Šibenska biskupija: Održana rekolekcija za mjesec studeni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 19 studenog u zgradi „Sjemeništa“ u Šibeniku. Susret je započeo molitvom Srednjeg časa i meditacijom koju je imao fra Domagoj Runje. Središnji dio rekolekcije predvodile su vjeroučiteljica Miranda Banovac i mr. sc. Maja Jakšić specijalistica iz pastorala kriznih situacija. Kao uvod u izlaganja biskupijski povjerenik za pastoral braka i obitelji don Roko Glasnović svećenicima je predstavio zaključke u Vatikanu nedavno održane izvanredne Biskupske sinode o obitelji.

Miranda Banovac iznijela je osobno iskustvo života župne zajednice. Govorila je o tome što vjernik i vjernička obitelj očekuju od župnika i župnog pastorala.

Stres, izgaranje i sekundarna traumatizacija predstavljaju i duhovni izazov, naglasila je mr. sc. Maja Jakšić. „Izgorjeti može svatko: predani svećenik u svojoj župi, odgovorni liječnik koji se želi posvetiti svakom pacijentu, socijalna radnica koja ima previše slučajeva, računovođa u vrijeme poreznih prijava, poletni radnik, brižni roditelj, kućanica, nezaposlena osoba ili osoba koja je otišla u prijevremenu mirovinu. Čitavo putovanje kroz izgaranje događa se u nama, u našoj percepciji, a tek onda u stvarnosti. Važno je naučiti prepoznati rane znakove izgaranja i iskazati zahvalnost na onome čemu nas je izgaranje naučilo. Da bi čovjek nadišao izgaranje, mora voljeti svoj posao ili barem neki njegov aspekt. Posao mora značiti čovjeku više od pukog zaposlenja. Posao, posebice pomagača, prezahtjevan je da bi ga se moglo obavljati bez osjećaja poslanja. Ako netko svoj posao ne radi iz ljubavi, vjerojatno će se morati zapitati je li vrijeme za promjene i traženje novog posla, no ni novi posao ništa neće promijeniti ako se u njega ne utka smisao. Drugim riječima, čovjek mora vidjeti smisao u svom poslu. Zvuči paradoksalno, ali sam je posao, ako je smislen, jedino i najbolje sredstvo i lijek protiv izgaranja“, poručila je između ostalog Maja Jakšić.

IZVOR: sibenska-biskupija.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.