RAZGOVOR S POVODOM: Posebnost ovog MDF-a su multimedijalne predstave

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ušli smo u završni tjedan 53. međunarodnog dječjeg festivala. Osim novih, zanimljivih radionica i festivalskih suradnji, posebnost ovog MDF-a jest što je dobio prefiks ‘nacionalni’. Naredna četiri dana ostala su za finale ovogodišnjeg izdanja festivala djeteta. U razgovoru s ravnateljicom HNK-a u Šibeniku Nerom Gojanović Kljajić saznali smo kakvi su dojmovi nakon 13 dana festivala.

-Festival je svake godine nova inspiracija  i izazov, treba osmisliti  program koji će biti zanimljiv publici, a koji će imati visoku umjetničku valorizaciju od strane struke. Kada se zadovolje ove dvije komponente onda zapravo možemo reći da imamo odličan festival. Mislim da je to ove godine zaživjelo, malo smo promijenili koncepciju  festivala, izbor predstava i općenito program festivala. Krenuli smo u korak s vremenom, bazirali smo se više na multimedijalne predstave, što je posebno razveselilo našu najmlađu publiku koja uživa u mediju koji nema često priliku susretati u kazalištu. Spoj nove tehnologije i suvremenog kazališta s tradicionalnim kazalištem pokazao se kao pun pogodak – smatra ravnateljica HNK Šibenik.

‘SEDMI KONTINENT’

53-MDF11

Predstavom ‘Sedmi kontinent’ koja je bez daha ostavila publiku, redatelja Petre Radin i Leona Lučeva, otvoren je festival 22.lipnja.

-Predstava otvorenja svaku godinu izazove najveću pažnju i interes javnosti. Pomno smo je pripremali i upravo ta pozitivna energija koju smo uložili u njezino stvaranje dala je pozitivan rezultat i dobre komentare. Smatram da je ‘Sedmi kontinent’ vješto prikazao ‘boljke’ modernih obitelji te odaslao jasnu poruku- dječji snovi i želje ne bi trebali biti sputavani pa čak niti kad dijete jednom ipak odraste. Spoj koreografije Zorane Mihelčić, prekrasne glazbe autora Tomislava Babića pod ravnanjem dirigentske palice Damira Marušića i izvrsnu glumu ‘velikih i mladih glumaca, pokazala se kao jedna od boljih izvedbi otvorenja našeg festivala. Svi su apsolutno briljirali, no priznanje svakako treba odati šibenskoj djeci, polaznicima dramskih radionica koji su u predstavi odradili izvrstan posao te pokazali kako Šibenik može računati na buduće naraštaje glumaca. U jednom trenutku  na sceni, uz orkestar, bilo je čak 50-ak protagonista. Bila je to jedna glazbeno-scenska čarolija – kaže ravnateljica.

ŠAROLIK RADIONIČKI PROGRAM

Svake godine bogat i zanimljiv, djeci najdraži, program MDF-a svakako su radionice. Mnoge su odmah po objavi bile ‘zatrpane’ prijavama djece. Novost su ove godine svakako bile  Etegami, , Dječja arhitektonska radionica, Dramska radionica – Putovanje, tragom dobrih djela šegrta Hlapića, Glazbena radionica ‘Pjevalica vesela zjevalica’, gostujuća radionica Galerije Klovićevi dvori ‘Picasso u Šibeniku’ te likovna radionica ‘Boya’.

-Radionice smo pomno birali, kao i svake godine, odaziv je bio izniman. Naime, brojna djeca koja su ostala bez svojih mjesta, molili su nas da ih ‘ubacimo’, no ukoliko bi brojka prešla zadanu granicu, voditelji radionica ne bi se mogli posvetiti svakom djetetu pojedinačno, pa je zasigurno bilo mnogo onih koji na žalost nisu mogli sudjelovati u radu radionice koja ih je zanimala. Drago mi je vidjeti toliki broj djece, to nam je pokazatelj da se djeca žele educirati i steći nova saznanja i iskustva, uz to različiti broj radionica imao je svrhu buđenja kreativnosti što je odlična vodilja djeci u odrastanju. Svakako zanimljiva radionica festivala organizirana je u D-Marin Mandalina marini, na kojoj su mališani u sklopu radionice ‘Sailors workshop’ učili osnove vještina koje svaki nautičar mora znati. Tako su izrađivali mornarske čvorove, bacali uže u more, učili o tome kako pomoći nekome koga zadesi nesreća na moru… Radionica se pokazala kao jedno super i zanimljivo iskustvo za najmlađe – ističe Gojanović-Kljajić.

PROJEKCIJE NA GORICI

gorica MDF

Gorica je i ove godine ostala kino na otvorenom. Organizirane su još jedne filmske projekcije pod zvjezdanim nebom.

-Kada smo osmišljavali program, svakako smo htjeli da i ‘stariji’ koji će biti pratnja djeci, budu animirani i zadovoljni. Težili smo predstavama i projekcijama na kojima oni neće ‘spavati’, jer djeca osjete kada roditelji čekaju završetak programa.  Projekcije na Gorici postale su nezaobilazni dio festivala. Na njima je uvijek okupljen veliki broj djece i odraslih.

Festival svoja vrata, ali samo za ovu godinu, zatvara ove nedjelje s bogatim programom i to s predstavom ‘Zlo varivo’ Plesne udruge ‘Sjene’.

-Sa posebnim zadovoljstvom mogu vam reći kako su djelatnici naše kazališne kuće i svi naši vanjski suradnici odradili izuzetan posao te sam sigurna da naši sugrađani i svi slučajni posjetitelji koji svakodnevno svjedoče tom silnom trudu i radu i te kako valoriziraju doprinos i rad svakog od njih. Ali ne zastajemo mi, znate, za otprilike 350 dana očekuje nas novi, još bolji, 54. MDF kojem se već sada radujemo…- zaključuje naša sugovornica.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.