Ponosno izložili 100 umjetnina

U šibenskom muzeju pogledajte što je Marija Višić Guina darovala gradu svog djetinjstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Izložba slikarice i keramičarke Marije Višić Guine otvorena je sinoć u Muzeju grada Šibenika. Riječ je o donaciji autorice šibenskom muzeju koja broji čak 100 umjetnina.

Marija Višić Guina rođena je u Kaštelima, svoj je cijeli radni vijek provela u Zadru, ali je za Šibenik vežu uspomene iz djetinjstva i školskih dana.

Ravnatelj Željko Krnčević na otvaranju izložbe, prisjetio se suradnje s Marijom Višić Gujinom, koja s Muzejom grada Šibenika surađuje još od 1993. kada je priređena njezina prva samostalna izložba, druga je bila 2014, a od 2001. godine redovito izlaže u sklopu izložbe More ljudi obala.

– Osim prijateljskih i poslovnih veza koje je vežu za Krešimirov grad, autorica je provela i dio djetinjstva tu i to kod mnogobrojne obitelji djeda Mihovila Višića, šibenskog trgovca. Pohađala je školu kod sv.Luce i šibensku gimnaziju, tako da nije riječ samo o donaciji, ova izložba je svojevrsni hommage djetinjstvu i uspomenam koje je vežu za ovaj grad – naglasila je kustosica Anita Travčić.

Izložba donosi presjek autorična stvaralaštva pa posjetitelji na izložbi mogu vidjeti razne tehnike od slikarstva na svili preko keramoslika, keramoreljefa i keramoskulptura do instalacija i primijenjene umjetnosti.

– Motivi su različiti. Posebno bih izdvojila neke cjeline, poput radova Rascvjetali val, Predan valovima, Između dva kopna, Lica mora…radovi koji su inspirirani morem i obalom. Zatim izrazito ekspresivni radovi koji su nadahnuti Domovinskim ratom poput Bukovice i Zločina u zaleđu. Autorica inspiraciju pronlazi i u motivu Zemljine kore. Keramički radovi u fokus stavljaju prirodu materijala, dok je slikarstvo snažno, koloristički ekspresivno – kazala je Anita Travčić

Međutim, kako kustosica naglašava, ključ Guininih radova je činjenica da nema ponavljanja. U četiri desetljeća autoričina stvaralaštva umjetnica nije ponovila niti jedan rad.

– Ta varijeta i heterogenost stvaralaštva zrcali se i u ovoj donaciji na koju je Muzej neizmjerno ponosan i zahvalan – istaknula je Travčić.

Autorica iz zdrastvenih razloga nije mogla prisustvovati izložbi, ali publici se zato obratio njen unuk Ivan Čupahin koji sve pozdravio u autoričino ime te se zahvalio Muzeju na trudu i uspješno postavljenoj izložbi.

Izložbu je moguće razgledati do 31. siječnja 2022. godine.


Pratite nas i na društvenim mrežama: