Direktor Šakić nakon četiri godine ne zna kud bi s troskom!?

Oko 5,2 milijuna kuna zarađenih na prodaji 1.804 tone silikomangana španjolskoj tvrtki, moglo bi biti potrošeno na odvoz ostatka kamenog agregata, troske sa zemljišta bivšeg TEF-a. Na prostoru TEF-a ostalo je još oko 100 tisuća tona troske, nastale nakon prerade i izvlačenja vrijednog silikomangana. Manji dio, između 5 i 10 tisuća tona, otprema se i koristi u sanaciji odlagališta Bikarac.

– Uprava TEF-a je trenutno u procesu odabira najracionalnijeg načina zbrinjavanja. U roku mjesec dana ćemo donijeti odluku na koji način ćemo zbrinjavanje provesti, a samim tim ćemo moći imati i precizniju projekciju termina završetka projekta – ostao je nedefiniran Krešimir Šakić, na naš upit kada bi troska trebala biti uklonjena s područja nekadašnje tvornice, kao i iz blizine plaže Banj.

OBEĆALI ROK DO 2012.

Čini se da bi brda troske mogla biti tu do daljnjeg, iako se gradska uprava još 2010. godine optimistično nadala da će biti odvezena iz TEF-a najkasnije do prvog tromjesečja 2012. godine. Tada je trosku užurbanim tempom odvozio privatni partner, MLM grupa poduzetnika Sadika Čolića. Na privatno zemljište ispred kuća srpskih povratnika u Biljanima donjima u Zadarskoj županiji odlagali su tisuću tona troske dnevno. Podsjećamo, trosku su prestali odvoziti kada je Grad Šibenik raskinuo ugovor s MLM grupom, jer nisu poštivali ugovor o sanaciji. Naime, pokušavali su što više zaraditi na vrijednom silikomanganu, dok su saniranje terena posve zanemarili.

– Danas, s vremenske distance, potpuno je jasno kolike je dalekosežne pozitivne posljedice imala odluka gradonačelnika Ante Županovića da 2009. godine zaustavi otpremu silikomangana i dovede je u odnos s otpremom zamjenskog agregata kamena. Bojim se i pomisliti u kojoj bi situaciji bio TEF da se to nije dogodilo i da je otpremljen sav izdvojeni silikomangan – kaže Šakić.

Jedna od opcija je odvoz troske u Italiju zainteresiranim građevinskim tvrtkama. Probni uzorak poslan je jednoj tvrtki prije tri mjeseca, no u TEF-u zasad još nemaju konkretnu reakciju.

 

– Iako je postojao veći broj upita, dosad se nije javio kupac koji bi bio spreman otkupiti zamjenski agregat kamena, makar i po simboličnoj cijeni uz troškove njene otpreme – ističe Šakić i još jednom dodaje kako bi za TEF bilo puno povoljnije da pronađu kupca, ali u adekvatnom roku.

GODINAMA SVE ISTO

– Potencijalni kupci iz Italije koji su krajem srpnja otpremili probnih 3.000 tona zamjenskog agregata kamena tvrde da su zainteresirani da otpreme i ostatak materijala, ali svoj interes dosad nisu konkretizirali. U narednih mjesec dana imaju rok da, ukoliko su zainteresirani, nastave s otpremom materijala, nakon čega će TEF morati pribjeći drugim rješenjima – zaključuje Šakić.

Kojim rješenjima, Šakić nije precizirao. Na koncu valja zaključiti kako se retorika oko TEF-a ne mijenja već godinama. Prije no što su preuzeli odgovornost za Šibenik članovi aktualne garniture na vlasti u Šibeniku bili su iznimno kritični prema tempu kojim se čisti područje TEF-a, garantirajući kako bi oni bili brži i uspješniji. Otkako su preuzeli Šibenik, a samim time i TEF prošlo je gotovo četiri godine, no u TEF-u se fizički malo toga promijenilo – hrpe troske još su uvijek tamo, opasni otpad još nije očišćen, a direktor Šakić od početka 2010., pa svake godine nanovo s istim argumentima, najavljuje skoru sanaciju. Koja još uvijek nije privedena kraju. A, kad će, ne zna se.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.