Rupski junak

Na današnji dan 1648. godine junački poginuo Vuk Mandušić

Na današnji dan obilježava se 372 godina od junačke pogiblje rupskog junaka Vučena Vuka Mandušića. U Rupama je još živa predaja o Vuku Mandušiću, a i danas postoje zidine njegove kuće.

Postoje dva mišljenja o podrijetlu Vuka Mandušića, prvo da je iz šibensko-drniškog kraja, odnosno iz Rupa i drugo o crnogorskom podrijetlu.

Da je Vuk rodom iz šibensko-drniškog kraja, odnosno iz Rupa, potvrđuju nam suvremeni dokumenti, kao onaj Ferdinanda Scottija, glavnog zapovjednika mletačke vojske od 26. kolovoza 1648. godine u kojem govori o zaslugama fra Nikole Ružića, definitora provincije Bosne Srebrene, među kojima iznosi da je Ružić na mletačku stranu preveo brojne kršćane turske podanike iz Kliškog i Ličkog sandžaka.

Kod svih suvremenih povjesničara, koji su pisali o ratovanju u Dalmaciji za vrijeme kandijskog rata ne postoji ništa što bi ukazivalo na mogućnost Mandušićeva podrijetla iz nekog drugog kraja, a da Mandušić i je iz nekog drugog kraja slaba je bila mogućnost da bi se nametnuo za zapovjednika domaćim krajišnicima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.