Treći po redu FALIŠ, pogledajte tko dolazi ove godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Treći po redu Festival alternative i ljevice Šibenik bit će, kao što su prošle godine i najavili organizatori, posvećen 70. godišnjici kraja Drugog svjetskog rata. I, kako se vjerovalo prije tih sedam desetljeća, konačnoj pobjedi nad fašizmom. Sukladno toj, središnjoj temi, napravljen je i novi vizualni identitet FALIŠ-a u kojem se odstupilo od podsjećanja na propale šibenske tvornice. Autor plakata FALIŠ-a je, kao i ranijih godina, dizajner Ante Filipović Grčić, art-direktor Festivala.

 

Zašto?

Plakatima i drugim materijalima Festivala organizatori FALIŠ-a žele istaknuti činjenicu da je Šibenik bio grad s najviše boraca u ključnoj bitci Drugog svjetskog rata, onoj što su je fašističke snage zvale Operacija Schwarz, a povijest upamtila i kao Petu neprijateljsku ofenzivu. U toj, mitskoj borbi na Sutjesci u kojoj je sudjelovalo 127.000 nacista, kojima se suprotstavilo 18.000 partizana, među njima i 1316 Šibenčana, spašen je Vrhovni štab i otvorena su vrata pobjedi antifašizma u Hrvatskoj.

 

Emir Imamović Pirke, direktor FALIŠ-a, izjava:

Tisuću tri stotine i šesnaest – jedan je od najznačajnijih brojeva u cjelokupnoj povijesti Šibenika, a on nije nastao baš tako skoro i nije da nije imao velikih ljudi i trenutaka. Vi, naravno, znate da Šibenik tada, četrdesetih godina prošloga stoljeća, nije bio najveći grad u Dalmaciji, Hrvatskoj i bilo kojoj od Jugoslavija. Ipak, niti jedan drugi nije imao toliko boraca na Sutjesci! Od njih 1316, pet stotina i trideset pet nije preživjelo ovaj, najozbiljniji nacistički pokušaj uništavanja pokreta otpora.

Antifašizam je pitanje kućnog odgoja, a ne ideološki ili već neki drugi izbor, a njegov znak prije 70 godina ili nešto ranije, 1943. na Sutjesci, bila je crvena petokraka. To je, jednostavno, povijesna činjenica, a činjenice su, za razliku od mišljenja koje je slobodno, svete.

 

Ante Tomić, poznati pisac i novinar u jednom od nedavnih tekstova

„Dalmatinci čije su kosti ostale u travi na proplancima Zelengore bili su bez ostatka ponosni Hrvati. Zašili su crvene zvijezde na kape s vrlo nacionalističkim motivom, ljuti da njihova djeca sriču slova iz talijanskih početnica. Utekli su u šumu strastveno žudeći pobacati fašistička govna u more, a samo su im partizani nudili tu mogućnost. Partizani su bili njihov rodoljubni izbor. Nesiguran i težak, ali jedini pošten.“

 

Neki od gostiju 3. FALIŠ-a su…

Među bogatim programom, izdvaja se hrvatska premijera dokumentarnog filma Arisa Chatzistefanoua “Fašizam Inc.” (2014.), grčkog redatelja poznatog po filmovima “Dugokracija” i “Katastrojka”. On će u razgovoru s Igorom Štiksom hrvatske projekcije govoriti o odnosu fašizma i kapitalizma, ali i trenutnoj krizi u Grčkoj i budućnosti Syrize.

Jedna od gošći je i Angela Richter, njemačka kazališna režiserka i aktivistkinja hrvatskog porijekla, koja će u razgovoru sa Srećkom Horvatom govoriti o važnosti digitalnih disidenata i svojim susretima s Julianom Assangeom i Edwardom Snowdenom.

Među preostalim gostima su Andrej Nikolaidis, Jela Brešan, Dragan Markovina, Hrvoje Klasić, Zlatko Dizdarević, Jurica Pavičić i mnogi drugi, a teme koje će ove godine pokriti treći Fališ sežu od “abecede ustaštva”, preko odnosa crkve i antifašizma, sve do situacije u Siriji, ali i mogućnostima otpora u pustinji postsocijalizma.

Više o programu narednih dana…

falis


Pratite nas i na društvenim mrežama: