FOTO: ZVJEZDANI CHEFOVI NA SV. MIHOVILU : Šibenik nije spreman jesti cvijeće

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Festival ‘Okusi Mediteran’ , koji se održava od 28. do 31. svibnja u Šibeniku, i Tvrđava sv. Mihovila večeras su predstavili ekskluzivni kulinarski spektakl pod nazivom ‘Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom’ .Zvjezdani spektakl, koji su vodili Barbara Kolar i Zlatko Gall, ugostio je tri vrhunska kuhara koji su pred prepunom pozornicom pokazali ‘male tajne kulinarskog zanata’. San Degeimbre, vlasnik restorana s dvije Michelinove zvjezdice, Lionel Levy, predvodnik nove mediteranske kuhinje, i Guillaume Sourrieu, koji za sebe kaže da voli kuhati s instinktom. Tri kuhara, četiri Michelinove zvjezdice, budući da ostala dva imaju po jednu, svakako su zaslužili naziv ‘zvjezdani chefovi’.

tvrdava okusi mediteran2

tvrdava okusi mediteran3

tvrdava okusi mediteran5

Voditeljica Barbara Kolar pozdravila je čelne ljude Grada Šibenik, veleposlanicu francuske u RH i Vesnu Cvjetković, glavnu tajnicu ministarstva vanjskih poslova, nakon što je istaknula važnost festivala ‘Okusi mediteran’ koji ima veliku ulogu u očuvanju mediteranske kulinarske baštine.

– Francuska kuhinja večeras ovdje mora biti autentična i zato na pozornici mora biti jedan ‘gall’ – našalio se na početku Zlatko Gall – Svaka čast svim kuhinjama , ali mediteranska je posebno zanimljiva jer se na malom prostoru susreće toliko broj kultura. Mediteranska kuhinja je upisana kao nematerijalna kulturna baština pri UNESCO -u, a Hrvatska se nalazi na tom popisu zajedno s još šest zemalja. Ono što nas povezuje je Venecija, čarobni začini koji su se udomaćili u našim zemljama, a kada tome dodamo i utjecaj Osmanskog imperija, kuhinja stvarno ima svoju posebnost.

tvrdava okusi mediteran6

tvrdava okusi mediteran9

tvrdava okusi mediteran8

Prvi je na pozornicu izašao francuski kuhar koji je pripremio tipično jelo iz Marseillea, ali na moderan način – shake od ribe.

Komentari publike u ulozi degustatora, budući da se po završetku spktakla sve moglo probati, za ovo jelo i nisu bili najbolji. Riba se očito jede na samo jedan način, onaj dalmatinski.

– Čovjek može biti vegetarijanac, ne samo sekundarni vegetarijanac koji jede kravu koja jede travu – komentirao je Gall za vrijeme pripreme posljednjeg jela u izvedbi Sana Degeimbrea, koji je spremao cvijeće.

– Kad se budete spuštali prema gradu, možete potražiti namirnice za ovo jelo po putu – bio je komentar Barbare Kolar.

Priprema zadnjeg jela, koje je bio desert, izazvala je salve smijeha među publikom kojoj su smilje, lavanda ,kamilica, ruža i ostali sastojci očito nepojmljivi u kuhinji.

Smijeh kakav se ne čuje uvijek ni na stand up komedijama, ali Šibenčani su isto brzo pohrlili sa žlicama na degustaciju.

tvrdava okusi mediteran10tvrdava okusi mediteran11

tvrdava okusi mediteran12

– Od sutra kuham cvijeće i travu s pomoću pincete – bio je komentar jedne posjetiteljice, kojoj se desert ipak svidio.

Komentari su donekle i bili podijeljeni, nekima je ova hrana bila prava rapsodija okusa, dok su drugi ipak komentirali kako će nakon ovoga u – pekaru.

Veliki minus, koliko smo mogli čuti, bila je nemogućnost kupnje osvježavajućeg pića za vrijeme kulinarskog spektakla, situacija koja se zamjerila i na otvaranju koncertne sezone kada je nastupio Perpetuum Jazzile. Kako doznajemo od organizatora, do toga je došlo zbog nekih nesporazuma kada je publika u prvoj pauzi pohrlila na besplatnu degustaciju predvuđenu za sam kraj.

Kako je bilo na ovom ‘zvjezdanom događaju’ , možete pogledati sutra u našoj fotogaleriji.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.