FOTO: Aktivisti šibenske Antife nastavljaju komunicirati porukama na fasadama baš kao nekoć

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon što su se krajem listopada pridružili Zagrepčanima i Splićanima u hvale vrijednoj akciji ‘Ne u mom gradu/ Ne u mom kvartu’ koja je za cilj imala uklanjanje profašističkih, proustaških te pronacističkih ‘grafita’ sa zidova grada, okupljeni u projektu nazvanim Antifa Šibenik donekle su narušili pozitivan efekt koji su polučili spomenutom akcijom.

Naime, u Težačkoj ulici, na zidu podno stepenica koje vode do crkve Sv. Spasa i tamošnjeg groblja ostavili su svoj ‘pečat’, ‘grafit’ – stencil.

SREDSTVO KOMUNIKACIJE I BORBE

-Ne vidimo što ima kontradiktorno u dvije identične antifašističke poruke. Brisanju fašitičkog grafita i postavljanju antifašističkog stencila. Po vašem pitanju ispada da su fašistički i antifašistički simboli ‘isti’, a radi o suštim suprotnostima. Usput, ne radi se o čistoj fasadi nit smo mi komunalna služba. Poruke na fasadama su od samih početaka antifašizma i u Šibeniku bile sredstvo komunikacije i borbe – odgovorili su nam na pitanje smatraju li kontradiktornim uklanjanje jednog ‘grafita’ da bi ga potom zamijenili drugim, makar bila riječ o drugačijoj poruci.

antifa sibenik 3

Teško se oteti dojmu da, iako su ‘poruke na fasadama od samih početaka antifašizma i u Šibeniku bile sredstvo komunikacije i borbe’ , novo doba ne zaslužuje i nove oblike komunikacije, posebno onda kada se želi širiti pozitivan stav pa da on sa sobom ne povlači i ono negativno u sebi – pitanje uništavanja javne imovine.

Tim više, što aktivisti šibenske Antife nisu ostavili osobitu poruku, osim one da postoje. Bilo bi smislenije, pa i ljepše, ako su već morali nešto ostaviti na zidu, da je to poruka koja će prolaznika potaknuti na razmišljanje, pa i na akciju.

antifa sibenik 1

-Možda bi bilo ljepše, ali nismo tu zbog ljepote. Želimo prenijeti i raširiti poruke i ideje, a ovo je jedan od načina. Zamislite da na virtualnom zidu Antifa Ši stoji samo bjelina, kakva bi to poruka bila, što bi mi time rekli? Da nemamo stava o ničemu? A to svakako nije istina. Nema ni mjesec dana da smo se okupili, a pokazalo se da postoji interes i potreba za Antifa grupom u gradu. Ljudi nam se stalno javljaju i raduje ih što postojimo – poručuju.

SLAVNA ŠIBENSKA PROŠLOST

Inače, antifašistički pokret za 21. stoljeće pod nazivom Antifa Šibenik prvi put pojavio se na istoimenoj Facebook stranici krajem rujna tekuće godine s namjerom promoviranja antifašističke ideje i vrijednosti. Bave se, navode, informacijom i edukacijom. Žele zaštititi slavnu šibensku antifašističku prošlost od zaborava…

Broj članova zasad nije poznat, no na svojoj Facebook stranici u mjesec dana postojanja dobili su 1.078 ‘lajkova’.

antifa sibenik baldekin

foto spomenika (izvor) Facebook stranica Antifa Šibenik

Spomenimo i to da su jučer, u sklopu svog djelovanja, na Dan Svih svetih odali počast pred spomenikom poginulih, umrlih i nestalih branitelja iz Šibensko – kninske županije na Baldekinu, u Šibeniku.


Pratite nas i na društvenim mrežama: