FOTO: Budući pomorci, učenici Luka i Ivan postali stipendisti Ministarstva pomorstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić uručio je danas dvije stipendije učenicima šibenskih škola pomorskih smjerova, Luki Ledenku (učeniku 1. razreda Tehničke škole, smjer brodostrojar) te Ivanu Dadiću (učeniku 2. razreda Prometno-tehničke škole, smjer pomorski nautičar). Luka i Ivan time su se priključili 101 učeniku i studentu brodostrojarskog i nautičkog smjera koji od ove godine primaju stipendije, a na njihov račun svakog mjeseca sjedat će 800 kuna. Inače, stipendija za studente iznosi 1200 kuna, a ugovor ih obvezuje da nakon školovanja plove na brodovima onoliko dugo koliko su primali stipendiju.

– Ministarstvo je zadnjih šest godina podijelilo 400 stipendija učenicima i studentima od Dubrovnika pa do Rijeke. Dajemo potporu mladima da nastave edukaciju i postanu pomorci zbog dugotrajne pomorske tradicije koju Hrvatska ima. Mi  školujemo prvenstveno za hrvatske brodare, međutim, ako se nađe mjesto na stranim brodarima, nije važno, važno je da ljudi imaju posao – poručio je ministar.

Praksa je pokazala kako se šibenski đaci nakon školovanja više zapošljavaju na brodovima koji plove pod hrvatskom zastavu, nego li na strancima, kazao je ravnatelj Prometno-tehničke škole, Zdravko Peran.

Na svečanosti dodjele stipendija održanoj u dvorani Prometno-tehničke škole (odnosno zgradi gimnazije) prisustvovali su i šibensko-kninski župan Goran Pauk te gradonačelnik Ante Županović.


Pratite nas i na društvenim mrežama: