Od 12. do 20. svibnja

U Muzeju grada Šibenika ne propustite izložbu ‘Ples’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Djelatnici Muzeja grada Šibenika, u sklopu Edukativne muzejske akcije kojoj je ove godine tema ‘Ples’, priredili su izložbu eksponata iz muzejskog fundusa povodom Međunarodnog dana Muzeja s temom Moć muzeja. Izložba neće imati klasično otvorenje, a bit će otvorena u atriju Muzeja od 12 do 20. svibnja i to radnim danom od 8 do 15.30 sati.

Inače, u Muzeju grada Šibenika čuva se nekoliko radova na temu plesa. Pet crteža, jedno ulje na drvu i tri skulpture sastavni su dio Zbirke slikarstva od 1900. i Zbirke kiparstva od 1900. godine. Jednu veću cjelinu čine ritualni plesni kostimi koje je nacrtao Josip Roca tijekom svog proputovanja Europom. Dvije ritualne maske u obliku ptice i dva kostima od slame dio su Zbirke Malijske maske i lutke iz Nacionalnog etnološkog muzeja u Lisabonu.

– Jedan od sljedećih plesova koje je moguće predstaviti kroz fundus Muzeja grada Šibenika jest kolo. Rad istoimenog naziva Slavka Tomerlina, skulptura u terakoti iz 1980 godine prikazuje dvije ženske figure kako plešu spomenuti narodni ples. Silina pokreta tako karakteristična za ples, uspio je autor sjajno dočarati kompozicijom figura koje se držeći za ruke naginju prema natrag. Ta snaga koja se osjeća u skulpturi slična je slici Ante Kaštelančića – poručuju iz Muzeja.

I šibenski kipar Grga Antunac bio je inspirian ovim motivom. Njegov ženski akt serpentinaste impostacije prikazuje upravo ritmičko gibanje tijela oko imaginarne središnje osi s velom u ruci koji osim atributivne uloge ima i funkciju potpornja. Skulptura izrezbarena u drvu nastala je 1941 godine i jedna je u nizu studija plesa koje je autor tijekom svog umjetničkog stvaralaštva napravio. Jedini rad koji se bavi temom plesa na nefigurativni način jest keramički reljef pod nazivom ‘U Plesnom ritmu’ autorice Marije Višić Guine. U središtu prikaza nalaze se taktovi pretočene u ritmičke keramičke forme.


Pratite nas i na društvenim mrežama: