Tanaja otkriva nove priče

Zanimljivost čuvana u šibenskom tlu: Pozdano znamo gdje je bio ’41. Tullio Rivano

Tijekom arheološkog nadzora na Tvrđavi sv. Ivana nedavno su pronađene identifikacijske pločice vojnika imena Tullio Rivano, objavili su iz šibenske Tvrđave kulture.

Za pretpostaviti je da je Tullio služio u Drugoj talijanskoj armiji koja je u travnju 1941. okupirala Šibenik i sljedećih 29 mjeseci nije štedjela lokalno stanovništvo počinivši brojne zločine. Povijesna literatura i internet pomogli su da Tulliju uđu u trag jer, srećom, takva kombinacija imena i prezimena nije toliko česta.

– Čini se da ostatak rata nije bio lagodan za njega. Pronašli smo podatke o jednom Tulliju Rivanu, rođenom u malom gradiću Calasetti, na otočiću kod Sardinije, kojeg su Nijemci zarobili u listopadu 1943. nakon predaje Italije, budući da je odbio nastaviti rat u njihovoj uniformi. Tullio je potom kao jedan od 800.000 zarobljenih Talijana dvije godine bio prisiljen raditi za vojnu industriju na sjeveru Njemačke. U arhivu njegovog rodnog mjesta sačuvan je njegov dnevnik, u kojem je opisivao svoje strahove i nasilje koje je doživio. Preživio je njemački logor i poživio sve do 2009. godine – objavili su iz Tvrđave kulture.

Sada je pred njima potraga za definitivnom potvrdom je li riječ o istoj osobi, te opisuje li Tullijev dnevnik njegovu službu u Šibeniku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.