Više

  ANTE KULUŠIĆ: Županija je ponovo bastion HDZ-a

   

  Županijski HDZ na ovim je izborima napravio puno – osvojili ste većinu u Županijskoj skupštini, opet imate župana, a uz sve to, osvojili ste i Šibenik i Drniš koje niste imali u proteklom mandatu. Kako ocjenjujete izbore?

  Zahvalio bih, prije svega, biračima u Šibeniku, Kninu, Drnišu, Vodicama i Skradinu, odnosno u čitavoj Šibensko-kninskoj županiji što su izašli na izbore i pružili nam podršku. Ponovilo se ono što sam i najavljivao prije dva mjeseca – da ćemo osvojiti županiju, sve gradove u županiji i više općina no što smo imali prije. Prognoza se pokazala sto posto uspješnom. Odaziv birača bio je više nego dobar. Koliko znam, u Šibeniku je u drugom krugu izbora odaziv bio veći no bilo gdje u Hrvatskoj, ako se ne varam preko 50 posto. To je još jedan dokaz da birači nisu podlegli efektu dizalica koje je aktualna vlast u Šibeniku podigla posljednjih šest mjeseci, a prije toga tri i pol godine nisu radili ništa.

  VIŠE ČESTITARA NEGO RADNIKA

  Je li i ovoga puta među članstvom u stranci bilo onih koji su radili štetu i nisu igrali timski?

  Naravno da je bilo onih koji nisu željeli niti pobjedu HDZ-a, niti dr. Željka Burića. To sam kazao svima koji su u izbornoj noći došli u stranku. Zahvalio sam se iskrenim članovima, svim malim ljudima koji od stranke nikad ništa nisu dobili, a dali su joj sve, ali sam zahvalu uputio i onima koji su nam željeli poraz, jer su meni osobno bili velika motivacija za izbornu pobjedu. Znali smo da opstruiraju rad stranke, ali smo uložili dodatne napore i dobili izbore.

  U izbornoj noći u Atriuma, gdje ste slavili pobjedu, okupilo se oko tisuću ljudi. Koliko ste među njima prepoznali onih koji su doista doprinijeli stranačkoj pobjedi?

  Imali smo veliku potporu u kampanji. Da nije bilo tih ljudi, izbore ne bismo dobili. No, da je HDZ imao u kampanji onoliko ljudi koliko je došlo na domjenak, imali bismo 20.000 glasova. Nisu svi od samog početka vjerovali u dr. Željko Burića. Neki su kalkulirali i čekali zadnji trenutak. Ali, poznato je da je čestitara uvijek mnogo više nego radnika.

  HDZ je na lokalnim izborima imao težak zadatak. Stranka je na izbore izišla sa stigmom svoje prošlosti i sudskih procesa bivšeg vodstva, ali i s ograničenim budžetom i s vrlo malo financijske podrške od središnjice iz Zagreba.

  S obzirom na sve što se u HDZ-u događalo tijekom proteklih nekoliko mjeseci, a budući da je naš bivši predsjednik bio na optuženičkoj klupi, HDZ je u Šibensko-kninskoj županiji ostvario fenomenalan rezultat. Razlog tomu je činjenica da nismo lagali i obmanjivali građane, a sve ono što smo obećali smo i ostvarili. Drago mi je da su to birači prepoznali. Vodili smo iskrenu i realnu kampanju.

  Šibensko-kninska županija, kako pišu mediji, ostala je, dakle, čvrst bastion HDZ-a.

  HDZ je i na prošlim parlamentarnim izborima u IX. izbornoj jedinici osvojila osam mandata i to u vrijeme kada je stranka na nivou države ostvarila loš rezultat. Pojedini birači koje smo prije četiri godine bili izgubili kaznili su tada bahatost nekih članova HDZ-a, ali sad su nam opet vratili povjerenje. U politici se mora biti ponizan, a ne bahat. Za razliku od SDP-a koji je bio sve samo ne ponizan prema građanima grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.

  Kakve su reakcije iz središnjice stranke?

  Naravno da su zadovoljni rezultatima u županiji. Ono što smo im obećali, to smo i ostvarili.

  Iz protivničkog tabora moglo se čuti kako je glas za dr. Željka Burića glas za Antu Kulušića. Je li to doista tako?

  To su bile laži servirane biračima. Samo sam se jednom pojavio na konferenciji za medije s dr. Burićem. Sve ostalo on je odradio sam, zajedno s ekipom odanih i iskrenih ljudi, i na tome mu čestitam. Za razliku od nekih drugih, dr. Burić ima svoju glavu i sigurno je da nitko sa strane neće voditi ovaj grad. On je pokazao da može biti vođa jer ono što je napravio u šibenskoj Općoj bolnici treba nam svima biti na ponos.

  Njegov slogan ‘Šibeniče, probudi se!’ poprilično je ambiciozan i pred njega stavlja težak zadatak i obvezu. Očekujete li vi kao predsjednik stranke od njega mnogo?

  Očekujem da za četiri godine, kada budemo podnosili izvještaj, u njemu sažmemo pod kategoriju ‘ostvareno’ sve ono što smo biračima obećali u kampanji. Kao saborski zastupnik maksimalno ću mu pomoći u tome. Nastojat ćemo makla iskoristiti sredstva iz pristupnih fondova, pripremiti kvalitetne projekte jer ne vjerujem da će središnja državna vlast mnogo pomoći Šibeniku, budući da nisu pomogli niti u situaciji kada su na čelu Šibenika bile njihove akvizicije. Zato ćemo izraditi projekte i okrenuti se Europi.

  KAMPANJA KAO ’47.

  Iako je Franko Vidović dvije godine tvrdio kako njegov posao zamjenika gradonačelnika Šibenika ne pati zbog angažmana u Hrvatskom saboru, nakon izbornog poraza kazao je kako je bio rastrzan između te dvije funkcije.

  Da, sad to priznaje, a do prije mjesec dana govorio je kako je to prednost Šibenika. Naravno da je problem voditi grad veličine Šibenika i stizati saborske obveze. Pogotovo kada pritom moraš slušati politiku i za stvari koje su u interesu grada ne smiješ dignuti ruku. Istina je da je za grad korisno kada saborski zastupnik iz nekog grada na čelu države ima svoju opciju. Ali, na žalost Šibenika, niti Vidović niti Petar Baranović tu prednost nisu iskoristili. Gradska vijeća održavala su se radi povrata gradskih vojarni. Za vrijeme mandata u Šibeniku oni su u državi na vlasti imali svoju, Kukuriku koaliciju, ali nisu uspjeli vratiti vojarne. Dobili su ih tek na korištenje, što je mogao bilo tko. Nisu bili u stanju promijeniti GUP, niti točkasto izmijeniti stari plan i vojarne staviti u namjenu, iako su ih iz AUDIO-a upozoravali kako je to preduvjet za preuzimanje bivših MORH-ovih objekata. Izgleda da su oni posljednje četiri godine bili dostatni samo sami sebi. No, sve možeš prevariti osim birača, a oni su bivšoj vlasti poručili da je više ne žele u Šibeniku.

  Koliko je prljava bila ova kampanja i osuđujete li neke stvari koje su se događale?

  Osuđujem. U pojedinim segmentima ova je kampanja bila kao da je 1947. Podjela negativnih letaka, opstrukcija na biralištima, napad na naše članove, primjerice na Ivicu Poljička u vrijeme izbora dekana na šibenskom Veleučilištu, sve se to radilo iz protivničkog tabora. Situacija s nogometnim klubom stvorila je također negativnu kampanju prema HDZ-u. A, danas je poznato tko je, kada i gdje isprovocirao tu situaciju. Također, nitko od kandidata HDZ-a nijednom tijekom kampanje nije nikoga vrijeđao, no SDP-ovi su predstavnici uvrijedili sve ljude koji su sa sela. Šibenik je u mom srcu, ovdje živim preko 40 godina. Nije bitno gdje se tko rodio, već koliko je tko napravio za svoj grad.  Mi, s druge strane, nismo nikoga vrijeđali. Samo smo govorili istinu – da bivša vlast nije ništa napravila u svom mandatu, već su posljednjih šest mjeseci digli šest dizalica u gradu. Kamo sreće da su doveli tri milijarde kuna, kao što je HDZ-ova vlast uložila u Šibenik od 2003. do 2009. godine, ali nisu. A, lažima se ne dobivaju izbori.

  U objavi izbornih rezultata na službenim stranicama Grada istaknuto je kako je bivši gradonačelnik Ante Županović pobijedio u gradu, a kako je novi šibenski gradonačelnik Željko Burić, kandidat HDZ-a, više glasova osvojio u prigradskim i okolnim naseljima. Kako to komentirate?

  Za mene je Šibenik od Šparadića do Rasline, pa nazad do Brnjice i Perkovića. Šibenik nikad nisam doživljavao do Gospe Vanka Grada, kao neki. Nažalost, bivša je vlast u Grebašticu, primjerice, prvi put u svom mandatu došla dva dana prije izbora, obećati čuda i asfaltirati 50 metara puta. Tako je bilo u svim ostalim mjestima koja su dalje centra. Da su manje vremena trošili na Banj, a više na brigu o prigradskim naseljima i nekim mjesnim odborima, njihov bi mandat bio mnogo kvalitetniji.

   

  HNS će preispitati šibenski slučaj

  Kada očekujete sjednicu HNS-a i vjerujete li da će se na toj sjednici donijeti odluka u korist HNK Šibenika?

  Sjednica Izvršnog odbora bit će iza prijateljske utakmice s Portugalom u Švicarskoj. Siguran sam samu u jedno – ako bude argumenata da je komisija napravila bilo kakvu štetu HNK Šibeniku to će biti ispravljeno. Izvršni odbor će komisiji dati da još jednom sagleda činjenice. Ponavljam da je HNK Šibenik jedini nogometni klub u Hrvatskoj koji u postupku preoblikovanja nije mogao funkcionirati niti preko jednog računa, dok su svi ostali klubovi funkcionirali preko računa omladinskih pogona. Samo je šibenska Porezna uprava u proteklom periodu HNK Šibenik zabranila da funkcionira preko svog računa. A zna se tko je na vlasti u Poreznoj upravi.

  Mislite da je to bio politički pritisak?

  Neću nikoga optuživati, neka to procijene žitelji Šibensko-kninske županije. Znam samo da smo na drugim računima imali pet milijuna kuna s kojima nismo mogli raspolagati, a licencu nismo dobili jer nismo mogli plaćati svoje obveze. Mislim da nisu slučajni niti prosvjedi navijača koji su se događali u vrijeme izbora. Mislim da su pojedinci instruirani da naštete HDZ-u.

   

  Bolnica nije trebala sanaciju

  Spekulira se kako će se bivši i sadašnji gradonačelnik, dr. Željko Burić i dr. Ante Županović samo zamijeniti za radna mjesta, odnosno kako će u gradonačelničku fotelju sjesti dr. Burić, a dr. Županović u fotelju sanacijskog upravitelja šibenske Opće bolnice. Kako to komentirate?

  Izbor dr. Burića za gradonačelnika obavljen je nakon demokratskih izbora, praznika demokracije, a što se tiče ovog drugog, mislim da do sanacije šibenske bolnice nije trebalo niti doći jer ta ustanova posluje bez gubitaka. To je kazala i SDP-ova kandidatkinja za županicu Anita Bara. Sanacije bolnica pokrenute su samo kako bi se uhljebili podobni kadrovi. To i jest jedino što je aktualna Vlada učinila – promijenila nepodobne podobnima. Da imaju mandat 16 godina, pa da četiri godine kadroviraju, možda bi ostalih 12 nešto radili, ali nažalost, život leti i trebalo bi voditi računa o stručnosti, a ne podobnosti. Kada je HDZ došao na vlast u gradu Šibeniku, svi pročelnici postali su zamjenici pročelnika i sudjelovali su u radu gradske uprave, a kada je koalicija SDP-HNS preuzela odgovornost za Šibenik, naše su kadrove sotonizirali i potpuno isključili. To je, nažalost, njihov način funkcioniranja.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Boćari Primoštena 2020, Svetog Jure i Kijeva maksimalni...

  Tri ekipe imaju maksimalan učinak nakon dva odigrana kola u novoj sezoni popularne Zimske boćarske lige. Po dvije pobjede upisali su Primošten 2020, Sveti...

  U Grebaštici proslavljena svetkovina Bezgrješnog začeća

  Svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena u petak u Grebaštici. Procesiju sa Gospinom ikonom i misno slavlje u župnoj crkvi Svete...

  Karika usamljena na vrhu ŠRKL-a, Lukas Leon Vunić...

  Završen je prvi krug popularne i uvijek zanimljive Šibenske rekreativne košarkaške lige. kolo za nama donijelo je tri derbija, svaki svoje vrste, a kako...

  Vozite oprezno! Kolnici diljem zemlje su mokri i...

  Kolnici su mokri i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima, javlja HAK. Slab snijeg mjestimice pada u...

  NAJNOVIJE

  Boćari Primoštena 2020, Svetog Jure i Kijeva maksimalni u Zimskoj ligi

  Tri ekipe imaju maksimalan učinak nakon dva odigrana kola u novoj sezoni popularne Zimske boćarske lige. Po dvije pobjede upisali su Primošten 2020, Sveti...

  U Grebaštici proslavljena svetkovina Bezgrješnog začeća

  Svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena u petak u Grebaštici. Procesiju sa Gospinom ikonom i misno slavlje u župnoj crkvi Svete...

  Karika usamljena na vrhu ŠRKL-a, Lukas Leon Vunić sjajnom izvedbom do titule MVP-a kola

  Završen je prvi krug popularne i uvijek zanimljive Šibenske rekreativne košarkaške lige. kolo za nama donijelo je tri derbija, svaki svoje vrste, a kako...

  Vozite oprezno! Kolnici diljem zemlje su mokri i skliski, moguća je i poledica

  Kolnici su mokri i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima, javlja HAK. Slab snijeg mjestimice pada u...