FOTO: Šibenčani ne odustaju od plastičnih vrećica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon što je prije nekoliko dana Kalifornija zabranila upotrebu plastičnih vrećica, napravili smo lagani đir do šibenske tržnice da provjerimo u kojoj mjeri šibenske domaćice, pa i njihovi muški ukućani upotrebljavaju taj za okoliš štetan materijal.

Ono što smo snimili neće oduševiti zagovaratelje zabrane upotrebe plastičnih vrećica jer jedva da smo uspjeli pronaći ruku koja drži platnenu vrećicu.

ZABRANA UPOTREBE PLASTIČNIH VREĆICA

Hrvatska gospodarska komora procijenila je da se proizvodnjom plastičnih vrećica u Lijepoj Našoj bavi nešto manje od 90 tvrtki, što je do dvije tisuće radnih mjesta koji su na neki način povezani s proizvodnjom istog. To je ujedno jedan od razloga zbog kojeg Hrvatskoj ‘ne igra’ odluka Europske komisije s kraja 2013. godine da države članice Europske Unije smanje upotrebu laganih plastičnih vrećica.

Zabrinjavajuće je što se u svijetu svake godine potroši više od 500 milijardi plastičnih vrećica, no samo se jedan posto od spomenute količine reciklira. Razlog?! Visoki troškovi istog. Ono što se ne reciklira odlazi u prirodu gdje uzrokuje ogromne ekološke probleme jer se plastika desetljećima, ne razgrađuje, već samo raspada na manje dijelove, u tzv. plastičnu prašinu koja ostaje u prirodi, odnosno kad – tad završi u hrani i vodi koju konzumiraju kako ljudi, tako i životinje.

Processed with Moldiv

Osim Kalifornije, među zemljama svijeta koje su zabranile ili smanjile korištenje ovog plastičnog ‘nametnika’, čak i prije američke Kalifornije su Bangladeš, Tajvan, Indija, Južna Afrika, Australija, te Irska i Italija u Europi. Francuska je, nadalje, odlučila zabraniti upotrebu jednokratnih plastičnih vrećica počevši od 1. siječnja 2016. godine.

Što se, pak, Kalifornije tiče, tamošnji kalifornijski guverner Jerry Brown, nedavno je ratificirao zakon prema kojemu se plastične vrećice za jednokratnu upotrebu u trgovinama prehrane te u ljekarnama zabranjuje od 1. srpnja 2015., a u ostalim trgovinama godinu kasnije, odnosno od 2016. Kao alternativa, ostaju papirnate vrećice te višekratno upotrebljive vrećice koje će Amerikanci platiti, preračunatu u kune, 60 lipa.

vrecice

Platnene vrećice uvijek su odlična alternativa jer, osim što čuvaju okoliš, štede prostor u ostavama kućanstava.


Pratite nas i na društvenim mrežama: