Dobit Luke lani pala za 1,7 milijuna kuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibenska Luka posljednje dvije godine prolazi kroz jako teško financijsko razdoblje. U obe je poslovala s minusom, a niti pruzimanje većinskog, odnosno 79 postotnog, paketa dionica od strane kutinske Petrokemije prije dvije godine, za što je Petrokemija platila 24,3 milijuna kuna, nije donijelo nikakvo povećanje obima posla i financijsku dobit. Prošle godine, prema javno dostupnim podacima na portalu poslovna.hr, Luka Šibenik je ostvarila ukupni godišnji prihod od 18,9 milijuna kuna, što predstavlja pad prihoda u iznosu od 1,7 milijuna kuna u odnosu na godinu prije, kada su ukupni godišnji prihodi iznosili 20,6 milijuna kuna. Kada se to usporedi s ne tako dalekom 2010. godinom, u kojoj su ukupni godišnji prihodi iznosili gotovo 28 milijuna kuna, dolazimo do jasnog i nedvosmislenog zaključka kako poslovanje Luke posljednjih godina bitno pada. Kako je zbog lošeg poslovanja i sama sudbina Petrokemije upitna, a tim izravno i sudbina šibenske Luke, odlučili smo iz prve ruke saznati kakva se budućnost priprema radnicima i Luci.

DIREKTORSKA KOŠARICA

Na uljudno postavljeno pitanje da nam prokomentira trenutno stanje u firmi kojoj je na čelu, u kojem pravcu će se kretati eventualna privatizacija većinskog vlasnika Petrokemije iz Kutine, te kakve bi posljedice za Luku i sam Šibenik imala ta transakcija, Draško Lambaša, direktor i predsjednik uprave Luke Šibenik, uljudno nam je udijelio košaricu.

– Zahvaljujem što ste me zvali, ali za vaše novine ne želim davati nikakve izjave – kazao nam je Lambaša, napominjući kako razloge odbijanja davanja bilo kakve izjave zna uredništvo Šibenskog tjednika.

Lambaša, naravno, na odbijanje razgovora ima potpuno pravo, kao što imamo i mi postavljajati pitanja koja se našim sugovornicima nužno ne moraju svidjeti, što nikako ne znači da se poslovni uspjesi ili neuspjesi, s Lambašom ili bilo kim drugim na čelu Luke, neće pratiti na stranicama Šibenskog tjednika.

Kako bilo, direktor Luke Šibenik, drugim je tiskovinama obrazložio drastičan pad količina prekrcaja tereta uvjetovanih problemima u kojima se nalazi trenutni 79 postotni vlasnik Luke Šibenik, kutinska Petrokemija. Naime, do prije 2,5 godine u šibenskoj Luci bi se pretovarilo oko 600 tisuća tona tereta dok su količine nakon toga pale ispod 400 tisuća tona što je za rezultat imalo i negativnu bilancu poslovanja koja je za prošlu 2013. godinu iznosila gotovo 3,4 milijuna kuna. Ostali smo, nažalost, uskraćeni za odgovor na pitanje na koji će način Luka svoje poslovanje vratiti u pozitivu ali prema onome što smo uspijeli pročitati tvrtka je likvidna, uredno podmiruje svoje obaveze te redovito isplačuje plaće zaposlenicima. Naime, Luka Šibenik je direktno vezana za rad Petrokemije i glavninu tereta čini prekrcaj sirovina za proizvodnju mineralnih gnjojiva dok se sav ostali teret mjeri u vrlo malim postotcima pretovara aluminija i dijelova za vjetroelektrane.

SUDBINA PETROKEMIJE

Petrokemija se također nalazi u procesu restrukturiranja i financijske konsolidacije, a nedavno pronalaženje strateškog partnera koji bi, upumpavanjem svježeg kapitala osigurao i budućnost tvrtke, nije polučilo nikakav uspijeh. Svoje neobavezujuće ponude poslali su češki Agrofert, austrijski Borealis i madžarski Nitrogenmuvek ali do krajnjeg roka podnošenja obvezujućih ponuda nitko od potencijalnih investitora nije iskazao stvarni interes. Ipak, na adresu Povjerenstva Vlade RH, zaduženog za odabir strateškoh partnera, pristigla su dva pisma u kojima se izražava spremnost daljnjeg nastavka razgovora. Sudbina Petrokemije, pa samim time šibenske Luke i 158 trenutno zaposlenih, ostaje tako nedefinirana. A, dok javnost strepi za budućnost tvrtke, Uprava se odlučila na šutnju.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.