Društvo ‘Juraj Dalmatinac’ protiv gradnje poslovnog kompleksa na Peškariji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Društvo za očuvanje šibenske baštine ‘Juraj Dalmatinac’ uputilo je Ministarstvu kulture otvoreno pismo zbog najave gradnje stambeno-poslovnog kompleksa na ‘Staroj peškariji’.

-S obzirom kako je navedeni projekt gradnje zamišljen na mjestu šibenske ‘Stare peškarije’ između crkve sv. Dominika i Bute Harolda Bilinića, dužni smo izraziti svoje neslaganje prikazanim gabaritima i izgledom planirane građevine, s obzirom kao je to prikazano u javnim glasilima. Ovo naše reagiranje je potaknuto i neslaganjem velikog broja Šibenčana koji su nas u proteklom razdoblju kontaktirali – navodi Hrvoje Zekanović ispred Društva ‘Juraj Dalmatinac’.

NEPRIMJERENA GRADNJA ZA CENTAR ŠIBENIKA

Smatraju kako ‘prikazana gradnja, namijenjena luksuznom stanovanju nije u skladu s okolnim prostorom, te kako bi u konačnici mogla na neprimjeren i štetan način utjecati na vizuru Šibenika’.

-Projekt koji se predstavlja utemeljuje oblikovni koncept na ‘apartmanskoj’ tipologiji. Kada sve zbrojimo, držimo da se taj projekt nikako ne može kvalificirati uspješnim, štoviše, da ga nije moguće niti manjim oblikovnim intervencijama popravljati jer u mnogome promašuje bitna načela arhitektonske interpolacije u povijesni prostor. Unatoč svemu, razumijemo investitora koji želi uložiti na ovom prostoru, pa sve zajedno pozivamo, a radi dugoročnog zajedničkog interesa i dobrobiti budućih generacija, da se još jednom razmotri spomenuti projekt te se prilagodi povijesnoj šibenskoj jezgri – zaključuju iz Društva ‘Juraj Dalmatinac’.


Pratite nas i na društvenim mrežama: