FOTO: Česi i Makedonci oduševe se kad vide svoje policajce u Šibeniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Jaroslav Hamernik, jedan od brojnih čeških turista koji  odmor provodi na šibenskom području, pažljivo je razgledavao  ljepote katedrale sv. Jakova kada je među gomilom turista  ispred velebnog zdanja primijetio dobro poznatu uniformu. Uniformu koju doma, u Češkoj, viđa gotovo svaki dan, ali je ovdje, na jadranskoj obali, za njega bila atrakcija ravna  katedrali. Stoga je brzo objektiv svoga aparata s kamene ljepotice preusmjerio na četvero čeških policajaca koji su u društvu hrvatskog kolege patrolirali starim gradom.

policija ceska po gradu7

– Ovo je uglavnom standardna reakcija naših zemljaka. Ljudi se ugodno iznenade kad nas vide, prilaze nam, popričaju s nama, fotografiraju se, jako su radoznali – kaže Aleksandar Kljunić. On je jedan od policajaca iz Češke koji su u Šibenik stigli kao ljetna ispomoć svojim hrvatskim kolegama.

POZITIVNE REAKCIJE

– Već treću godinu dolazim u vašu zemlju u sklopu ovog programa i ono što mogu kazati jest da je suradnja izuzetno dobra, hrvatske kolege su pravi profesionalci – priča Kljunić, koji je, kao što se da primijetiti iz njegovog imena i prezimena, porijeklom iz ovih naših krajeva.

– Rođen sam u Sarajevu, a u Češku sam se, točnije u Prag, s obitelji odselio 1992. U tamošnjoj policiji, pak, radim već osam godina – objašnjava nam Aleksandar Kljunić.

Jaroslav s početka priče također je pun hvale za ovaj program.

policija ceska po gradu1

– Super je vidjeti naše policajce u stranoj državi. Čuli smo da postoji ovaj program i jako je dobro da se na ljetovanju u Hrvatskoj možeš za pomoć obratiti na svom jeziku – kaže nam Jaroslav.

Nije Aleksandar jedini češki policajac koji ovog ljeta patrolira šibenskim ulicama. S njim je u Šibenik stigla i njegova kolegica Ivana Černakova. Njoj je ovo druga godina da dolazi na šibensko područje kao ispomoć hrvatskim kolegama, dok je prve dvije godine bila razmještena na omiškom području.

Zato ne čudi što je jako dobro barata hrvatskim jezikom.

– Inače sam rođena u Slovačkoj, a slovački jezik je sličan vašem, tako da nije bio problem naučiti ga – priča nam Ivana dok s njom patroliramo šibenskim ulicama. Ona su iz Slovačke u Češku odselila prije više od dvadeset godina, a policijska služba ju je, eto, dovela u Šibenik.

– Ovaj program se pokazao kao jako dobra ideja i drago mi je što sam izabrana da sudjelujem u njemu, da mogu pomoći svojim sunarodnjacima te usput upoznati vašu zemlju – priča nam Ivana. I ona ističe kako su reakcije čeških turista vrlo pozitivne.

– S našim hrvatskim kolegama obilazimo kampove, plaže, hotelska naselja i gdje god dođemo prilaze nam Česi koje onda upoznamo s ovim programom. Objasnimo im da nam se mogu obratiti za bilo kakvu pomoć, ostavimo im i kontakt mobitel na kojem nas mogu nazvati u bilo koje doba ukoliko imaju kakvih problema – kaže Ivana Černakova koja je oduševljena našom obalom.

policija ceska po gradu2

IZ ŠTIPA U ŠIBENIK

– Obožavam Hrvatsku, pa i kad nisam na ljetnoj ispomoći dolazim kod vas na ljetovanje. Ovdje se osjećam kao kod kuće, imate prekrasnu zemlju s prekrasnim ljudima – kaže Ivana.

A ovog ljeta našim područjem patrolira i jedan makedonski policajac, što ne čudi s obzirom da u Hrvatsku dolazi sve više turista iz ove zemlje.

– U Solarisu, gdje sam smješten, prišao mi je jedan bračni par iz Makedonije koji su se ugodno iznenadili kad su me vidjeli i čuli za postojanje ovog programa – kaže Georgi Aškilov iz Štipa, te nastavlja:

– Naravno, naš se posao razlikuje od onog koji obavljamo u svojim zemljama. Ovdje se naš posao više svodi na pružanje informacija, na posredovanje između turista iz naših zemalja i hrvatske policije – kaže Georgi, kojem je ovo prvi put da je došao u Šibenik kao ispomoć kolegama, ali bi se, kaže, rado vratio i sljedećeg ljeta.

policija ceska po gradu6


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.