su vozači uglavnom neljubazni, a stariji muškarci djevojkama ‘bobijima’ često dobacuju i neukusne komentare.

  SEKSI SUKNJICE I POZIVI U STAN

  – Posao sam po sebi nije težak, ali tokom četiri radna sata svačega se naslušamo. Trenutno smo stacionirani kod ugibališta preko puta zgrade Šibenskog kazališta. Starci nam namiguju, dobacuju da smo seksi i da nam dobro stoje suknjice. Bilo je i konkretnih poziva u stan, uz komentar da su to i naše prethodnice radile, ali i slanja u p. m. te psovanja po svim razinama – ispričala je Monika Gulin, učenica III e razreda Prometno-tehničke škole, smjer PTT. Njena razredna kolegica Martina Pulić tvrdi da straha ipak nemaju te da su na terenu sigurne u sebe, odlučne i energične.

  – Dobili smo prometno područje gdje se vrlo brzo stvori gužva, stoga sve vozače uvijek ljubazno upozorimo da se na ugibalištu za autobuse nitko ne smije dugo zadržavati. Jedan je gospodin toliko ozbiljno shvatio naše upozorenje da nam je predao na čuvanje svoju staru majku, dok je on išao tražiti parking – dodala je Martina Pulić. Tvrde da ih ponekad vozači automobila, Šibenčani zamole da odu u pekaru kupiti kruh, a čuvaju im i kućne ljubice, dok oibavljaju brzinski šoping u susjednoj samoposluzi.

  Svi ‘bobiji’ koje plaća gradska uprava s po 70 kuna dnevnice moraju imati navršenih 16 godina života ili više, uglavnom su to bolji učenici, primjereni u ponašanju i radu. Svi oni, prije nego što odu na cestu, moraju ispunjavati uvjete propisane Pravilnikom o programu i načinu osposobljavanja i djelovanja, te moraju imati zdravstvenu sposobnost koju dokazuju potvrdom liječnika obiteljske ili opće medicine.

  OZBILJNE PRIJETNJE

  – Ovo je moj prvi posao i ponosan sam na njega. Nije mi teško stajati na suncu. Kad upeče na plus 40, ja se maknem u hlad. Odmorim, pa opet na prženje. Dobio sam dva područja, kod bivšeg kina Tesla i u Dragama. Gdje je zanimljivije? Pa definitivno kod bivšeg kina… Tamo sam već imao jedno loše iskustvo. Upozorio sam tipa da ne smije ostavljati automobil na nogostupu, rekao sam mu da može dobiti kaznu, i da je u blizini policajac, ali on mi je samo poručio citiram ‘da će mi zavrnuti vratom ako dobije kaznu’ – priča Mile Ercegovac,  učenik IV razreda Tehničke škole. Tvrdi da se nije prepao, ali je pozvao policajca koji je bezobraznog vozača propisno kaznio.

  – Još me i policija zafrkavala. Poručili su mi ako me sad taj dotični bude tražio i ako me pribije da ću lipo završiti u bolnici, a vozač u zatvoru – kroz smijeh će Mile.

  Posao ne smatra teškim. Nakon smjene dođe doma, tušira se, malo odspava, pa u život.

  – Nema stajanja – poručuje.

  Kod Jadranske magistrale u dubokom hladu nalazimo Blaženku Crnobori, učenice II e razreda PTT-a. Blaženka se bori s vozačima koji konstantno parkiraju na pješačkom prijelazu.

  BANKOMAT VAŽNIJI

  – Nitko nema prometne kulture. Upozoriš ih da to ne smiju raditi, ali oni te lipo izignoriraju. Pravilo kaže da nema parkiranja pet metara od zebre, no da li to itko u Šibeniku poštuje? Čim im se obratim oni kažu: ‘bit ćemo brzi, idemo samo na bankomat, vraćamo se za minut’, a onda ih nema 10-15 minuta ili duže – priča Blaženka. Tvrdi da sve vozače uredno upozori na činjenicu da je kazna nepropisnog ostavljanja automobila 300 do 500 kuna, ali ni to ne pomaže.

  – Možda trebamo reći građanima Šibenika da se u blizini svakog ‘bobija’ nalazi i policajac koji nije toliko milostiv kao mi! – dodala je.

  ‘Bobiji’ će operirati gradom do 19. kolovoza, a osim u Šibeniku trojica rade u Rogoznici. Ostale Općine nisu prepoznale ovaj vid prometne edukacije stanovništva, ali i preventivnog djelovanja na sigurnost prometa. Osim toga, njihova je zadaća i pomaganje stranim i domaćim turistima u snalaženju na prometnicama i u gradu općenito.

  Ivica Kostanić, načelnik PU Šibensko kninske drži čak da su bobiji postali i sastavni dio turističke promidžbe grada Šibenika. Inače, Policijska uprava Šibensko-kninska u suradnji s Prometno tehničkom školom u Šibeniku već šesnaest godina  organizirala Prometnu jedinicu mladeži.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Malonogometaši Šibenika 1983 pobjedom otvorili prvenstvo, Brođanima zabili...

  Malonogometaši Šibenika 1983 pobjedom su otvorili 1.HMNL, kako se od ove sezone zove jedinstveni drugi rang hrvatskog futsala. U gostima su svladali Brod 035...

  Solaris namučio aktulanog prvaka Hrvatske i finalistu PRL-a,...

  Vaterpolisti Solarisa u trećoj su utakmici Premier regionalne lige upisali treći poraz, prvi u domaćem bazenu. Favorizirani splitski Jadran slavio je sa 16:10, uz...

  Konferencija ‘Forum nove generacije – Osnaživanje mladih za...

  U sklopu EU projekta 'EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije' JU Razvojna agencija organizira konferenciju u Šibeniku, u petak, 6. listopada u 12 sati, u prostorijama...

  NAJNOVIJE

  Malonogometaši Šibenika 1983 pobjedom otvorili prvenstvo, Brođanima zabili sedam komada

  Malonogometaši Šibenika 1983 pobjedom su otvorili 1.HMNL, kako se od ove sezone zove jedinstveni drugi rang hrvatskog futsala. U gostima su svladali Brod 035...

  Solaris namučio aktulanog prvaka Hrvatske i finalistu PRL-a, Jadran prelomio utakmicu u zadnjoj četvrtini

  Vaterpolisti Solarisa u trećoj su utakmici Premier regionalne lige upisali treći poraz, prvi u domaćem bazenu. Favorizirani splitski Jadran slavio je sa 16:10, uz...

  Konferencija ‘Forum nove generacije – Osnaživanje mladih za održivu Europu’

  U sklopu EU projekta 'EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije' JU Razvojna agencija organizira konferenciju u Šibeniku, u petak, 6. listopada u 12 sati, u prostorijama...