Više

    15 godina HAVC-A

    Svibanj u Art kinu Arsen: Podsjetnik na uspjehe domaćeg filma, gostovanja i novi nagrađivani naslovi

     

    Svibanj u Art kinu Arsen bit će u znaku domaćih filmskih naslova odnosno projekta H15 – 15 godina u našem filmu kojim Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja! Mjesec svibanj tim je povodom proglašen Mjesecom našeg filma, a cilj programa je publiku provesti kroz domaću kinematografiju u proteklih 15 godina, pogledom unatrag podsjetiti na uspjehe hrvatskog filma te motivirati publiku na njegovo praćenje i u budućnosti.

    H15 – 15 GODINA U NAŠEM FILMU

    – U svibnju tako u Art kinu Arsen prikazujemo nekoliko važnih domaćih naslova uz dva gostovanja. Na početku mjeseca gledamo nagrađivani kratkometražni film Sonje Tarokić Tlo pod nogama koji je svojom vještom režijom i pomalo altmanovskim duhom svojevrsna najava redateljičina dugometražnog prvijenca, filma Zbornica. U istom bloku gledamo film Eve Kraljević, Lijepo mi je s tobom, znaš  dirljiv, ali feel-good film prepun duhovitih opaski i situacija koji je osvojio je srca domaće publike koja ga je nagradila u Zagrebu (ZagrebDox) i u Opatiji (Liburnia Film Festival) – poručuju iz Tvrđave kulture koja upravlja Kućom umjetnosti Arsen.

    Mjesec našeg filma nastavlja se uz Ti mene nosiš, film o borbi za prihvaćanje, iskupljenje i nove prilike debitantski je dugometražni film redateljice Ivone Juke. Uloge tumače Lana Barić, Nataša Janjić, Nataša Dorčić, Vedran Mlikota i brojni drugi, a Ti mene nosiš prvi je film iz regije koji se našao u ponudi najpoznatijeg svjetskog VOD servisa Netflix.

    – Sredinom mjeseca prikazujemo eksperimentalni film šibenskog multimedijalnog umjetnika Dalibora Barića Nova hipi budućnost, a u istom bloku film Zvonimira Jurića Kosac. Nagrađen s tri pulske Zlatne Arene (za najbolju glavnu mušku ulogu – Ivo Gregurević, najbolju sporednu mušku ulogu – Igor Kovač, te za kameru – Branko Linta), Kosac kroz tri povezane priče s elementima trilera ocrtava realističnu sliku današnjeg slavonskog kraja. Uz pokojnu glumačku legendu Ivu Gregurevića, u filmu glume i Mirjana Karanović, Lana Barić, Zlatko Burić Kićo i drugi – ističu iz Tvrđave kulture.

    Novi blok kratkog i dugog metra očekuje publiku Arsena krajem Mjeseca našeg filma uz poetičan animirani film naše nagrađivane autorice Petre Zlonoge Glad, a nastavlja se uz dokumentarni film Glasnije od oružja Miroslava Sikavice.

    – Glasnije od oružje ja film o domoljubnoj glazbi koja je krajem 80-ih i početkom 90-ih igrala važnu političku ulogu u zemljama bivše Jugoslavije. Tenkovi, bombe i automatske puške bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije su bile pjesme. Dokumentarni film o preplitanju glazbe, politike i rata nastajao je tijekom šest godina, za potrebe nastanka filma pregledano je stotine sati privatnog i javnog arhivskog videomaterijala o čemu ćemo imati prilike čuti u razgovoru s redateljem nakon filma – najavljuju iz Tvrđave kulture.

    Za kraj Mjeseca našeg filma iz Kuće umjetnosti Arsen pripremili su posebnu projekciju filma snimanog u Šibeniku, Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić. Film o odrastanju i obiteljskim odnosima koji se u stiješnjenoj kvadraturi jednog šibenskog stana dovode do ludila premijeru je imao u programu Dani autora na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, gdje je osvojio nagradu FEDEORA-e. O svom dugometražnom prvijencu nakon projekcije sa šibenskom publikom razgovarat će redateljica Hana Jušić.

    – Prije nego što se u lipnju filmski program preseli iz Art kina Arsen na Tvrđavu Barone, velikim platnom na Obali hrvatske mornarice izvrtjet će se niz filmskih naslova u sklopu redovnog programa – poručuju iz Tvrđave kulture.

    ART KINO ARSEN – REDOVNI PROGRAM

    Ovomjesečni redovni repertoar Art kina Arsen otvara Ljepota i krvoproliće, pobjednički film Venecije u režiji oskarovke Laure Poitras. U svom novom dokumentarcu redateljica poznata po beskompromisnim ostvarenjima koja zadiru duboko u trulo tkivo suvremenih geopolitičkih odnosa SAD-a, prati poznatu američku umjetnicu Nan Goldin i njezinu borbu protiv obitelji Sackler, poznatih donatora prestižnih američkih muzeja i vlasnika farmaceutske tvrtke koja je znatno pridonijela opijatskoj krizi.

    Polazište radnje novog filma francuske glumačke zvijezde i redatelja Louisa Garrela, šarmantne krimi-romantične komedije Nevin, nalazi se u redateljevom osobnom životu i činjenici da je njegova majka svog drugog supruga upoznala u – zatvoru. Mnogo mračnija, ozbiljnija atmosfera vlada u trileru Lov na ubojicu, prvom filmu na engleskom jeziku argentinskog redatelja Damián Szifron, u čijem je fokusu mlada policajka i njezina potraga za serijskim ubojicom. Lokalnim krimi-miljeom bavi se novi regionalni kino hit Indigo Kristal, cjelovečernji debi redatelja Luke Mihailovića kojeg kritika uspoređije s popularnim serijalom Južni vjetar.

    Studiju suvremenih ljubavnih odnosa donosi japanska drama Ljubavni život u režiji Kôjija Fukade, dirljiva obiteljska saga koja istražuje temu emocionalne udaljenosti među mladim supružnicima suočenima s iznenadnom tragedijom. Jedno od vodećih imena rumunjskog novog vala, Cristian Mungiu, radnju svog novog filma R.M.N. Stanje nacije smješta u multietničko transilvanijsko selo, a kroz priču o povratničkom gastarbajteru Matthiasu otvara brojna aktualna pitanja o ljudskosti, uznemirujućoj budućnosti i suočavanju s nepoznatim.

    U bespućima nepoznatog zatekne se i protagonist novog filma legendarnog poljskog redatelja Jerzyja Skolimowskog – magarac po imenu EO čija će nam odiseja po poljskim i talijanskim selima otkriti suvremenu Europu iz jedne sasvim drugačije perspektive. U nagradom žirija u Cannesu te nominacijom za Oscara ovjenčanom filmu Tovar pojavljuje se i slavna francuska glumica Isabelle Huppert. Sudbonosno putovanje iz Afrike u Europu spojilo je i naslovni dvojac iz novog filma cijenjenih belgijskih redatelja braće Dardenne. Tori i Lokita prati tvoje mladih migranata koji u negostoljubivom svijetu pokušavaju stvoriti novi dom.

    Kinotečna programska linija Češljaonica u svibnju pak donosi film koji je najavio poetiku i estetiku slavnog Quentina Tarantina, njegov filmski debi Psi iz rezervoara. Jedno od ključnih i najutjecajnijih postmodernističkih ostvarenja ranih 1990-ih prati osmoricu pljačkaša uoči i nakon velike pljačke zlatarnice.

    BUBAMARAC

    Program Bubamarac najmlađe će filmofile upoznati s jednom od najpoznatijih Disneyjevih princeza, Malom sirenom. Nova, igrana inačica slavnog animiranog hita povest će mališane na spektakularnu podvodnu avanturu predvođenu znatiželjnom Ariel (Halle Bailey), najmlađom kćeri kralja Tritona (Javier Bardem). U sklopu programa H15 koji donosi pregršt domaćih filmskih naslova nastalih u proteklih 15 godina mlada će publika moći pogledati igrani film Moj dida je pao s Marsa, nagrađivan znanstvenofantastični film o pustolovinama djevojčice i robota. Djeca predškolskog uzrasta imat će priliku prvi put iskusiti pravu kino čaroliju i na posebno prilagođenoj projekciji susresti se s pokretnim slikama na velikom platnu. Moj prvi odlazak u kino dio je cjelogodišnjeg filmskog programa KinoKino koji organizira Zagreb Film Festival.

    PRATITE NOVOSTI O PROGRAMU

    Detaljan raspored projekcija dostupan je online u kalendaru događanja Kuće umjetnosti Arsen, a najave pratite na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.

    Ulaznice za kino s najboljom cijenom u gradu dostupne su online, na blagajni Kuće umjetnosti Arsen i u City Pointu, a iz Arsena podsjećaju da članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava uz predočenje članske iskaznice pri kupnji ulaznica na fizičkim prodajnim mjestima ostvaruju popust.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se...

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta...

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović...

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice...

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...

    NAJNOVIJE

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se pozitivna atmosfera od ureda do travnjaka, sportski cilj je jasan’

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović i Gordane Pavić

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice Šibensko-kninske županije

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...