DORH ODUSTAO: Bačelića neće teretiti za zločine u Gošićima i Varivodama?!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hrvatski branitelj Božo Bačelić, bivši pripadnik 113. brigade, optužen da je zajedno s još trojicom ročnika HV-a nakon vojno-redarstvene akcije Oluja počinio ubojstvo supružnika srpske nacionalnosti Nikole (76) i Milice (74) u Prukljanu kraj Skradina, još uvijek se nalazi u pritvoru Županijskog suda u Splitu. Nakon bijega i skrivanja od pravosudnih organa gotovo pet godina, Božo Bačelić uhićen je temeljem Interpolove tjeralice u veljači ove godine u Saveznoj Republici Njemačkog te, nakon dva mjeseca ekstradicijskog pritvora, izručen Hrvatskoj. Kako je Šibenski tjednik već pisao temeljem informacija koje smo dobili od pouzdanog izvora bliskog istrazi, dok u splitskom pritvoru čeka ponovljeno suđenje za ubojstvo srpskih civila u Prukljanu, Bačelić je podvrgnut i istrazi policije i Državnog odvjetništva u svezi likvidacije 16 srpskih civila u bukovačkim selima Varivode i Gošići krajem kolovoza i početkom rujna 1995. godine.

ISKAZI OČEVIDACA

Još smo prije nekoliko mjeseci objavili kako svojim iskazima policiji, Božu Bačelića za ratni zločin u Varivodama i Gošićama tereti nekoliko očevidaca ovog masakra u bukovačkim selima, ali i drugi dokazi koji upućuju na ovog bivšeg pripadnika 113. brigade. Unatoč tome, neslužbeno doznajemo kako Državno odvjetništvo još uvijek nije spremno za podizanje optužnice. Naime, županijska državna odvjetnica ŽDO – Šibenik Živana Beroš Dodig, kojoj je povjeren ovaj slučaj, navodno se boji da bi optužnica protiv Bačelića mogla ‘pasti’, a zbog činjenica da istragom nije pronađena puška iz koje su ubijene žrtve, odnosno zbog nepostojanja ključnog materijalnog dokaza. A prema našem izvoru, iz istog su oružja počinjena ubojstva srpskih civila u Varivodama i Gošićima, što je nepobitno utvrđeno balističkim vještačenjem. No, oružje još uvijek nije pronađeno. U sklopu istrage koja je provedena nakon što je Bačelić uhvaćen u njemačkoj, djelatnici policije pretražili su njegovu obiteljsku kuću u Grebaštici u kojoj su pronašli arsenal oružja od šest pušaka, nekoliko bombi i mnoštva streljiva. Iako će zbog skrivanja oružja protiv Bačelićevih ukućana biti podnesena kaznena prijava zbog skrivanja oružja, po riječima našeg sugovornika bliskog istrazi, u skrivenom privatnom arsenalu Bože Bačelića nije pronađena i puška kojom su ubijeni srpski civili u Varivodama i Gošićama.

Bez krunskog dokaza, s optužnicom koja bi se prije svega temeljila na iskazima očevidaca županijska državna odvjetnica Živana Beroš Dodig očito nije spremna riskirati. Njezin je oprez, tvrdi naš izvor, prisutan upravo zbog toga što je DORH-ova optužnica u slučaju ‘Prukljan’ pala na prvom suđenju na Županijskog sudu u Šibenika, osim zbog kontradiktornih izjava sudionika zločina, također i zbog činjenice što među dokazima nije bilo puške kojom je počinjen ratni zločin nad srpskim bračnim parom Damjanić.

Za podsjetnik je da je Bačelić s trojicom ročnika HV-a Antom Mamićem, Lukom Vukom i Juricom Ravlićem bio optužen da su mučki ubili, a potom i zapalio tijela starijeg bračnog para Damjanić, čiji su karbonizirani ostaci pronađeni pored obiteljske kuće u Prukljanu. Ovaj slučaj bio je procesuiran pred Županijskim sudom u Šibeniku, međutim, svi optuženi su bili oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Takvu presudu šibenskog suda ukinuo je Vrhovni sud, vrativši cijeli postupak na početak. Ujedno, prema odluci Vrhovnog suda, nadležnost nad sudskim postupkom protiv Bačelića i troje ročnika prebačen je Županijskom sudu u Splitu. Prije početka ponovljenog suđenja 2007. godine u Splitu, Bačelić je pobjegao i bio nedostupan pravosuđu sve do veljače ove godine, kada je uhićen u zajedničkoj akciji hrvatske i njemačke policije.

NACIONALNI PRIORITET

Inače, slučaj Varivode zajedno s masakrom u Gošićima, predstavljaju zaseban slučaj sa 16 likvidiranih starijih civila srpske nacionalnosti, koji je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić označio prioritetnim u rješavanju i koji je zbog težine počinjenog zločina dobio status nacionalnog prioriteta, zajedno s još sedam slučajeva ratnih zločina. Varivode – Gošići su zasigurno od posebnog značenja, jer bi se temeljem dokumentacije kojom Državno raspolaže već deset godina, uskoro trebala razotkriti jedna od tajni Domovinskog rata. No, i dalje nema optuženih, a ni osuđenih. A procesuiranje ovog slučaja i utvrđivanje njegovih počinitelja, uz relevantne dokaze, zasigurno bi pomoglo hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, u žalbenom postupku njihovih odvjetničkih timova pred Haškim Tribunalom. Personalizacija ratnih zločina, kojih je, na žalost bilo i od strane pripadnika Hrvatske vojske, mogla bi doprinijeti obaranju optužnice i presude za krivnju po zapovjednoj odgovornosti, na čemu odvjetnički timovi generala dijelom i zasnivaju novu strategiju obrane u žalbenom postupku.

  ŽDO Šibenik: Izvidi su u tijeku!

– U svezi vašeg novinarskog upita za slučaj Varivode – Gošići, obavještavam vas da su u tijeku izvidi te da sukladno Zakona o pravu na pristup informacije ne mogu se davati podaci o spisima u kojima su u tijeku izvidi ili se vodi istraga – izvijestio nas je preko e-maila Emilijo Kalabrić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva Šibenik.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.