Projekcija filma 'Mamac'

Večeras starta peto izadnje ‘Srijedom po svijetu’

Popularni filmski program Tvrđave kulture, ‘Srijedom po svijetu’, ovoga ljeta puni malu obljetnicu i petu godinu održavanja ljetnog kina pod zvijezdama na Tvrđavi Barone.

Filmske večeri na vrhu grada počinju večeras, 24. lipnja, projekcijom filma ‘Mamac’ britanskog redatelja Marka Jenkina, male atrakcije prošlogodišnjeg glavnog programa Subversive Film Festivala.

Snimljen u crno-bijeloj tehnici, kamerom i namjerno oštećenom filmskom trakom, Mamac se doima poput pronađenog filma koji je godinama ležao zaboravljen na polici prašnjavog arhiva, a bavi se temom i te kako aktualnom u jadranskoj Hrvatskoj – turističkom gentrifikacijom.

Ulaz je slobodan članovima Kluba prijatelja šibenskih tvrđava i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Zbog trenutne epidemiološke situacije, kapacitet ljetnog kina na tvrđavi Barone je ograničen.

Posjetitelji na projekcije mogu ući od 20.30 do 21.15 sati, ili do popunjenosti kapaciteta gledališta, a početak programa zakazan je za 21.30 sati.

I ove godine program je nastao u suradnji s festivalima koji su u Hrvatskoj među najznačajnijim promotorima nezavisnog i umjetničkog filma, te je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Selektori će samo za ovu priliku i za šibensku publiku odabrati recentne nezavisne filmske naslove koji su obilježili ili će tek obilježiti aktualne programe kako domaćih, tako i prestižnih stranih filmskih festivala poput onih u Cannesu, Veneciji ili Sundancea. Dio projekcija, koje će se održavati ljetnim srijedama sve do početka rujna, bit će popraćena gostovanjem selektora, redatelja i kritičara koji će kroz razgovor izabrane naslove predstaviti šibenskoj publici.

Program se nastavlja s filmom iz prošlogodišnjeg programa Zagreb Film Festivala, novim filmom poznatog islandskog redatelja Grímura Hákonarsona, iskrenoj i humornoj drami ‘Mlijeko’ o ženi koja će uzdrmati svoju lokalnu zajednicu nakon što se suprotstavi korumpiranom sustavu mliječne industrije.

Na Barone će stići još dva naslova – neobična i napeta drama o suvremenom iranskom društvu Yalda, noć oprosta redatelja Massouda Bakhshija i vizualno dojmljiv, atmosferičan talijanski film Mračne priče braće D’Innocenzo. Na samom kraju srpnja slijedi projekcija još jednog filma iz programa ZFF-a, Ema, novog filma čuvenog čileanskog redatelja Pabla Larraína. U središtu ovog izrazito dinamičnog i strastvenog filma, neukrotiva je i intrigantna plesačica Ema čiji se brak s koreografom Gastónom raspada nakon što odluče vratiti svog posvojenog sina. Film će na Baroneu predstaviti koordinatorica programa ZFF-a, Selma Mehadžić.

Filmski kritičar i selektor Motovun Film Festivala, Jurica Pavičić, i ove će godine za šibensku publiku odabrati neke od najzanimljivijih ostvarenja friško prikazanih na popularnom ‘brdu filmova’, a najmlađe generacije na samo kraju ljeta i prije nove školske godine moći će uživati u odabranom filmskom naslovu iz programa Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino.

Ove godine na vrhu grada očekuje vas i posebna selekcija dokumentarnih filmova, iz programa zagrebačkog Dokukina KIC i opatijskog festivala dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala. Najplodniji domaći dokumentarist, Goran Dević, u filmu Na vodi, kao i u nekolicini svojih prijašnjih filmova, bavi se seciranjem društveno-političke i ekonomske situacije u svom rodnom gradu – Sisku. No ovaj put provodni motiv mu je voda, tj. rijeke Kupa, Sava i Odra te ljudi koji se na njima druže, dokoličare ili rade. U susretu s njima na površinu isplivaju društveni sukobi tranzicije, a rijeka otkriva ostatke prošlosti čiji su tragovi ostali u vodi. Film iz ovogodišnje selekcije LFF-a na samom kraju kolovoza predstavit će njegova direktorica, Jelena Androić.

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.