Ekipa ‘Igre prijestolja’ odala priznanja šibenskom gostoprimstvu kao najboljem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Snimanje svjetski popularne serije ‘Igra prijestolja’ još se snima u Hrvatskoj. I dok je snimanje dijela serije u Šibeniku završeno, isto još traje u Dubrovniku. Štoviše, dubrovački set prošlog je petka bio otvoren za medije, te su se tom prilikom ministar poduzetništva i obrta, Goran Maras, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvoje Hribar u društvu dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića, te predstavnike produkcijskih kuća HBO i Embassy Films pohvalili kako je u Hrvatskoj za potrebe snimanja pete sezone spomenute serije u Hrvatskoj potrošeno oko 43 milijuna kuna ili oko 5,7 milijuna eura. Dio tog kolača, ostao je i u Šibeniku.

GRADSKE FIRME UPRIHODOVALE

Do kraja snimanja u Dubrovniku, a kroz mjere poticaja HAVC-a povrat uloženih sredstava trebao bi biti oko 8,5 milijuna kuna, odnosno 1,1 milijun eura. Nadalje, na snimanju serije ‘Igra prijestolja’ bilo je zaposleno oko 300 filmskih profesionalaca i statista iz Hrvatske. U Šibeniku je, između ostalih, statirao i šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

Možemo li govoriti o dijelu spomenutog iznosa koji je ostao u Šibeniku, pitali smo dogradonačelnika Miletu. Evo što je rekao na tu temu.

– Ono što sigurno znam je da su napravili put prema tvrđavi sv. Ivana. To su sufinancirali. Tu je riječ o iznosu oko 50 tisuća kuna. Gradski parking je zaradio oko 26, 27 tisuća kuna. Gradska čistoća bila je angažirana u nekim poslovima. To je ono što se tiče gradskih firmi. Onda, što se tiče drugog, hranili su se u Gradskoj vijećnici, spavali su u Solarisu. To bi, dakle, trebalo pitati njih. Bilo je to u statista. Njih 200, snimalo se četiri dana, a statisti su po danu snimanja dobivali neto 240 kuna.

Mileta naglašava kako su u Gradu Šibeniku zadovoljni suradnjom sa produkcijskim timom koja je radila na seriji.

– Čim ima ‘muvinga’, nekog šušura i platno sposobnih , onda ima i zadovoljnih ugostitelja, hoteljera – zaključuje dogradonačelnik.

Osim fizički utrošenog novca, odnosno dobivenog, tu je i besplatna reklama koju je Krešimirov grad dobio samo zato što su producenti američkog HBO-a odabrali Šibenik kao kulisu.

NAJBOLJI DOČEK U ŠIBENIKU

-U okviru sustava poticaja koje provodi HAVC, prihod prve godine iznosio je 25 milijuna kuna, duge godine 58 milijuna kuna, a ove godine očekujemo 105 milijuna kuna izvoza filmskih usluga. Da nije bilo inicijalnog povjerenja HBO-a bilo bi teško zakotrljati tu grudu snijega i teže bi nam bilo dokazati da jedna mala kulturna industrija može biti vrlo ozbiljan motor razvoja i zarade, kao što govore brojke – izjava je ravnatelja HAVC-a, Hrvoja Hribara, dok je ministar Maras kazao:

– Što se tiče ovog konkretnog projekta, drago mi je da su ljudi zadovoljni, da vide da s hrvatskom državom mogu poslovati, da rade veliku promociju i Republici Hrvatskoj i Dubrovniku i svim našim lokacijama. Ovo je uspješna priča za sve: i za HBO i za Hrvatsku i za lokalne sredine i za naš turizam.

Od uvođenja mjera poticaja u filmskoj industriji od 2012. Godine, svake godine raste zanimanje za snimanje međunarodnih produkcija u Hrvatskoj. Osim toga, zanimljiv je i podatak da se prije dvije godine na području Lijepe Naše snimalo ukupno 82 dana, godinu kasnije ta se brojka popela na 156 dana, ove godine, pak, kod nas se snimalo čak 210 dana, a do kraja godine ostala su još puna tri mjeseca.

Najbolje od svega, što se tiče Šibenika, najavljeno je još nekoliko filmskih produkcija koje bi se trebale snimati ovdje. Prema nekima, valja se nadati da će se u Krešimirovom gradu ponovno snimati kadrovi serije ‘Igra prijestolja’ i to šesta sezona. Evo kako Mileta to komentira.

– Zbog načina na koji su dočekani u Šibeniku, rekli su nam da nisu još nigdje doživjeli takvo gostoprimstvo. Šesta sezona serije sto posto se snima, sad samo treba povezati – završio je dogradonačelnik.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.