Burić: Riješili smo dugogodišnje šibenske probleme i naš grad nezaustavljivo ide naprijed

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U nedjelju nas očekuju lokalni izbori na kojima će Šibenčani birati novog/starog gradonačelnika. Razgovarali smo sa Željkom Burićem, aktualnim gradonačelnikom o predizbornoj kampanji njegovim prognozama za predstojeće izbore.

Što očekujete od izbora u nedjelju? 

Očekujem da ću sa svojim suradnicima, kandidatima za zamjenike gradonačelnika Danijelom Miletom i Paškom Rakićem osvojiti povjerenje građana za još jedan mandat. Smatram da smo napravili mnogo u protekle četiri godine, da smo riješili neke ključne probleme koji će uvjetovati razvoj grada u budućem periodu, da smo se uhvatili ukoštac s nekim bitnim pitanjima koja su dosad ostajala po strani i neodgovorena, proveli smo neke ključne investicije i realizirali čitav niz manjih zahvata na gradskoj infrastrukturi. Podsjetit ću samo na projekt tvrđave Barone koji smo nastavili od svojih prethodnika, projekt valorizacije tvrđave sv. Mihovila koji smo spasili od sigurne propasti, zatim na projekt TEF-a, čiji smo teren očistili od hipotekarnih zaduženja, te ga još preostaje valorizirati, zatim projekt Poljane koji ide dalje kroz uređenje u moderni gradski trg i izgradnju triju etaža namijenjenih parkiranju u centru grada, projekt valorizacije tvrđave sv. Ivana, za koji smo dobili 41 milijun kuna iz EU fondova te mnoge druge projekte. Sve to činili smo imajući interes Šibenika i Šibenčana u prvom planu, te osjećajući potrebe građana. Smatram da se pozitivni pomaci vide te da su oni neosporivi i zato iskreno vjerujem u izbornu pobjedu. Jednako tako vjerujem i u većinsku pobjedu liste HDZ-a za Gradsko vijeće.

Što će vam biti prioriteti ako osvojite povjerenje građana?

Ako osvojimo povjerenje građana nastavit ćemo raditi na svemu onom što smo već pokrenuli ili najavljivali. U prvom redu, kao prioritet ćemo pred sebe staviti realizaciju projekta uređenja studentskog kampusa na Palacinu za koji smo dobili oko 80 milijuna kuna, te ćemo nastaviti raditi na osnivanju dva dodatna studija koja ćemo, zajedno s već postojećim Studijem energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, formirati u prvo šibensko sveučilište. Također, nastavit ćemo s valorizacijom šibenske kulturne baštine te ćemo provesti projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana za koji smo, također, iz EU fondova dobili 41 milijun kuna. Šibensku Poljanu uredit ćemo kako smo i najavljivali, što će dodatno smanjiti gužve u centru grada, te će uvesti red u promet u mirovanju, a izmjestit ćemo i Vatrogasni dom i JVP Šibenik u vojarnu Bribirskih knezova, za što stvaramo preduvjete, sve kako bi mogli valorizirati i taj objekt u centru grada. Naši projekti vodovoda i kanalizacije već su u realizaciji, predstoji nam na kolektor spojiti naselja Podsolarsko i Brodaricu, a potom ćemo otvoriti i pitanje spajanja na vodovodnu mrežu šibenskih otoka. U ovom mandatu mnogo smo se bavili prometnom infrastrukturom, pa ćemo tako nastaviti i dalje, ulažući napore u realizaciju izgradnje zapadnog ulaza u grad u suradnji s Hrvatskim cestama, koje su, inače, financirale izgradnju rotora na Meterizama. Nastavit ćemo proširivati infrastrukturnu turističku ponudu grada projektima poput uređenja i proširenja plaže Rezalište, te skrbiti o našoj djeci kroz rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih školskih i vrtićkih objekata. Na koncu, istaknuo bih jedan od strateški najvrjednijih projekata koji će definitivno uvjetovati razvoj grada Šibenika – projekt TEF-a. Kako smo nedavno mogli čuti od ministra Marića, taj je projekt svrstan među prioritete ove Vlade, te će se pronaći način i model za valorizaciju ovog vrijednog zemljišta, na dobrobit svih Šibenčana. A onda razvoj grada više nitko neće moći osujetiti.

Mnogi koji su na čelu Šibenika ostali jedan mandat kazivali su kako četiri godine nisu dovoljne da se nešto konkretnije pokrene i, sukladno tome, da je kontinuitet vlasti važan. Što vi mislite o tome?

Ne bih rekao da to nije dovoljno vremena da se projekti pokrenu, jer smo to pokazali svojim primjerom, ali prema mojim odgovorima vidite kako je kontinuitet nesumnjivo važan. Kako biste realizirali bilo koji projekt potrebno je najprije odraditi onaj, uvjetno rečeno, ‘nevidljivi’ dio posla koji se odvija u gradskim odjelima i projektnim uredima, odnosno isprojektirati, pobrinuti se da se iznađe sva potrebna dokumentacija i dozvole za izvođenje radova. To je uglavnom dugotrajan proces kojem građani ne svjedoče pa se čini kako se ništa ne dešava. Smatram da su četiri godine dovoljno vremena kako bi se projekti započeli, kako bi se odradio taj manje vidljiv dio posla i kako bi se krenuli s realizacijom, međutim, kako se može vidjeti, da bi se doveli do kraja potrebno je malo više vremena.

Osim zbog toga, smatram kako je kontinuitet vlasti važan zbog uspostave jasne politike upravljanja gradskim resursima te određivanja pravca razvoja gradskog područja.

hdz plenkovic skup 170517 2

Vodi li se korektno dosadašnja izborna utrka?

Treba biti pošten pa kazati kako za sada nijedna opcija nije običavala protivnike tući ispod pojasa, te kako opet kažem zasad imamo jednu od najciviliziranijih kampanja kojoj smo svjedočili. Nadam se kako će tako ostati do kraja, te kako kolege neće, u pokušaju pridobivanja birača, zaigrati ‘prljavo’. Jedino smo čuli bezbroj puta ponovljene optužbe oporbe koje život jednako tako bezbroj puta demantirao, od kampusa Palacin preko TEF-a pa sve do pokušaja da se ova gradska uprava prikaže kao netransparentna. Žao mi je što se ne vesele kao mi uspjesima svoga grada koji se, na kraju krajeva, reflektiraju na živote građana.

Kad smo već kod toga, neki vaši politički konkurenti prozivaju vas da uopće ne komunicirate s građanima. Je li to istina?

To će moji sugrađani najbolje znati je li istina ili nije. Jedino što mogu reći da posljednje četiri godine gradonačelnikov ured nema fiksne sate za primanje građana, već su njima moja vrata uvijek otvorena i mogu doći kad god hoće. Oni to itekako koriste, stalno ih primamo, a osobno volim ovakvu vrstu komunikacije. Naime, to je najbrži način da se sazna stanje na terenu i doskoči problemima koji najviše brinu moje sugrađane.

Za kraj, koja je poruka biračima pred izbore?

Pozivam sve moje Šibenčanke i Šibenčane da u nedjelju izađu na birališta te da odaberu nastavak stabilnog razvoja našeg grada. Ova gradska uprava pokazala je da može i zna raditi za svoj grad i tako će biti i dalje. Upravo zato nećete pogriješiti ako zaokružite 2 za gradonačelnika i za Gradsko vijeće Grada Šibenika.

Hvala svim mojim sugrađanima na dosadašnjoj suradnji, uvjeren sam da ćemo je i dalje nastaviti. Šibeniče, samo naprid!

hdz lista za gv sibenika (14)m


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.