Decoupage revolucijom protiv gospodarske i socijalne krize

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibenik je pun kreativnih ljudi. Višegodišnja gospodarska i socijalna kriza kao da je umjetničkom amaterizmu dodatno dala dobar vjetar u leđa. Na svakom kutu ‘čuči’ netko tko uz pomoć mašte i svojih ruku s kistom, bojama, špatulom, brus papirom, salvetama, oživljava svijet oko sebe, stvarajući nešto novo, lijepo, unikatno.

Da nikad nije kasno otkriti svog unutarnjeg kreativca dokaz je Danica Šarić, koja je baš ovih dana u prostorijama ŠKART-a ima svoju prvu samostalnu izložbu u decoupage tehnici, sve popularnijoj tehnici ukrašavanja uporabnih i ukrasnih predmeta. Decoupage u slobodnom prijevodu znači – nanijeti izrezano, što se obično radi na trodimenzionalnim predmetima. Glavno sredstvo rada su izrezani decoupage papiri ili salvete, čime se stvara novi izgled površine. Evo zašto se baš u četvrtom desetljeću svog života Danica odlučila baviti baš ovom umjetničkom tehnikom:

PROBUĐENA KREATIVNOST

– Kao i sve u životu, počelo je slučajno. Jednog lijepog dana posjetila me moja prijateljica iz Zagreba i, sva oduševljena, prepričavala događaje s radionice decoupagea, pokazivala mi je svoje radove, a ja sam naprosto hipnotizirano sve upijala. Tako je krenulo, a kada sam počela nisam stala. I evo me, sada ovoj vještini podučavam druge žene, imam svoju prvu samostalnu izložbu, i idem dalje. Kreativnost se jednostavno probudila, došlo je njezino vrijeme, i jednostavno je htjela nasilu van – kazala nam je iskreno i pomalo uzbuđeno Danica Šarić, amaterska umjetnica iz Šibenika. Koliko ju je decoupage oduševio govori podatak da je onog trenutka kad je saznala za njega odmah kupila pinele, boje, salvete i da se samo bacila na posao…

– Joj, bilo je to jako smiješno u početku, te boje je bilo svugdje po stanu, a ja sam više izgledala kao soboslikar, nego kao netko tko se bavi ukrašavanjem upotrebnih i ukrasnih predmeta. Provela sam sate i sate istražujući tehniku po web-u, tražila sam savjete od svakoga tko se bavio decoupageom. Bilo je tu puno bačenih radova, pokušaja i pogrešaka da bi došla do ovog danas. Na rad sam gubila svaki svoj slobodni trenutak. To mi je postala opsesija i strast – priča nam ova amaterska umjetnica. Samu tehniku koja se po prvi put pojavila u 18. stoljeću u Velikoj Britaniji i Veneciji nije teško savladati, nije potreban nikakav talent, predznanje ili iskustvo, već samo volja i novac…

– Sve ovo kuhalo je u meni 25 godina, ali život, suprug, djeca, posao u školi tražili su svoje i nisam imala vremena. Sada je došlo moje vrijeme bojica, krpica, perlica. Posebno volim izrađivati lampe, jednostavno me to opušta, a moj najdraži motiv je lavanda – otkriva nam Danica Šarić. Osim što se bavi decoupageom, Danica je poznata po pisanju pjesama, a odnedavno i slika posebnom tehnikom enkaustikom.

– Ne znam gdje će me sve ovo odvesti, ali uživam i odmaram u isto vrijeme – zaključuje Danica Šarić, koja je baš ovih dana organizirala radionice decoupagea.

Ovom prastarom tehnikom ne bavi se samo Danica, već i mnoge druge Šibenčanke. Neke nisu imale dovoljno samopouzdanja da se pojave pred fotoaparatom, a druge smatraju da imaju još puno toga naučiti. Dok neke u njoj samo krate vrijeme, druge svojim hobijem popunjavaju kućni budžet. Valerija Ljubić u decoupageu vidi drugu sebe.

MOJA PSIHOTERAPIJA

– Decoupageom se bavim nekoliko godina. On je moj čisti hobi koji sam zavoljela onog trenutka kad sam saznala za njega. Nema tu zarade, sve se troši na materijal, ali nije bitno, jer dok radim smirujem živce. On je moja psihoterapija, dok radim potpuno sam druga osoba – priča nam Valerija Ljubić, amaterska umjetnica. Izrada zdjelica, adventskog vijenca ili ukrasne vaze zna trajati danima, ali zato svaki stari predmet dobije jedan potpuno novi sjaj.

– Decoupage je način ukrašavanja predmeta upotrebom salveta, decoupage papira, akrilnih boja, tehnikom raspucavanja površine i može se raditi na drvu, staklu, keramici. Ja sam, primjerice, uzela jednu staru kupu, obojila sam je akrilnim bojama, u gipsu sam napravila male zdjelice, izbrusila ih, sve zajedno dekorirala anđelima, mom, inače, najdražim motivom i, evo, vrhunac je adventski vijenac – zaključuje Valerija.

Radionice u Š.U.M.-u

Istovremeno i Šibenska udruga mladih (Š.U.M.) zadnjih mjesec i pol dana ima besplatnu kreativnu radionicu gdje Šibenčanke mogu puno naučiti o modeliranju.

– Učimo samo osnovne tehnike glinamolom, žicom, decoupageom te njihovim spojem. Zapravo, mi na radionicama učimo izvlačiti ono najbolje iz sebe, otvaramo se, družimo. A boje su tu da sve to ožive… Na kraju, naravno, planiramo organizirati mini izložbu, koja će ujedno biti i prodajna (simbolične cijene), a sav novac išao bi za napuštene životinje, koje Š.U.M. spašava – priča nam Mia Bator voditeljica besplatne kreativne radionice.

Ova simpatična studentica želi decoupage tehniku usavršiti na platnu, a koristi je otkriva nam gdje god stigne.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.