Održana sjednica Kulturnog vijeća: Imidž Šibenika trebalo bi graditi prema mladima i djeci

Danas je održana prva sjednica šibenskog Kulturnog vijeća pod predsjedanjem nove predsjednice Zdenke Bilušić.

Članove Vijeća upoznao je, s mogućnostima korištenja novca iz europskih fondova za realizaciju projekata u kulturi, Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, naglašavajući kako još uvijek ima puno više novca, nego što ima pripremljenih projekta i ljudi koji bi na njima trebali raditi.

Istaknuo je da će od početka listopada u šibenskom Urbanom centru biti održavani redoviti dvotjedni susreti pod radnim nazivom „Meet up“, na kojima će moći prisustvovati svi zainteresirani, bilo za pisanje projekata, bilo za korištenje sredstava europskih fondova. Među kulturnim projektima, koja bi trebali biti sufinancirani novcem Europske unije, valja istaknuti tvrđavu sv. Ivana, multimedijsku dvoranu u bivšem kinu „Odeon“ te palaču Rossini.

knjiznica-zdenka-bilusic

U osvrtu na ovogodišnje kulturno ljeto, Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika, naglasio je kako je bilo preklapanja programa, s obzirom da privatnici, najčešće vlasnici ugostiteljskih objekata, organiziraju glazbene programe bez koordinacije s Gradom, odnosno Kulturnim vijećem i Turističkom zajednicom, što bi sljedeće godine trebalo promijeniti. Ljetni bi programi trebali biti održavani svakog dana u tjednu, a ne uglavnom vikendom. Tako bi se izbjegla i programska preklapanja.

U raspravi o smjernicama kulturne strategije Šibenika, članovi Vijeća naglasili su kako će kulturni turizam biti sasvim sigurno jedna od osnovnih razvojnih smjernica grada.

S obzirom na činjenicu da imamo jednu doista važnu i prepoznatljivu manifestaciju s polustoljetnom tradicijom,  Međunarodni dječji festival, kao i brojne rock festivale za mlade, možda bi imidž grada trebalo graditi baš na toj programskoj orijentaciji prema djeci i mladima. Upozoreno je, međutim, na činjenicu kako i Šibenik, poput drugih gradova na obali, gubi svoje otvorene pozornice zbog sve većeg broja ugostiteljskih objekata i njihovih terasa. Također se upozorilo na važnost tržnice u smislu pripadnosti mediteranskoj tradiciji i njezinoj dubokoj ukorijenjenosti u tkivo stare gradske jezgre, te o potrebi za revitalizacijom starog pazara koji je u ovom trenutku praktički neiskorišten prostor. Tradicija Šibenika kao grada vina i konoba bi se također trebala obnavljati i poticati privatne ugostiteljske inicijative koje idu u tom smjeru. Drugim riječima, trebalo bi se osmišljavati i pažljivo vrednovati turističko ugostiteljsku ponudu, napose u staroj gradskoj jezgri.

Članovi vijeća upoznati su i s planiranim blagdanskim događanjima u prosincu, kada će uz doček Nove godine na otvorenom (Dolac), biti ponovno organiziran adventski sajam u Perivoju Roberta Visianija, te klizalište na Trgu Ivana Gorana Kovačića.

Upozoreno je na potrebu aktivnijeg uključivanja svih gradskih ustanova u pripreme za obilježavanje 950.-te godišnjice prvog spomenika Šibenika, te da bi manifestacije s tim predznakom trebale održavati tijekom cijele 2016. godine, a odabrani logo bi se trebalo isticati u svim memorandumima i na svim javnim događanjima. To je prigoda i za namjensku suvenirsku djelatnost koja se može pametno iskoristiti s ciljem promoviranja naše povijesti i vrijednosti na kojima nam mnogi zavide, a mi sami ih nismo dovoljno svjesni.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.