Nutricionistkinja Anita Šupe u četvrtak je u šibenskoj knjižnici predstavila koju je izdala njezina nakladnička kuća.
Zašto je u našem modernom vremenu, usprkos napretku znanosti, medicine i farmaceutike, sve više kroničnih bolesti? Zašto djeca obolijevaju od alergija, astme, atopijskog dermatitisa, poremećaja ponašanja, crijevnih bolesti, debljine, pa čak i autoimunih bolesti i dijabetesa već u ranoj dobi? Što možemo učiniti kako bismo osigurali zdrav i pravilan rast i razvoj djece? Koja je stvarna funkcija hrane koju jedemo? O ovim i mnogim drugim pitanjima nutricionistkinja je razgovarala na današnjem predavanju.
-Knjiga je namijenjena roditeljima, ali i svima drugima koji imaju veze s odgojem djece, od medicinskog i školskog osoblja, do djedova i baki koji često izmijene roditeljski režim prehrane. Naravno, bitno je i za one koji se tek pripremaju za trudnoću, a to je segment o kojem rijetko razmišljamo. Ova prehrana je jednostavna i dostupna i leži na principima tradicionalne prehrane prije razvoja današnje industrije. Naglasak je na hrani nekad i povratak tome istome. Od ljudi se traži da se malo više posveti pripremi hrane i zamijeni ona gotova industrijskog porijekla. Nažalost, danas mnogi roditelji djecu hrane u pekari i supermarketima što je tužno i tragično, kazala nam je Šupe.
-Najvažniji je taj ‘klik’ koji se dogodi u glavi kad shvatimo koliko je ta prehrana važna i koliko kod djeteta utječemo na zdravlje upravo prehranom, istaknula je Šupe.
Velika knjiga o prehrani i njezi djece je knjiga posebne vrijednosti jer je prožeta tradicionalnom mudrošću o prehrani, njezi i odgoju djece, koja je svoju učinkovitost dokazala kroz brojne generacije prije nas, a moderna znanstvena istraživanja danas i potvrđuju zašto je to tako. Knjiga razmatra različite pristupe u prehrani, njezi i odgoju djece, te nudi recentne znanstvene informacije koje potvrđuju vrijednost i važnost povratka prirodnom uzgoju, prirodnoj, industrijski neprerađenoj prehrani i netoksičnim načinima tretiranja bolesti.