BERBA NA VRHUNCU: Vinarija će i ove godine otkupiti oko 200 vagona grožđa

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

– Grožđe nam je zdravo, sočno, zrelo i upravo idealno za berbu koja će, ako to vremenske prilike dozvole, a već sada znamo da neće, trajati narednih nekoliko dana. Radimo punom parom, zovu kišu, a kad ste već tu, ostavite se fotoaparata i olovke i dajte ruku u berbi – kazali su nam vrijedni vinogradari koje smo u ranim jutarnjim satima zatekli u berbi grožđa u vinogradima Donjeg polja, Jadrtovca i Primoštena, koje smo obišli prošlog vikedna kako bismo vidjeli kako napreduje  berba.

SLADOR LOŠIJI

berba vinograd 1

– Godina je mogla biti i bolja, nije me briga, slador je ove godine loš… Tko je kriv? A, bi’će oni Linićevi inspektori koji nas gnjave dok trgamo, cijela vojska ih je u akciji. Traže osobne iskaznice, da nas ne bi uhvatili u prekršaju. Traže oni još puno toga za ovo malo polja, k’o da zlato prodajemo. Još najbolje da nas zbog berbe grožđa ‘na crno’ bace u ‘pržun’ – kazao je Marko, koji sam je zamolio da mu ne navodimo prezima da, kako kaže, ne bi imao problema sa zakonom. Tvrdi da je suša naštetila urodu, ali naglašava:

– Što se može, nećemo kukati, dobro je.

U Jadrtovcu ‘vojska’ nezaposlenih, pronašla je način da zarade koju kunu. Nije riječ o nekom velikom poslu, ali većina je sretna što uopće radi. U Primoštenu berba je već završila. Vinogradari ne kriju zadovoljstvo – količina sladora je poviše 20 gradi po Babou, a pobrano je oko 15 tona, uglavnom babića. Na škrtoj zemlji Bucavca trenutno je posađeno nešto manje od 72.000 loza. Čak 60.000 je rodno, a ostale tek čekaju prve prinose babića. I vinari su više-manje zadovoljni.

berba vinograda 3

– Urod je bio osrednji. Suša nam je napravila štetu, a zadnje kiše koje su ponegdje pale u pojedinim su vinogradima spasile stvar – kazao je Ante Gracin, predsjednik Udruge vinogradara i maslinara Primoštena. Ipak, vinari navode kako se pad prinosa grožđa neće osjetiti, jer količina svih vina ima dovoljno, zbog zaliha. No, ono što ne predstavlja problem kada j riječ o količini, napravit će problem na tržištu, u prodaji.

PAD POTROŠNJE

– Zbog krize i štednje pala nam je prodaja vrhunskog Babića, ali i ostalih kvalitetnih vina. Nema više prezentacija u firmama, a i konkurencija nam je jaka jer je došlo do otvaranja tržišta i uvoza vrhunskih i kvalitetnih vina. Sve to vjerojatno će rezultirati padom cijena svih naših vina, uključujući i vrhunski Babić – kazao nam je Ivan Vranjić, tehnički direktor vinarije Vinoplod Šibenik. U pogonima te šibenske vinarske tvrtke ovih dana vlada užurbana radna atmosfera. Sezonski radnici, već naviknuti na alkoholne pare, lopatama kupe ‘drop’ (grožđe nakon odlijevanja vina) ispred velikih bačava.

– Primoštensko područje je obrađeno, sada je u tijeku berba u Vrgorcu, a krenuli smo i s otkupom grožđa s punktova Pirovca i Donjeg polja. Ovaj vikend, ako vrijeme dozvoli, otvaramo i ostala područja, Oklaj, Drniš, Knin i okolicu Skradina. Sve u svemu, mi smo zadovoljni – priča nam Vranjić. Ističe da je zdravstveno stanje grožđa dobro, šećeri su u prosjeku te nije bilo značajnijeg pada kiselina u plodu.

berba vinograd

– Što je veći slador, bolje je grožđe, kvalitetnije. Korekcija u cijeni i ove je godine bilo. Primoštenski babić otkupljivali smo od 12 do 16 kuna, ovisno o sladoru. Inače, neznatno su korigirane cijene crnih sorti grožđa. Tako sortu debit otkupljujemo po 25 do 30 posto većoj cijeni nego prošle godine u isto vrijeme (kreće se od četiri i pol kuna do sedam kuna po kilogramu). Cijena maraštine ostala je ista i kreće se

od osam do jedanaest kuna, ovisno o sladoru – otkriva Vranjić.  Berba grožđa trebala bi biti gotova za desetak dana, a očekuje se isti prinos kao lani. Proteklih godina ovo šibensko poduzeće otkupljivalo je oko 200 vagona grožđa.

vinarija vranjic

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju donio je vinogradarima mnoge  nove muke po birokraciji.

– Svake godine nova dokumentacija, drugačiji tečajevi… Nikad tome kraja. Primjerice, sada se po novom neće moći kupiti ‘Bordoška juha’ (najstariji fungicid za suzbijanje peronospore vinove loze) ako niste položili primjereni tečaj, a to će koštati nekih 600 – 700 kuna – kazao nam je Ivan Vranjić, tehnički direktor Vinarije Vinoplod Šibenik, otkrivajući samo neke od noviteta kod nameta za vinogradare. I, tvrdi, to nije niti izbliza sve.

– Svaki čovjek koji želi prodati grožđe i upisan je u Registar proizvođača grožđa i vina, mora od Agencije za plaćanje u poljoprivredi dobiti ‘trošarinski papir’ (20 taksenih maraka- prateći dokument za grožđe), a tek onda s tim papirom mora doći kod nas na ovjeru. Zbog tog papira u jednom danu morali smo vratiti 30 ljudi… Jer ljudi nisu znali da ga moraju imati. Što reći!? Birokracija i promjene nas ubijaju – zaključuje Ivan Vranjić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.