'Hoćeš nećeš kazalište'

U Kazalištu predstavljena nova sezona: ‘Zbog situacije program je okviran, a trudimo se da što više planiranog i realiziramo’

FOTO: Arhiva ŠIBaj TV-a
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Jakov Bilić, ravnatelj šibenskog kazališta, na današnjoj je konferenciji za novinare predstavio program nove kazališne sezone 2021./2022., kojeg su nazvali ‘HOĆEŠ NEĆEŠ KAZALIŠTE’. Sezona je, naime, bez najave i neslužbeno otvorena već početkom rujna gostovanjima u Slavoniji s Arsenovim feralom te izvedbom tri koncerta klasične glazbe i Krležinom ‘Ledom’ u Kazalištu.

– Zbog situacije s koronavirusom i epidemiološkim mjerama u kojoj se nalazimo već drugu godinu zaredom na početku bi naglasio kako je najava sezone okvirna, a trudimo se da što više planiranog i realiziramo. 30. rujna nas očekuje početak rada na projektu ‘Brešanova svibnja’ u suradnji s Katedrom za hrvatski jezik zadarskog sveučilišta. Kolege sa sveučilišta će raditi znanstveni i književni pristup, a mi ćemo raditi dramski, odnosno kulturni pristup njegovom stvaralaštvu – kazao je Jakov Bilić.

Naime 30. rujna planirana je promocija prvog zbornika, s 18 znanstvenih radova koje je Sveučilište u Zadru izdalo na prvom Brešanovom svibnju 2018. godine, a koje će svjetlo dana ugledati tek sada.

– Što se tiče vlastitih produkcija za ovu sezonu mi smo trebali izaći s predstavom ‘Dražen’ u koprodukciji sa zagrebačkim kazalištem Trešnja, no s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi većina zagrebačkih kazališta, morali smo to odgoditi – rekao je.

U siječnju se obilježava peta obljetnica smrti Ive Brešana tom prilikom će biti prikazana predstava ‘Julije Cezar’, prema njegovom tekstu, a u koprodukciji s mostarskim kazalištem.

U prosincu nas u sklopu božićnog programa koji organizira Grad očekuju ‘Male božićne radosti’, a u tijeku je i adaptacija Molierovog ‘Umišljenog bolesnika’ u režiji Zorana Mužića kojim će ‘zatvoriti’ njegovu trilogiju, nakon ‘Škrca’ i ‘Lažljivca’.

– Pri kraju sezone, ako sve bude u redu, očekuje se prva suradnja s mladim redateljem Ivanom Plazibatom na novom dramskom tekstu po motivima ‘Ujaka Vanje’ od Čehova. Na repertoaru ostaje ‘Leda’, ‘Murin Murlo’ te ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ u suradnji s Gavellom. Trudimo se i u ovim vremenima zatvoriti jednu konstrukciju koja je u početku bila planirana. Šibensko kazalište ima sedam naslova koje u svakom trenutku može postaviti na scenu, a u korordinaciji s drugim kazalištima nećemo ove sezone imati dramsku pretplatu nego ćemo ići na slobodnu prodaju iz razloga što je situacija s kovidom i dalje neizvjesna pa mislimo da bi bilo pogrešno ljudima uzeti novce, a da ni mi sami nismo sigurni da ćemo im moći dati to što su platili – dodao je Bilić te dodao kako će i dosadašnja uspješnja suradnja sa školama nažalost isto ovisiti o epidemioškoj situaciji, točnije o tome hoće li oni moći dolaziti na predstave.

Zbog dobre suradnje s Gavellom i situacije u kojoj oni jesu, zbog potresa, u siječnju će u šibenskom kazalištu biti ‘Tjedan Gavelle’ tako da će u nekoliko dana šibenska publika imati priliku vidjeti ono najbolje što oni imaju na sceni- ‘Hotel Zagorje’, ‘Glembajeve’ i još ponešto. Očekuje nas i prvo dramsko gostovanje Teatra Exit s uspješnicom ‘Fešta’, ‘Alabama’ u produkciji virovitičkog kazališta, ‘Tramvaj zvan čežnja’ dubrovačkog kazališta, ‘Gospođa Julija’ iz vinkovačkog kazališta, ‘Guje u njedrima’ iz požeškog kazališta, a pregovaraju i s drugima iz Hrvatske te očekuju i predstave zagrebačke Lude kuće i zagrebačkog Kerempuha.

Glazbeno-scenska sezona organizirat će se u koordinaciji s Tvrđavom kulture kako ne bi došlo do preklapanja termina, a najavljeni su koncerti klasične glazbe.

Međunarodni dječji festival će se održati od 20. lipnja do 4. srpnja, a ukoliko ne dođe do promjena otvorit će ga Zagrebačko kazalište mladih sa ‘Čarobnjakom iz Oza’.

– Mi smo prije nekoliko godina imali svog Čarobnjaka iz Oza i mislim da će publici biti zanimljivo vidjeti jedan potpuno drugačiji koncept od našeg – dodao je.

Važno je napomenuti kako posjetitelji Kazališta moraju posjedovati Covid putovnice, a radi se i na tome da se onima koji ih nemaju omogući posjet uz određene epidemiološke mjere.

Na kraju, Bilić se osvrnuo i na aktualan slučaj kolege Šime Bubice kojemu nije produžen ugovor o radu.

– Svako šibensko dite, od mene pa nadalje ima pravo dobit šansu raditi u našem kazalištu. Kad sam preuzeo ovu kuću davao sam šansu ljudima koji studiraju razne vrste umjetnosti na našim akademijama i ja ću i dalje na tome inzistirati. Međutim to pravo na šansu iziskuje određene obaveze i kad te obaveze svojim stavom dovedeš u pitanje, ja imam pravo tu šansu oduzet. Nažalost, grubo zvuči ali to je tako, moja pozicija nosi obveze i odgovornost prema publici i ostalim djelatnicima Kazališta – poručio je Jakov Bilić.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: