Dogodi li se snježna mećava bit ćemo spremni

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibenik su prije mjesec dana već zahvatile obilne kiše koje su prouzrokovale određene probleme u samom gradu, a po nekim meteorolozima, ove godine nas čeka ‘zima stoljeća’. Iako su, kako nam je rekao meteorolog amater Darko Begić iz Šibenika, prognoze za vremenske periode za duže od 15 dana jako nepouzdane i skoro nemoguće, a veliki snijeg poput onog koji nas je zadesio u veljači 2012. godine dešava se jednom u 25 godina, ipak smo odlučili ispitati koliko su gradske službe spremne za eventualne velike vremenske nepogode, jer da obilan snijeg i padne, ne bi to bilo toliko čudno.

SVAKIH 25 GODINA

Murter-snig

– Zadnji put prije prošle godine sličan obilan snijeg pao je 1985. godine, pa prije toga 60-ih prošlog stoljeća, i uglavnom se kreće u tom intervalu od preko 20 godina. Što ne znači da snijeg neće pasti, ako se poklope uvjeti iznad sjevernog pola kao 2012. godine, sve je moguće. Ali, ponavljam, dugoročne prognoze su neozbiljne – kaže Darko Begić.

A kako moramo biti spremni na sve, evo što su nam poručili dogovorni.

– Gradske službe uredno rade svoj posao, a u slučajevima velikih nevremena ti se poslovi obavljaju intenzivnije i sukladno potrebama na terenu. Riječ je o tvrtkama Zelenilo, Čistoća, Vodovod i odvodnja i ostalim tvrtkama s kojima Grad ima sklopljen ugovor o održavanju javnih površina i nerazvrstanih cesta. Svaka od ovih tvrtki u svom sektoru brine se za stanje na terenu sukladno ugovoru koji ima potpisan s gradom – kaže specijalist za zaštitu i spašavanje Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Ante Glavurtić.

Ipak, za vrijeme velikih padalina na nekim točkama u gradu dolazi do velikih problema, poput poplava na prometnicama.

– Najkritičnije točke u gradu su ona pokraj iNavisa i u gradskoj četvrti Varoši. Riječ o starom sustavu odvodnje, koji više ne udovoljava stvarnim potrebama i ne može prihvatiti količinu vode koja se sijeva za vrijeme obilnijih padalina. Međutim, Grad Šibenik u planu ima izgradnju novog sustava kanalizacije na navedenom području kad će se situacija riješiti. Sličan projekt napravljen je na Vanjskom gdje je bila također kritična situacija, a koja je sada uspješno riješena izgradnjom kolektora, pa problema s obilnim padalinama tamo više nema – kaže Ante Glavurtić.

Što se tiče tvrtke Zelenilo, oni prilikom obilnih padalina, pogotovo ako padne snijeg kakav je zadesio Šibeniku u veljači prije dvije godine, ne mogu puno pomoći mehanizacijom, ali uvijek pomažu s ljudima na terenu.

– Dakle, ako padne veliki snijeg, sve svoje snage usmjerimo na ulice. Tu se radi o čistom fizičkom radu, lopata imamo dovoljno, pa naši ljudi čiste ulice. Međutim, nemamo ni prikladnih kamiona ni drugih vozila kojima bi mogli odvoziti snijeg na za to određena mjesta izvan grada. To je u domeni Hrvatskih cesta Šibenik i Županijske uprave za ceste. Naravno, naši djelatnici pomoći će i u uklanjanju nekih manjih kvarova. Uglavnom, nije me strah neke velike i jake zime, onaj snijeg prije dvije godine bio je rekordan, a opet je sve u gradu funkcioniralo kako treba – kaže direktor šibenskog Zelenila Siniša Burić.

ZALIHE SOLI OSIGURANE I DEFINIRANE

snig

Što se tiče soli, ralica, ljudstva i ostalog potrebnog za čišćenje snijega, iz Grada Šibenika poručuju da su sve potrebne zalihe definirane i osigurane.

– Grad Šibenik je pripravan i uspješno će riješiti svaku situaciju na terenu ukoliko za to bude potrebe. Grad ima potpisane ugovore s koncesionarima koji održavaju javne površine i temeljem tih ugovora definirane su potrebne zalihe soli, ljudi, alata, ralica i ostalog – kaže pročelnica Ureda gradonačelnika Šibenika Ana Gojanović.

 Do Božića suho i toplo, a za Božić ko zna

– Nad našim područjem trenutno vlada jaka i moćna anticiklona, koja je tolikog intenziteta da neće dopustiti niti jednoj cikloni proboj na naše područje. Tako da idućih 15 dana možemo očekivati stabilno i suho vrijeme. Kako će biti za Božić još ne mogu reći, jer je on za 17 dana, pa to mogu reći tek za tri dana – kaže Darko Begić, s kojim smo razgovor obavili 9. prosinca.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.