LJETNA LEKTIRA: Među Šibenčanima popularni hit romani i knjige samopomoći

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Iako su tmurni i kišni zimski mjeseci idealni za dekicu, šalicu kakaa i dobru knjigu, u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ u Šibeniku itekako su zadovoljni ljetnim čitalačkim navikama. Po svemu sudeći, Šibenčani i šibenski gosti vole se uputiti na plažu s dobrom knjigom pod rukom.
Gana Bujas, djelatnica šibenske knjižnice, kaže nam kako dolaskom ljeta knjižnica bilježi pojačane upise na tromjesečno razdoblje koji koštaju 40 kuna, u što je uključeno i korištenje računala i interneta dva sata dnevno.

OPCIJA ZA STRANCE

– Na ovu se opciju najviše odlučuju stranci, ali ima i dosta domaćih gostiju, primjerice jedan zagrebački par s ljetnom adresom u Murteru, koji se svake godine iznova na tri mjeseca upisuje u knjižnicu. Također, aktivni su i Zadrani, valjda zbog gužvi u zadarskoj knjižnici, a ima i dosta domaćih studenata kojima je ljeti lakše doći do literature u Šibeniku – zadovoljna je Bujas.
Čitaju i djeca, pa nam djelatnica Dječjeg odjela šibenske knjižnice otkriva da su najtraženije dječje knjige ‘Dnevnik Pauline P.’ Sanje Polak i romani u nastavcima Jo Nesboa ‘Prdoprah’, ‘Čarobna kupka doktora Proktora’ i ‘Doktor Proktor i smak svijeta. Možda.’.

– Očekivano, ljeti se nešto manje čitaju školske lektire, iako, i one se ponekad podižu – kažu u gradskoj knjižnici.
Na odjelu za odrasle i dalje je tražena knjiga ’50 nijansi sive’ autorice Erike Mitchell James, iako se čita svašta.

– Najtraženije su knjige koje budu spomenute na televiziji, onda ih svi traže i formiraju se liste čekanja. Trileri su uvijek aktualni, pogotovo novi roman Jo Nesboa ‘Sin’ i ‘Slomljena’ autorice Karin Slaughter koja je nedavno gostovala u Zagrebu i ruši rekorde čitanosti – priča Gana Bujas šaleći se kako sad može očekivati navalu na ove romane.

LITERATURA ZA SAMOPOMOĆ

– Jako je popularna i literatura za samopomoć u raznim područjima života, odnosno ‘self-help’ priručnici – nastavlja Bujas.
Što se tiče literature na stranim jezicima, u knjižnici su zadovoljni njezinom čitanošću.

– Knjige na stranim jezicima čitaju i naši ljudi, ali i turisti. Imamo dosta romana na engleskom, talijanskom, njemačkom, francuskom, pa i na jezicima romskih manjina – zadovoljno pričaju djelatnici gradske knjižnice.
TOP 5 BELETRISTIKE
Žene koje pušu u čvorove – Eca Temelkuran
Pepeljuge – Kristina Ohlesson
Sin – Jo Nesbo
Ne vraćaj se – Lee Child
Večera – Herman Koch

TOP 5 PUBLICISTIKE
Umjetnost života: kako ovladati umijećem ljubavi – Bruno Šimleša
Samostan i crkva sv. Frane u Šibeniku: Pokušaj povijesnog prikaza – Nikola Mate Roščić
Megapromjena: kako će izgledati svijet 2050.? – Daniel Franklin, John Andrews
Slonica koja je izgubila sreću – Ajahn Brahm
Ponovno rođena – Anita Moorjani


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.