FOTO: IZLOŽBA I.: Seneka Šibeniku:’Možda je ovo moja posljednja izložba’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Obilježavajući kulturnu manifestaciju Mjesec hrvatske knjige,  šibenska Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ počastila je sugrađane s dvije iznimno vrijedne izložbe.  Vrijednost kulturnog programa koji se danas sredinom dana odvijao u Knjižnici, prepoznala je i stanovita Šibenčanka. Ta je gospođa svoje vrijeme na poslu rezervirano za pauzu,  umjestno negdje na kavi, odlučila provesti u knjižnici zajedno s pripadnicim šibenskog kulturnog kruga čiji su nedjeljiv dio ovih dana i mladi splitski glumci koje gledamo u predstavi ‘Arhimedov zakon’ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Pere Eranović i Bojan Brajčić.

-S obzirom na imena naših gostiju, slobodno možemo reći da je ovo središnji događaj našeg programa  – rekao je ravnatelj Knjižnice, Vilijam Lakić, prilikom otvorenja prve izložbe.

HOĆEMO JOŠ!

Prva na redu bila je izložba ulja na platnu i slika priznatog hrvatskog akademskog slikara, scenografa, scenariste, filmskog i TV-redatelja i autora nekoliko romana, Željka Senečića kojemu ovo nije prvi put da gostuje u Krešimirovom gradu.

-Da sam ja to sve čuo o nekom drugom,  bio bih siguran da je taj netko prevarant.  Jer netko tko piše, pa slika, pa scenografira, pa režira, vjerojatno, ne zna ništa od toga i imao bih pravo. Drago mi je da sam tu sa slikama u Šibeniku. U godinama sam kad mi je sve već posljednje.  Možda je ovo čak i moja posljednja izložba, bilo bi mi to još draže – priznao je autor prilikom otvorenja izložbe umjetničkih radova s potpisom ‘Seneke’  među kojima se našlo mjesta našlo za šibensku katedralu sv. Jakova,  detalje otoka Zlarina.

izlozba zeljko senecic7

Likovni umjetnik čiji se radovi mogu pogledati u galerijskom prostoru Gradske knjižnice, održao je više od 120 samostalnih izložbi diljem Lijepe Naše i u inozemstvu. Dobitnik je Grand Prixa za slikarstvo na Salonu nacija u Parizu 1984. godine, četiri Arene u Puli, na festivalima u Bledu i Portorožu, nagrada ‘Gavella’ i ‘Vladimir Nazor’.  Autor je nekoliko scenarija za TV serije i filove, scenograf je stotinjak igranih filmova inozemnih i domaćih. Radio je scenografiju za kazališne predstave …

Sve to i mnogo više je Senečić za kojeg će proslavljeni zlarinski književnik Mladen Bjažić pri kraju otvorenja izložbe uzviknuti:’Hoćemo još!’

Osim likovnih radova s potpisom Seneke, u Gradsk knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ moći će se pogledati i njegovi filmski uradci. I to već ove srijede, 13. Studenog, kada će se u multimedijalnoj dvorani prikazati filmovi posvećeni Miroslavu Krleži, u režiji Željka Senečića. Spomenimo da je riječ o filmovima koje je autor darovao šibenskoj Knjižnici čime je njen fundus bogatiji za još jedno vrijedno umjetničko ime.

izlozba zeljko senecic1

izlozba zeljko senecic4 izlozba zeljko senecic6


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.