Drugi pogled: Sreća!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Svi smo zaboravili slušati sami sebe i svoje srce, ugušili smo dijete u sebi i zaboravili smo voljeti iskreno, zaboravili smo se radovati novom danu jer je došao i jer smo mi dio njega

TX: Generalna skupština UN-a 20. ožujka proglasila je svjetskim danom sreće. Nameće se pitanje što je sreća? Tako jednostavna riječ s vrlo teškim definiranjem. Definiranje sreće jedan je od najvećih psiholoških problema.Predložene definicije uključuju slobodu, sigurnost, položaj u društvu, materijalna dobra, unutarnji mir i tako dalje. Moguća definicija mogla bi biti da je sreća stanje u kojem ljudi ponašanjem dolaze do suprotstavljanja vanjskim silama koje bi inače dovele do nesreće .Druge definicije govore da je sreća trajno, pozitivno emocionalno stanje koje uključuje smireno zadovoljstvo svojim životom, ali i aktivno zadovoljstvo i postignuća.

KOMPLICIRANE DEFINICIJE

Moram priznati, vrlo komplicirane i neprihvatljive  definicije. Danas, dok Hrvatsku trese recesija, dok su svi snuždeni jer krediti u švicarcima odnesu cijelu plaću, jer imaju loš mobitel, ili loše auto, dok žurimo s jedne obveze na drugu, zaboravljamo kako je malo potrebno za sreću. Koliko ništa od tih materijalnih stvari neće donijeti sreću u naš život, ni kuća, ni auto, ni mobitel, ni torbice i ine krpice jer da je tako onda zasigurno Hollywood ne bio bio centar ovisnosti i depresija. Depresija je postala bolest modernog doba. Rekla bih iz razloga jer smo pritisnuti s ‘moraš, moraš’.

Svi smo zaboravili slušati sami sebe i svoje srce, ugušili smo dijete u sebi i zaboravili smo voljeti iskreno, zaboravili smo se radovati novom danu jer je došao i jer smo mi dio njega. Ne posotoji tajni recept za sreću, svatko je mora pronaći sam u sebi. Dok sam  ležala u KBC Rebro otkrila sam kako nam je svima jako malo potrebno za sreću.

 SREĆA U MATERIJALNOM

U tim trenucima zaboravite i na rate u švicarcima i na mobitel, i na auto, i na stan, kuću, a imate samo jednu želju. Ne kažem da bi se svatko  trebao suočiti s  dijagnozom da otkrije sreću, ali mislim da bi sami sebi trebali posvetiti prvih par jutarnjuh minuta, da sami sebe uvjerimo da smo sretni samim tim što živimo i što nam je život darovao još jedan dan. Tražeći sreću u materijalnim stvarima izgubit ćemo sami sebe, dobit ćemo materijalno zadovoljstvo ali izgubit ćemo svoje osobno zadovoljstvo…


Pratite nas i na društvenim mrežama: