Više

  'Hoćeš nećeš kazalište'

  U Kazalištu predstavljena nova sezona: ‘Zbog situacije program je okviran, a trudimo se da što više planiranog i realiziramo’

   

  Jakov Bilić, ravnatelj šibenskog kazališta, na današnjoj je konferenciji za novinare predstavio program nove kazališne sezone 2021./2022., kojeg su nazvali ‘HOĆEŠ NEĆEŠ KAZALIŠTE’. Sezona je, naime, bez najave i neslužbeno otvorena već početkom rujna gostovanjima u Slavoniji s Arsenovim feralom te izvedbom tri koncerta klasične glazbe i Krležinom ‘Ledom’ u Kazalištu.

  – Zbog situacije s koronavirusom i epidemiološkim mjerama u kojoj se nalazimo već drugu godinu zaredom na početku bi naglasio kako je najava sezone okvirna, a trudimo se da što više planiranog i realiziramo. 30. rujna nas očekuje početak rada na projektu ‘Brešanova svibnja’ u suradnji s Katedrom za hrvatski jezik zadarskog sveučilišta. Kolege sa sveučilišta će raditi znanstveni i književni pristup, a mi ćemo raditi dramski, odnosno kulturni pristup njegovom stvaralaštvu – kazao je Jakov Bilić.

  Naime 30. rujna planirana je promocija prvog zbornika, s 18 znanstvenih radova koje je Sveučilište u Zadru izdalo na prvom Brešanovom svibnju 2018. godine, a koje će svjetlo dana ugledati tek sada.

  – Što se tiče vlastitih produkcija za ovu sezonu mi smo trebali izaći s predstavom ‘Dražen’ u koprodukciji sa zagrebačkim kazalištem Trešnja, no s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi većina zagrebačkih kazališta, morali smo to odgoditi – rekao je.

  U siječnju se obilježava peta obljetnica smrti Ive Brešana tom prilikom će biti prikazana predstava ‘Julije Cezar’, prema njegovom tekstu, a u koprodukciji s mostarskim kazalištem.

  U prosincu nas u sklopu božićnog programa koji organizira Grad očekuju ‘Male božićne radosti’, a u tijeku je i adaptacija Molierovog ‘Umišljenog bolesnika’ u režiji Zorana Mužića kojim će ‘zatvoriti’ njegovu trilogiju, nakon ‘Škrca’ i ‘Lažljivca’.

  – Pri kraju sezone, ako sve bude u redu, očekuje se prva suradnja s mladim redateljem Ivanom Plazibatom na novom dramskom tekstu po motivima ‘Ujaka Vanje’ od Čehova. Na repertoaru ostaje ‘Leda’, ‘Murin Murlo’ te ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ u suradnji s Gavellom. Trudimo se i u ovim vremenima zatvoriti jednu konstrukciju koja je u početku bila planirana. Šibensko kazalište ima sedam naslova koje u svakom trenutku može postaviti na scenu, a u korordinaciji s drugim kazalištima nećemo ove sezone imati dramsku pretplatu nego ćemo ići na slobodnu prodaju iz razloga što je situacija s kovidom i dalje neizvjesna pa mislimo da bi bilo pogrešno ljudima uzeti novce, a da ni mi sami nismo sigurni da ćemo im moći dati to što su platili – dodao je Bilić te dodao kako će i dosadašnja uspješnja suradnja sa školama nažalost isto ovisiti o epidemioškoj situaciji, točnije o tome hoće li oni moći dolaziti na predstave.

  Zbog dobre suradnje s Gavellom i situacije u kojoj oni jesu, zbog potresa, u siječnju će u šibenskom kazalištu biti ‘Tjedan Gavelle’ tako da će u nekoliko dana šibenska publika imati priliku vidjeti ono najbolje što oni imaju na sceni- ‘Hotel Zagorje’, ‘Glembajeve’ i još ponešto. Očekuje nas i prvo dramsko gostovanje Teatra Exit s uspješnicom ‘Fešta’, ‘Alabama’ u produkciji virovitičkog kazališta, ‘Tramvaj zvan čežnja’ dubrovačkog kazališta, ‘Gospođa Julija’ iz vinkovačkog kazališta, ‘Guje u njedrima’ iz požeškog kazališta, a pregovaraju i s drugima iz Hrvatske te očekuju i predstave zagrebačke Lude kuće i zagrebačkog Kerempuha.

  Glazbeno-scenska sezona organizirat će se u koordinaciji s Tvrđavom kulture kako ne bi došlo do preklapanja termina, a najavljeni su koncerti klasične glazbe.

  Međunarodni dječji festival će se održati od 20. lipnja do 4. srpnja, a ukoliko ne dođe do promjena otvorit će ga Zagrebačko kazalište mladih sa ‘Čarobnjakom iz Oza’.

  – Mi smo prije nekoliko godina imali svog Čarobnjaka iz Oza i mislim da će publici biti zanimljivo vidjeti jedan potpuno drugačiji koncept od našeg – dodao je.

  Važno je napomenuti kako posjetitelji Kazališta moraju posjedovati Covid putovnice, a radi se i na tome da se onima koji ih nemaju omogući posjet uz određene epidemiološke mjere.

  Na kraju, Bilić se osvrnuo i na aktualan slučaj kolege Šime Bubice kojemu nije produžen ugovor o radu.

  – Svako šibensko dite, od mene pa nadalje ima pravo dobit šansu raditi u našem kazalištu. Kad sam preuzeo ovu kuću davao sam šansu ljudima koji studiraju razne vrste umjetnosti na našim akademijama i ja ću i dalje na tome inzistirati. Međutim to pravo na šansu iziskuje određene obaveze i kad te obaveze svojim stavom dovedeš u pitanje, ja imam pravo tu šansu oduzet. Nažalost, grubo zvuči ali to je tako, moja pozicija nosi obveze i odgovornost prema publici i ostalim djelatnicima Kazališta – poručio je Jakov Bilić.

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  U srijedu, 30 godina bez Dražena

  Prigodnim programom uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Draženovog spomenika na Baldekinu, 7. lipnja s početkom u 10.30 sati košarkaškog Mozarta prisjetit će...

  Šibenske lionsice uvjerile se kako funkcionira Pametnica koju...

  Članicama Lions kluba 'Luca' Šibenik učenici iz Osnovne škole Jurja Šižgorića pokazali kako, uz pomoć interaktivnog ekrana Pametnica koju su im lionsice darovale, na...

  FOTO Boćari Stankovaca prvaci 1.ŽBL, u koju se...

  Županijske boćarske lige stigle su do kraja. Primošten 2020 je već ranije osigurao titulu prvaka u 2.ŽBL, a za kraj je svladao i drugoplasiranu...

  NAJNOVIJE

  U srijedu, 30 godina bez Dražena

  Prigodnim programom uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Draženovog spomenika na Baldekinu, 7. lipnja s početkom u 10.30 sati košarkaškog Mozarta prisjetit će...

  Šibenske lionsice uvjerile se kako funkcionira Pametnica koju su poklonile učenicima OŠ Jurja Šižgorića

  Članicama Lions kluba 'Luca' Šibenik učenici iz Osnovne škole Jurja Šižgorića pokazali kako, uz pomoć interaktivnog ekrana Pametnica koju su im lionsice darovale, na...

  FOTO Boćari Stankovaca prvaci 1.ŽBL, u koju se sljedeće sezone sele Primoštenci, Teskera i Markoč najbolji pojedinci

  Županijske boćarske lige stigle su do kraja. Primošten 2020 je već ranije osigurao titulu prvaka u 2.ŽBL, a za kraj je svladao i drugoplasiranu...