Skraćen raspored Filmskih večeri srijedom u blagdanskom prosincu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

– Za mjesec prosinac pripremio sam jedan igrani te dva dokumentarna filma. Broj filmskih večeri u prosincu je smanjen zbog blagdan – unaprijed navodi voditelj programa Filmskih večeri srijedom u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’, Nikica Šupe.

– Za prvu srijedu predstavljam sjajnog redatelja Shanea Carrutha sa svojim prvim filmom ‘Primer’ uzbudljivim psihološkim trilerom koji se bavi putovanjem kroz vrijeme. Odlika prvijenca iznimnog redatelja je sjajan scenarij i inovativan pristup temi kao i domišljatost u redateljskim postupcima. Zanimljivo je kazati da je Shane Carruth čest gost Sundance filmskog festivala te ujedno i glumi, montira, rukuje kamerom, sklada glazbu te piše scenarije za svoje filmove – navodi dalje.

LJUBAVNA ODISEJA

 

Druga srijeda u prosincu rezervirana je za dokumentarac ‘Ljubavna odiseja’ Tatjane Božić. Poput lika Billa Murraya u filmu Jima Jarmuscha ‘Slomljeno cvijeće’ i redateljica Tatjana Božić odlučila je posjetiti svoje bivše ljubavi i otkriti zbog čega nema sreće u ljubavi i ne uspijeva održati nijednu vezu.

Čvrsto je odlučila da će pokušati spasiti vezu s najnovijim u nizu muškaraca svog života, Nizozemcem Rogierom. S njim i njihovim zajedničkim sinom živi u Amsterdamu, no odnos im je ušao u slijepu ulicu, pa se Tatjana zaputila tragom bivših partnera u Moskvu, Hamburg, London i Zagreb, kako bi spoznala svoje greške iz prošlosti, da ih ne bi ponavljala u budućnosti. Kroz susrete s bivšim ljubavima – Pavelom koji ju je ostavio zbog jedne druge Tatjane,

Aleksejem koji je više glumio u životu, nego na pozornici, Frankom koji je od nje pobjegao u žuđenu slobodu, Jacobom koji se ni ne sjeća da ju je zaprosio i Vjeranom koji se nije želio vezati. Kroz emotivno geografske putešestvije Tatjana saznaje ponešto o sebi samoj.

ZADNJI U NIZU

– Zadnji film za ovu godinu je ‘Svakodnevna pobuna’ autorskog dvojca Arash T. Riahi, Arman T. Riahi. Everyday Rebellion je dokumentarac i medijski projekt koji slavi moć i raznolikost kreativnih nenasilnih prosvjeda i građanskog neposluha diljem svijeta, kakve možemo vidjeti na primjerima u Španjolskoj, Iranu, Siriji, Ukrajini, SAD-u, Velikoj Britaniji i Srbiji. U filmu se analiziraju metode nenasilnog otpora i prikazuju akcije i razmišljanja aktivista ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, Arapskog proljeća, Zelene revolucije u Iranu, britanske grupe Everything Is OK – piše Šupe, te nastavlja.

– Poput kaleidoskopa, od nenasilnih pokreta širom planete film stvara sliku jednog novog prostora društvenih promjena. Iako u svakoj zemlji svaki nenasilni pokret ima svoje posebnosti, i ne može ih se strpati u isti koš, svi pokreti prikazani u filmu, imaju mnogo toga zajedničkog: oni su u osnovi nenasilni, organizirani su horizontalno, nemaju vođe, svatko je medij za sebe i širi vijesti po svijetu.

Filmske večeri srijedom počinju u 20 sati u multimedijalnoj dvorani knjižnice, ulaz je besplatan.

Evo raspored ukratko:

03.12.2014. Primer, Shane Carruth, 2004, 77 min.

10.12.2014. Ljubavna odiseja, Tatjana Božić, 2014, 83 min.   

17.12.2014. Svakodnevna pobuna, Arash T. Riahi, Arman T. Riahi, 2013, 110 min.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.