Predsjednik županijske HVIDRA-e: Priželjkujem Burićevu pobjedu jer odlično surađujemo

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

S Mladenom Erakom, predsjednikom HVIDRA-e Šibensko-kninske županije razgovarali smo o problemima branitelja, suradnji s gradskom upravom, projektima, predstojećim izborima i potrebi da se branitelji nađu zajedno u jednoj udruzi kako bi lakše i učinkovitije radili na rješavanju problema.

Koji su najveći problemi branitelja danas u Šibeniku?

– Najveći problem branitelja je stambeno zbrinjavanje. Već 17 godina nije se dogodilo zbrinjavanje branitelja u gradu Šibeniku. Postojali su neki planovi da se grade zgrade za branitelje, međutim od toga nikad nije bilo ništa. Mi smo sad u ideji da se prostor vojarne ‘Bribirski knezovi’ dodijeli Gradu i onda da se dio te vojarne iskoristi za stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja. U prvom redu invalida Domovinskog rata, a onda i drugih branitelja koji imaju to pravo. Već je obavljeno nekoliko razgovora u tom smjeru i ići će se prema Ministarstvu državne imovine da se ta vojarna dodijeli Gradu, a onda bi jedan kroz prostornu dokumentaciju dio bio namijenjen zbrinjavanju branitelja.

Kako komentirate odnos dosadašnjih gradskih vlasti prema braniteljima i njihovim problemima i koju bi ste suradnju ocijenili do sada najboljom?

-Ja sam od nedavno predsjednik županijske HVIDRA-e i mogu istaknuti vrlo dobru suradnju s aktualnom gradskom i županijskom vlasti. Imamo niz projekata na kojima surađujemo, nismo ih još doveli do kraja, ali sam vrlo zadovoljan suradnjom. Očekujem da će se kontinuitet vlasti nastaviti i da ćemo ove započete projekte realizirati.

Znači li to da će HVIDRA dati potporu nekome od kandidata na ovim izborima u nedjelju?

– Mi nismo homogena skupina. Većina braniteljske populacije podržava aktualnu lokalnu i državnu vlast. Nećemo eksplicitno izreći podršku HVIDRA-e. Mogu samo naglasiti da je briga za branitelje ove garniture koja je sad na vlasti i u županiji i u gradu izuzetna. S njima imamo izuzetnu suradnju. Smatramo da braniteljska populacija može razmišljati svojom glavom.

erak hvidra (1)m

Koja su vaša očekivanja od novog šibenskog gradonačelnika, tko god on bio?

– S gradonačelnikom Burićem mi smo išli u niz projekata. Jedana od ideja i naših projekata je da se napravi spomen obilježje na šibenskom mostu gdje se odigrala prekretnica u Domovinskom ratu. Nisam začetnik te ideje već samo nastavljam ranije započeti projekt. Vjerujem da ćemo s ovom gradskom vlasti i to napraviti. Ideja je da se kod šibenskog mosta postavi jedan tenk koji je već osiguralo Ministarstvo obrane. Idejni projekt već imamo i sad je potrebno odraditi izvlaštenje zemljišta na lokaciji na koju će biti postavljen.

Jeste li pronašli kompromisno rješenje za to obilježje budući je bilo razmišljanja kako ne bi bilo dobro da nam turiste dočekuje tenk na mostu?

– Baš smo na tome radili. Postoji jedno idejno rješenje koje bi bilo atrakcija za sve turiste. Tu bi postojao i jedan multimedijski prikaz onoga što se na šibenskom mostu dogodilo. Taj tenk nikako neće biti stavljen na parkiralište kao hrpa željeza, niti bi izgledao kao prijetnja, već kao privlačna atrakcija s jasnom simbolikom zaustavljanja tenkovskog pohoda na mostu.

erak hvidra (2)m

Uz ovo spomen obilježje, što branitelji očekuju od nove gradske vlasti tko god je obnašao?

– Od završetka Domovinskog rata grad Šibenik ni danas nema ‘Spomen sobu poginulim hrvatskim braniteljima’. Skupa s aktualnom gradskom vlasti mi smo već išli prema Ministarstvu državne imovine za dodjelu jednog prostora koji je u blizini spomenika na Baldekinu u kojem planiramo uređenje ‘Spomen sobe’. Projekt već postoji i sada je sve na ministarstvu. Grad Šibenik je bio okružen prostorima u državnom vlasništvu koji su kočili njegov razvoj. I mi prema Ministarstvu državne imovine imamo niz zahtjeva da nam se dodijele prostori, a mislim da će ova dodjela prostora za ‘Spomen sobu’ biti realizirana. Zato nam je cilj da se nastavi kontinuitet vlasti kako bi sve te projekte ostvarili.

Nakon rata u kojem su bili jedinstveni, branitelji su se podijelili u brojne udruge. Hoćete li kao predsjednik županijske HVIDRA-e raditi na ujedinjavanju branitelja?

– Mi to nastojimo. Imamo izvanrednu suradnju sa Udrugom udovica poginulih branitelja i sa Udrugom roditelja poginulih branitelja. Obično zajedno s te dvije stradalničke udruge idemo u sve akcije. Izuzetnu suradnju imamo i sa Udrugom veterana i dragovoljaca Domovinskog rata. Po meni bi svi hrvatski branitelji trebali biti okupljeni u jednoj udruzi koja će imati sekcije specijalizirane za specifične potrebe pojedinih grupacija unutar braniteljske populacije.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.