Više

  Stiže atrakcija iz Vijetnama

  Na ovogodišnjem MDF-u 160 programa u 750 termina. Festival otvara ‘Ribar Palunko i njegova žena’

   

  Ovogodišnji, 63. Međunarodni dječji festival u Šibeniku bit će održan, zbog usklađivanja sa završetkom školske godine, u nešto kasnijem terminu od 24. lipnja do 8. srpnja. Za publiku je pripremljeno oko 160 programa u nešto više od 750 termina, među kojima 23 izvedbe trgova i ulica, pet izložbi, 28 predstava u više izvedbi te 16 popratnih programa, najavljeno je na konferenciji za medije u HNH u Šibeniku.

  Festival će na Ljetnoj pozornici otvoriti predstava Ivane Brlić Mažuranić ‘Ribar Palunko i njegova žena’ u izvedbi Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda u režiji Marija Kovača. Zatvaranje festivala rezervirano je za predstavu o Draženovom djetinjstvu koju zajedno pripremaju HNK u Šibeniku i zagrebačka Trešnja.

  – Upisi u radionice počinju 8. lipnja u 10 sati isključivo putem interneta, a prodaja ulaznica počet će 15. lipnja u 10 sati, kako on-line tako i na blagajni kazališta. Nastojali smo ponuditi maksimalni mogući kapacitet u radioničkom programu, ali uvijek je pritisak tri do četiri puta veći od mogućnosti – kazao je Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku.

  Što bolji, što uspješniji i što veći MDF sa što bogatijim i sadržajnijim programom želja je svih organizatora iz godine u godinu.

  – Mislim da su velika vrijednost ovog festivala su radionički programi je u protekle 62 godine mislim da nema djeteta, odraslih, sada već baka i djedova koji nisu sudjelovali u nekom radioničkom programu. Uz radionice bih izdvojila i ono što je iznimno zanimljivo našim građanima, a to su programi trgova i ulica, koji su dostupni svima. Predstave će pogledati određeni broj ljudi, ograničen kapacitetima scenskih prostora, a vrlo atraktivni programi trgova i ulica dostupni su puno većem broju ljudi i upravo oni daju onaj potreban festivalski šušur gradu – naglasila je Mirjana Žurić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika.

  Od ukupno 160 festivalskih programa samo je 28 onih koji se plaćaju, odnosno za koje su potrebne ulaznice.

  -MDF u Šibeniku ima duplo više programa od Ljetnih igara u Dubrovniku i Splita zajedno. Ove godine radimo i malo veći iskorak pa ćemo u sedam-osam gradova i mjesta disperzirati dio programa ulica i trgova te radionica. Lanjski pilot projekt programa za bebe do tri godine, kakav ne radi nitko u Hrvatskoj, pokazao se vrlo traženim, tako da ove godine kolege iz Španjolske, Velike Britanije, Italije i Belgije rade taj program koji neće biti isključivo predstava za roditelje i bebe već i radionica najavio je Bilić.

  Kako se ranije pokazalo da je po jedna izvedba predstava premalo za zanimanje koje pokazuje publika, neke predstave ove će godine imati više izvedbi u različitim terminima.

  Posebno će biti zanimljivo gostovanje iz dalekog Vijetnama, koje je i logistički bilo zahtjevno za organizatore.

  – Do sada smo prešli mnoge prepreke i nadam se da ćemo i još ove sitne pred nama uspješno odraditi te da će dvije večeri, šibenska djeca i svi koji dođu, imati priliku vidjeti nešto što je po prvi put kod nas. Za te dvije večeri, za potrebe Nacionalnog kazališta iz Hanoja, gradimo i poseban bazen na Ljetnoj pozornici. Koliko bi taj program trebao biti atraktivan publici, uz pozive zainteresiranih iz drugih krajeva koji su čuli da to kazalište dolazi na MDF, govori i činjenica da oni, nakon Šibenika, gostuju u Parizu – kazao je Bilić.

  U glazbenom programu MDF-a središnji događaj će biti prvi samostalni cjelovečernji koncert Dječjeg zbora HRT-a, koji se nakon skoro 50 godina vraća na scenu. Inače ovogodišnji MDF okupio je inozemne sudionike iz 10 zemalja s 36 izvedbi, a u financijskom smislu cijeli MDF bi trebao stati u otprilike 300 do 310 tisuća eura, što je prosjek i ranijih godina. Po Bilićevim riječima MDF je ne samo financijski, nego i logistički sve zahtjevniji jer se održava u vrijeme turističke sezone i rastućeg trenda te gospodarske grane. Mišljenja je da će se uskoro morati promišljati o drugačijim načinima pristupa i organizacije. Cilj je što više djece dovesti u to vrijeme u Šibenik pa se za budućnost razmišlja i o korištenju kapaciteta Studentskog doma.

  Za samo otvaranje MDF-a 90 posto ulaznica će biti u slobodnoj prodaji, kao i za generalnu probu. Uz otvaranje i zatvaranje, nešto skuplje će biti samo ulaznice za predstavu iz Vijetnama. Cijene ulaznica za sve predstave bit će 4 eura, za otvaranje i zatvaranje 6,60 eura, a za predstavu iz Hanoja 5,30 eura.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Carević u Kupu možda krene s Miševićem na...

  Nogometaši Šibenika u srijedu (15.30h) igraju svoju prvu utakmicu u ovosezonskom Kupu Hrvatske, natjecanju u kojem su prošle sezone otišli do finala i izgubili...

  Sunčani u grupnoj fazi LEN Euro Cupa protiv...

  Nakon što su uspješno odradili kvalifikacijsku rundu u Rijeci, vaterpolisti Solarisa doznali su suparnike u grupnoj fazi LEN Euro Cupa. Ždrijeb je Sunčane smjestio...

  U Šibeniku obilježen Dan policije. Proslavu uveličali predstavnici...

  Polaganjem vijenaca na Spomen ploči smrtno stradalim policijskim službenicima u Mandalini te kod Središnjeg križa na Kvanju počelo je obilježavanje Dana policije, koji se...

  NAJNOVIJE

  Carević u Kupu možda krene s Miševićem na golu, dvojica igrača dobila pretpozive za U21 vrstu

  Nogometaši Šibenika u srijedu (15.30h) igraju svoju prvu utakmicu u ovosezonskom Kupu Hrvatske, natjecanju u kojem su prošle sezone otišli do finala i izgubili...

  Sunčani u grupnoj fazi LEN Euro Cupa protiv Talijana, Španjolaca i Francuza

  Nakon što su uspješno odradili kvalifikacijsku rundu u Rijeci, vaterpolisti Solarisa doznali su suparnike u grupnoj fazi LEN Euro Cupa. Ždrijeb je Sunčane smjestio...

  U Šibeniku obilježen Dan policije. Proslavu uveličali predstavnici Županije i Grada Šibenika

  Polaganjem vijenaca na Spomen ploči smrtno stradalim policijskim službenicima u Mandalini te kod Središnjeg križa na Kvanju počelo je obilježavanje Dana policije, koji se...