FOTO: Arheologija se vratila na Murter

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Udruga Argonauta u suradnji s Muzejom grada Šibenika uspješno je provela Međunarodni arheološki kamp Colentum u Murteru koji se održao u periodu od 16. do 30. rujna. Na kampu je sudjelovalo deset polaznika sa Sveučilišta u Zadru i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te mlada  doktorantica Sveučilišta u Budimpešti. Kamp se sastojao od kopnenih i podmorskih istraživanja (terenska nastava), vježbi obrade keramike, stručnih predavanja te stučnih obilazaka arheoloških lokaliteta na Ivoševcima, Velikoj Mrdakovici i Bribirskoj glavici te Muzeja grada Šibenika. Kopnena istraživanja vodili su arheolozi Željko Krnčević i Toni Brajković iz Muzeja grada Šibenika, a suradnici su bili Ivana Cunjac i Jelena Jović, dok je podmorska istraživanja i rekognosciranja vodila prof.dr. Irena Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru. Kampu je prethodila Međunarodna škola epigrafije na kojoj je sudjelovalo dvadesetak studenata iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke i Slovenije te ugledni predavači iz Austrije i Hrvatske.

PREDAVANJA LEGENDI PODMORSKE ARHEOLOGIJE

Niz uglednih predavača pridonio je ozbiljnosti ovog projekta. Među njima svakako valja istaknuti pionire hrvatske podmorske arheologije Dalibora Martinovića i Zdenka Brusića. Predavanjima i radionicama o suvremenoj znanstvenoj disciplini – fotogrametriji studente je oduševio francuski profesor dr.sc. Pierre Drap. Ne manje važna predavanja održali su i prof. dr. sc. Bruna Kuntić-Makvić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Irena Radić Rossi sa Sveučiliša u Zadru, arheolog Rade Žunić, arheologinja i konzervatorica Tanja Lolić te doc. dr. sc. Kristijan Juran iz Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru.

Obimna arheološka istraživanja koja su vodili gore spomenuti dala su izuzetne rezultate. Radilo se na vili uz more, do sada poznatoj kao ‘maritimnoj’. Ovogodišnjim istraživanjima utvrdilo se da je riječ o velikom objektu na kojem je uočeno nekoliko faza, a koji se koristio od antike, dakle negdje 1. stoljeća, sve do vremena 5. i 6. stoljeća, a moguće čak i u srednjem vijeku.

RASVJETA MARITIMNE VILE

Podmorskim istraživanjima došlo se do značajnih saznanja o antičkoj luci Colentuma. Nalazila se na sjevernoj strani Gradine, a drevnim je moreplovcima utočište pružala osobito za južine. Uz to, dokumentiran je i niz arheoloških ostataka na potezu od rimske vile pa sve do unutrašnjosti uvale Hramina. Podmorskim rekognosciranjima otkrivena je velika količina ulomaka keramike, balastno kamenje, topovske kugle i gotovo cijela keramička lampica.

Financijsku potporu projektu pružili su Ministarstvo kulture, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije  te Općina Murter-Kornati.  U tijeku je potpisivanje ugovora s HT-om koji je kroz natječaj ‘Zajedno smo jači’ osigurao sredstava za osvjetljavanje spomenute maritimne vile solarnom rasvijetom.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.