Predstava ‘Veliki manevri’ je tipična šibenska priča

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon 11 godina od zadnjeg izvođenja i 125 izvedbi u produkciji kazališta Komedija, predstava ‘Veliki manevri u tijesnim ulicama’ Ive Brešana dolazi na šibenske kazališne daske. Za povratak vrlo hvaljene i uvijek aktualne predstave najviše zasluga, kako i sam redatelj Vinko Brešan kaže, može se uputiti na adresu ravnateljice šibenske kazališne kuće, Nere Gojanović Kljajić koja je postavljanje ‘Velikih manevara u tijesnim ulicama’ najavila i u svom ravnateljskom programu.

Vinka Brešana, istaknutog hrvatskog kazališnog i filmskog redatelja, čovjeka koji ne skriva svoju odanost i ljubav prema Šibeniku, za ulogu redatelja nije trebalo previše ‘povlačiti za rukav’.

– Nera me nazvala na telefon, rekla o čemu se radi i to je bilo to. Okupili smo glumačku ekipu, podijelili uloge i krenuli s radom – govori Vinko, posebno naglašavajući koliko mu znači rad na nečemu što nosi šibenski predznak.

– Mene svaki rad vezan za Šibenik, o Šibeniku, u Šibeniku posebno i iskreno veseli. Nije to sad neka otrcana fora, patetika ili ne znam što, to je jednostavno nešto od čega nitko ne može pobjeći, pa tako ni ja, a posebno mi je drago što je ovo i jedna tipična šibenska priča, priča o našem kraju, karakteru i mentalitetu koji poznajem u dušu i koji dobrim dijelom, kao uostalom i svi mi, nosim u sebi – kaže Brešan.

Najjednostavnijim riječnikom rečeno, predstava ‘Veliki manevri u tijesnim ulicama’ spada u kategoriju kazališne komedije, doduše, ispričane jednistvenim jezikom Ive Brešana koji se Sheakspearovom ‘Ukročenom goropadnicom’ poslužio samo kao polazišnom točkom, preslikavši je, na njemu svojstven način, u Šibenik 20-tih godina prošlog stoljeća.

IZVRSNA KOMEDIJA

– Nitko ne poriče kako se radi o izvrsnoj komediji. Ivo (op.a tako Vinko zove svog oca) je autor čije se predstave rado izvode i nose poruke o uvijek aktualnim temama, makar bile upakirane kroz šalu, smijeh ili zanimljive, pomalo i filozofske, dijaloge. Ustvari, književnost je puna ovakvih i sličnih tema koje se naprosto ne daju zaobići. Zanimljivo je ovdje reći da je ovo priča o karakterima, ljudskim manama i vrlinama, postavljena u šibenske uličice, a samim tim nama bliža i zanimljivija – govori nam Vinko koji ne skriva zadovoljstvo rada na još jednom djelu svoga oca.

– ‘Manevri’ su treće Ivino djelo koje radim u kazalištu, negdje devedesetih godina radio sam njegove dvije dječje predstave, dok sam na film prenio dva njegova teksta – kaže Brešan mlađi, govoreći kako je predstava ‘Veliki manevri u tijesnim ulicama’ prošle godine imala i svoju premijeru u Srbiji.

– Ma, Ivine se predstave konstantno izvode, pa nije ni čudo da je predstava imala premijeru i u Srbiji. Čuo sam za to prošle godine, bilo mi je drago, ali nikakvih drugih, povratnih, informacija nemam – kaže Vinko.

Uz šibenske snage, Franku Klarić, Jakova Bilića i Matu Gulina ostatak glumačke postave čine Marija Škaričić, Ivan Brkić, Branimir Vidić, Marinko Prga, Joško Ševo, Filip Detelić, Antonio Franić, Zdeslav Čotić te Matija Šakoronja, a o radu s ovom glumačkom postavom Brešan kaže:

– S velikom većinom ovih glumaca sam već radio, bilo na filmu ili kazalištu, pa se tako dobro i poznajemo, s tim da i ovdje moram naglasiti jednu stvar koju često ponavljam, a ona je i osnovna razlika rada na filmu i u kazalištu. Rad na filmu je klasično redateljsko ostvarenje i u tom poslu ja, kao redatelj, imam zadnju riječ. Na filmu uvijek inzistiram na tome da se sve napravi onako kako sam i zamislio, dok se redateljska uloga u teatru svodi na to da na određeni način pomogne glumcima kako što bolje odigrati predstavu i usmjeriti ih u određenom pravcu, jer u kazalištu su glumci ti koji nose predstavu i obavljaju ulogu prijenosnika energije i emocija na publiku. Nije da je redateljska funkcija u kazalištu zanemariva, dapače, ali u odnosu na film, glumcima dopuštam veću slobodu.

IDEJA NE NEDOSTAJE

Zanimalo nas je bavi li se trenutno, uz ovaj, još nekim projektom.

– Ne. Ovo je sve čime sam trenutno okupiran i kad predstavu postavimo na šibenske kazališne daske, krenut ću raditi nešto novo. Planova i ideja ne nedostaje – govori nam Brešan napomenuvši na kraju kako je njegov rad na predstavi premijernom izvedbom ustvari i gotov, ali će svakako pratiti i daljnji život predstave.

‘Veliki manevri u tijesnim ulicama’ Ive Brešana, pod redateljskom palicom Vinka Brešana, premijeru će u Šibeniku imati u petak, 21. veljače, u 20 sati. Repriza je dan poslije u subotu, 22. veljače isto tako u 20 sati, dok je za 27. veljače najavljeno gostovanje na festivalu ‘Virkas’ u Virovitici.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.