Bogat program

U šibenskoj knjižnici u petak čak tri događaja. Pogledajte o čemu je riječ

FOTO: Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U šibenskoj knjižnici u petak, 13. svibnja, bit će održana tri događaja. Naime, u 12 sati bit će predstavljena knjiga ‘Kukljo, Mukljo, Tanana i Glog’. Riječ je o drugom, izmijenjenom izdanju ‘stihovanog romana za djecu’ Vesne Parun, kako je tu pjesničku zbirku nazvala sama autorica, koji je Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ Šibenik objavila u nizu Lastovanja 1997. godine povodom njezina 75. rođendana.

Novo izdanje sadrži arak s ilustracijama s literarnog natječaja ‘Mačke’, koji Knjižnica zajedno s Kulturno-umjetničkim društvom ‘Koralj’ Zlarin u ožujku raspiše za učenike osnovnih škola u Šibensko-kninskoj županiji povodom Vesnina rođendana, a radovi su izloženi na panoima na drugom katu Knjižnice. O knjizi će govoriti profesorica Diana Zalar, autorica pogovora.

Nadalje, u 12.30 sati, bit će održan okrugli stol o Vesni Parun i to u organizaciji Knjižnice, a audjelovat će profesorica Diana Zalar s Katedre za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, docent Tin Lemac, s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru i Denis Derk, novinar, autor knjige Posljednja volja Vesne Parun. Razgovor će moderirati novinarka Živana Podrug.

– Oba događanja, promocija i okrugli stol, dio su programa obilježavanja stote obljetnice rođenja Vesne Parun – poručuju iz Knjižnice.

U 18.30 sati, Dražen Šimleša, s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu, tajnik udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), dopredsjednik Mreže ekosela Balkana (MEB), održat će predavanje ‘Održivi razvoj’. Predavanje je dio projekta ‘Zelene teme u knjižnici’, koji provodi Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ Šibenik, a financira Ministarstvo kulture i medija. Na njemu će biti riječi o vezi između društvenog sustava i devastacije okoliša i o tomu kako pojedinci promjenom vlastita ponašanja i uključivanjem u kolektivne akcije na lokalnom nivou mogu pridonijeti održivijem i pravednijem društvu.

Inače, Gradska knjižnica Juraj Šižgorić Šibenik provodi dva projekta vezana za očuvanje okoliša i promicanje zdravog načina života – ‘Zelena knjižnica’, od 2013. godine i ‘Živjeti zdravo’, od 2018. godine.


Pratite nas i na društvenim mrežama: