FOTO: Dječja književnost bogatija za mapu Bajki, basni i pripovijetki Ivane Kružić Polić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Jutros je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ predstavljena mapa ‘Bajke, basne i pripovijetke’ autorice, rođene Riječanke, Ivane Kružić Polić kojoj je ovo prvo književno djelo napisano za djecu vrtičke dobi. Mapa se sastoji od sedam slikovnica, a riječ je o basnama u modernom tonu, pričama o životinjama i životnim pričama.

Ilustraciju mape potpisuje Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih pri šibenskoj Knjižnici te ilustratorica s diplomom Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva.

Svoj prvi književni naslov namijenjen dječjim policama, autorice su predstavile djeci iz vrtića ‘Brat Sunce’.

PISANJE  ZA DJECU

-Dosad sam objavila svoje radove u zajedničkoj zbirci pjesama s kolegicom. Sad sam, po stare dane, odlučila pisati za djecu. Pjesme pišem otkako znam za sebe,  od svoje desete godine, možda i ranije, a na ovo me potaknula prijateljica Marina Kralik koja je, vidjevši kako se zabavljam s njenim unukom, zaključila da se moram baviti pisanjem za djecu. I, ne znam hoćete li mi vjerovati, ali sve to napisala sam za četiri mjeseca – priča nam profesorica hrvatskog jezika.

Inspiraciju za pisanje pronalazi u sebi, ljudima i svijetu oko sebe, međusobnoj interakciji , a za svoju mapu bajki, basni i pripovijetki kaže da je namijenjena djeci, ali da vjeruje da će se svidjeti i odraslima.

ivana kruzic polic bajke basne promocija

-Čekala sam da sazri. Zorilo je, zorilo, sazorilo i sad se istreslo – rekla je autorica dječjeg štiva referirajući se na najpoznatijeg pisca za djecu i mlade,  Zvonimira Baloga.

ZADOVOLJNA SURADNJOM

Prestavljajući zbirku, autorica je uz pomoć  Zdenke Bilušić djeci pročitala nekoliko priča iz svoje mape, a pričaonicu su otvorila ‘Tri Snješka na zimskoj straži’ dok su se na video zidu vrtile ilustracije iz mape.

-Ilustracije su rađene u tehnici olovke, akvarela, nešto tuša. Kasnije je sve računalno dorađeno – priča nam Bilušić, dodajući:

-Ovo nam je prva suradnja. Ivanu Kružić Polić donedavno nisam poznavala, a došla je k meni jer je čula da sam ilustrirala neke druge autore. I tako je započela suradnja za koju mogu reći da sam veoma zadovoljna.

VRIJEME ZA PENZIJU

Hoće li se ova lijepa suradnja nastaviti, vrijeme će pokazati baš kao i to hoće li Kružić Polić, novopečena autorica dječjih priča nastaviti s pisanjem za najmlađe čitatelje.

ivana kruzic polic bajke basne

-Turizmom se bavim zadnjih petnaest godina, nadam se dočekati kakvu – takvu penziju i nastaviti pisati koliko budem imala vremena. Nadam se da ću ga nalaziti sve više i više ili ću ga tražiti. Nema smisla potratiti život, ako čovjek radi nešto dobro  – kazala je autorica puna nadanja da će se njene priče, osim djeci, svidjeti mamama, bakama.

A tko zna, bude li zainteresiranih, možda Mapa ‘Bajki, basni i pripovijetki’ dobije i reizdanje na nekom stranom jeziku. Autorica bi to svakako voljela.

-Bilo bi bi baš milo, ako bi se to dogodilo – zaključuje.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.