Popuštanje – znak slabosti ili mudrosti?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zamisli supruga ili suprugu koja popušta, ne iz slabosti, već iz ljubavi. Ovaj je supružnik svakako snažniji, jer je postigao najtežu od svih pobjeda: svladao je vlastitu tvrdoglavost”

Draga Julie,

da budem iskrena, ovakvu sam situaciju već neko vrijeme očekivala, čak me i čudilo što se ovaj problem nije pojavio i prije. Jesi li čula priču o pohlepnom kralju koji je umro od gladi, jer je imao mnogo zlata, a nimalo hrane? Izgleda da u novcu uvijek postoji nešto tajnovito što ne obuhvaća samo njegovu primarnu ulogu sredstva za kupovanje stvari. Je li to zbog toga što novac znači sigurnost (ili nam samo stvara privid sigurnosti)? Je li to zato što on otvara vrata svim vrstama užitaka? Ili zbog toga što daje osjećaj moći?

Koji god bio razlog snažnoj privlačnosti novca, tvoja rasprava s Michaelom o njemu je tipična. Ti želiš iskoristiti povrat poreza kako bi olakšala kućanske poslove kupnjom perilice za suđe ili novoga tostera. Michael bi ga radije potrošio na glazbenu liniju, otmjene restorane i skupa vina. “Uostalom”, kaže on, “imamo pravo uživati u plodovima svoga teškog rada”.

Sasvim je normalno da ćete ti i Michael imati različite želje. Uvjerena sam da muškarci više tragaju za užitkom nego žene (iako kada su žene ovisne o užitcima, muškarci im “nisu ni do koljena”). A mislim da su žene zbog svoga osjećaja za konkretno više zainteresirane za stvari koje traju. Kao što je Chesterton u šali primijetio: “Vojvotkinja može uništiti vojvodu zbog dijamantne ogrlice; ali tu je ogrlica. Pijanac može uništiti svoju suprugu zbog krigle piva; a gdje je pivo?”

Bez obzira u koju se kategoriju ti i Michael ubrajate, pitanje koje se može postaviti oboma je: “Tko će pobijediti?” U ovom određenom slučaju, mogla bi se pozvati na Michaleovo viteštvo i objasniti mu da bi, zbog tvoga prenatrpanog rasporeda, perilici suđa (nepoetičnoj kakva već jest) trebalo dati prednost, iako ona ne zaslužuje usporedbu s glazbenom linijom koja može pružiti pravi umjetnički užitak. Ovaj pristup ima dvojak učinak: on priznaje ispravnost Michaelove želje (što će njemu biti drago), a s druge strane može ga uvjeriti da kupi perilicu za suđe (koja bi tebi bila od velike pomoći).

U ovom slučaju mogu se iznijeti odgovarajući razlozi kako bi se dvojba riješila u prilog perilice. Ali često ćeš se naći u situacijama kada će razlozi s obje strane biti podjednako čvrsti. Tada je nesuglasice teže riješiti, s obzirom da svatko od vas može misliti da je u pravu.

Kako biste se pobrinuli da takve rasprave ne izmaknu kontroli, ti i Michael mogli biste već sada pokušati ustanoviti temeljna pravila za rješavanje budućih razmimoilaženja.

Ja sam shvatila da je jedno od ključnih pravila nikada ne voditi te razgovore u pogrješnom trenutku – kada je netko od vas umoran ili pod pritiskom ili u žurbi. Važno je izabrati najbolje vrijeme, kada ste oboje smireni i raspoloženi. Tada u miru raspravite o vašim mišljenjima i svim razlozima za i protiv te ozbiljno pokušajte razumjeti jedan drugoga. Nemojte započeti razgovor kao da ste u dvoboju i kao da vam je jedini cilj pobijediti.

Mislim da ćete biti iznenađeni kako se brzo nesuglasice mogu riješiti ako pričekate i raspravite ih na ovakav način u povoljnom trenutku. U mnogo ćete slučajeva oboje biti spremni na ustupke ili će jedno od vas popustiti znajući da će sljedeći put popustiti drugo.

Posebno kada su razlozi obiju strana podjednako čvrsti i kada se problem ne može lako riješiti na temelju iznošenja dokaza, sjeti se da je osoba koja popusti iz ljubavi uvijek veća. Ovo zvuči paradoksalno jer se obično misli kako je pobjednik snažniji.

Međutim, postoje dva načina gubljenja. Jedno je gubljenje zbog slabosti: druga osobe ima snažniju volju i prisiljava te na popuštanje. Drugi način “gubljenja” je, u stvari, velika pobjeda. Sjeti se majke koja iz ljubavi svom djetetu daje bolji obrok! Zamisli supruga ili suprugu koja popušta, ne iz slabosti, već iz ljubavi. Ovaj je supružnik svakako snažniji, jer je postigao najtežu od svih pobjeda: svladao je vlastitu tvrdoglavost.

Onaj tko iskreno voli, želi činiti dobro voljenoj osobi. Žalosna je ljubav onoga tko želi “povući cijeli pokrivač na svoju stranu” i ne pokazuje brigu za voljenu osobu.
To znači da ćeš se ponekad morati odreći same sebe u svrhu većega dobra. Kardinal Newman jednom je napisao: “Vjerojatno nije moguće naći dvije osobe, ma kako bliske bile, ma koliko istih stavova i istoga ukusa bile i ma kako težile biti jedno srce i jedna duša, a da se ne moraju odreći sebe samih … sviđalo im se to ili ne, ako žele živjeti u sretnom zajedništvu”. Novac i većina drugih stvari oko kojih ćete se možda svađati, beznačajni su u usporedbi s ljubavlju. Zar ne bi bila ludost ugroziti vrijedni dar braka zbog takvih sporednih neslaganja?

Sigurna sam da ste do sada ti i tvoj voljeni Michael pronašli pravo rješenje i da ste shvatili kako popuštanje može biti znak velike snage, i što je još važnije, da je popuštanje često djelo ljubavi.

Od srca vaša,
Lily

Preuzeto iz knjige Alice von Hildebrand, ”Ljubavlju oplemenjeni”

IZVORčl:bitno.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.