Više

  FOTO: ‘Transformacije’ Ante Bergama Momina posveta Šibeniku, počast Vukovaru

   

  ‘Transformacije’ naziv je izložbe šibenskog likovnog umjetnika Ante Bergama Momina koja je sinoć otvorena u Galeriji sv. Krševana, u Šibeniku.  Riječ je o  15 radova većih formata u kombiniranoj tehnici i 11 portreta u suhom pastelu i akvarelu nastalih tijekom 2013., odnosno 2014. godine.  Ciklus ‘Transformacije’ nastavlja se na prethodni umjetnički ciklus ‘Četrdeset i devet crvenih ruža’.

  Bergamovi radovi već na prvi susret privlače oko posjetitelja intezitetom svog kolorita, snagom prikaza i svojevrsnim, laički rečeno, ‘košmarom’  na platnu. Ono što će laičko oko nazvati ‘košmarom’ zapravo je kombinirana tehnika kojom umjetnik sa statusom likovnog umjetnika Njemačke.

  ‘KOLEKCIJA’ GLAVA

  -Želio sam prikazati transformaciju samog grada Šibenika, ne bilo kojeg grada u našoj državi Hrvatskoj, ipak sam,  hvala bogu, Šibenčanac – kazao je Bergam Momin, dodajući da početak transformacije seže od polovice 14. stoljeća, kroz petnaesto pa nadalje.  Sa željom da prikaže mijenu grada kroz vrijeme,  koristio se sistemom kolaža, upotrebljavajući pri tom stare razglednice Šibenika, novinski materijal.

  ante bergam momin izlozba transformacije galerija krsevan (4) ante bergam momin izlozba transformacije galerija krsevan (5) ante bergam momin izlozba transformacije galerija krsevan (6)

  Zahvaljujući svemu što se da iščitati iz kolaža, novina radovi upućuju promatrača na promišljanje o političkoj, socijalnoj tematici iako će autor reći da je to pojmovi različiti od onog koji se naziva – likovnost, a u kojem prikazuje Jurja Dalmatinca i  njegovu ‘kolekciju’ glava na apsidi katedrale sv. Jakova.

  Promatrajući radove izložene na zidovima šibenske Galerije sv. Krševana jasno je da je mnogo toga što ih međusobno povezuju no nešto posebno izaziva pozornost gledatelja, a to je niz jedinica i nula na svakoj od slika.

  -To je binarni sistem. To su Adam i Eva. To je Nastanak. To me prati kroz više radova u zadnje vrijeme i sad bi se trebalo zapisati što je to. To je individua života, transformacija života. Postoje ti krugove, nule, koje nešto znače meni kao autoru. Taj krug, ako se podijeli sistemom vodoravnog i okomitog, dobijemo križ koji danas živimo. Taj križ dijeli krug na četiri dijela i to može biti ljubav, mržnja, vjera, nevjera, negativno, pozitivno.  Na samom posjetitelju je da odluči što će biti. Hoće li to biti loš ili dobar sistem u kojem živimo – objašnjava osebujni umjetnik.

  CIKLUS IDE DALJE

  Sam datum otvorenja izložbe, 18. Studenog, nije izabran slučajno.  Postavljanje izložbe ‘Transformacije’ svojevrsno je autorovo odavanje počasti žrtvama stradavanja u Domovinskom ratu u Vukovaru.

  -Šetajući  Šibenikom kao njegov građanin, inspirirale su me glave s katedrale Jurja Dalmatinca koje su posveta pučanima,  građanima grada u drugoj polovici 14. stoljeća. Znači, moj pijetet dolazi njima kroz te glave,  s moje strane jer suosjećam s Vukovarom, žrtvama koje su pale – pojašnjava autor.

  ante bergam momin izlozba transformacije galerija krsevan (7) ante bergam momin izlozba transformacije galerija krsevan (9) ante bergam momin izlozba transformacije galerija krsevan (10)

  ‘Transformacije’ je ciklus radova koji se nastavlja na ciklus ‘Četrdeset i devet crvenih ruža’, a Bergam nam govori da će broj ciklusa nastaviti rasti budući mu je inspiracija spomenuti vijenac  od 72 ljudske glave na apsidi katedrale sv. Jakova.

  PAVAO ROCA O UMJETNIKU

  – Teško je živjeti u ovom gradu, a ne nositi taj piz sa sobom ma gdje bili, posebno umjetnici.  Ante se poslije pet godina na našu radost, ne iznađenje,  ponovo pojavljuje.  Svjedoci smo da je on posljednjih desetak godina otkako se vratio iz Njemačke i odlučio da ovdje želi zauvijek ostati, vrlo plodonosan slikar.

  Nažalost, Šibenik se ne može pohvaliti velikim brojem kvalitetnih slikara, ali Ante je sigurno jedan takav. Ufam se da će ova izložba izazvati primjeren odaziv kod publike – kazao je Roca, doživotni ravnatelj Galerije sv. Krševana, kako će ga ravnateljica Galerije, Antonija Modrušan nazvati.

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Konferencija ‘Forum nove generacije – Osnaživanje mladih za...

  U sklopu EU projekta 'EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije' JU Razvojna agencija organizira konferenciju u Šibeniku, u petak, 6. listopada u 12 sati, u prostorijama...

  FOTO Procesijom i svečanom misom obilježen blagdan svetog...

  Dan grada Šibenika i blagdan svetog Mihovila, nebeskog zaštitnika Krešimirovog grada obilježen je u petak velikom procesijom od Katedrale, Kalelargom do Poljane i obale...

  U subotu koncert Gradskog komornog orkestra ispred krstionice...

  Gradski komorni orkestar Šibenik u povodu Dana grada Šibenika i blagdana svetog Mihovila, održat će koncert u subotu, 30. rujna s početkom u 19...

  NAJNOVIJE

  Konferencija ‘Forum nove generacije – Osnaživanje mladih za održivu Europu’

  U sklopu EU projekta 'EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije' JU Razvojna agencija organizira konferenciju u Šibeniku, u petak, 6. listopada u 12 sati, u prostorijama...

  FOTO Procesijom i svečanom misom obilježen blagdan svetog Mihovila i Dan grada Šibenika

  Dan grada Šibenika i blagdan svetog Mihovila, nebeskog zaštitnika Krešimirovog grada obilježen je u petak velikom procesijom od Katedrale, Kalelargom do Poljane i obale...

  U subotu koncert Gradskog komornog orkestra ispred krstionice Katedrale

  Gradski komorni orkestar Šibenik u povodu Dana grada Šibenika i blagdana svetog Mihovila, održat će koncert u subotu, 30. rujna s početkom u 19...