FOTO: Povijesna gradska prečica kao dokaz stoljetnog šibenskog dišpeta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ulica Jurja Dalmatinca u Šibeniku u srednjem vijeku bila je poznatija pod imenom Camerino. Na glasu je kao najduža i najuža, a možda čak i kao najstarija šibenska ulica u povijesnoj jezgri, stoga ne čudi što upravo ona iza nemalog broja kućnih ili, pak, dvorišnih vrata skriva brojne tajne.

Jeste li znali da Camerino, odnosno Ulica Jurja Dalmatinca počinje već kod Trga Republike Hrvatske,  odmah uz spomenik podignut tom majstoru klesaru? I da već na prvom kućnom broju skriva prvu u nizu manje ili više poznatih tajni?!

Kamena kuća na samom uglu renesansnog trga, kuća Fondra Ježina, nije samo kuća. To je prečica. Put kojim ćete u tren oka stići s rubnog dijela gradskog predijela Gorice u samo srce iste.  Prečica koja vodi iz Dalmatinčeve ulice u ulicu koja nosi naziv Mali prolaz. Naziv – potpuno opravdan.

TRGOVCI ‘KRATKIH RUKAVA’

U atriju spomenute kuće, u ulazu prije restorana Pellegrini,  nalazi se bunarska kruna,  jedna od mnogobrojih u starom gradu, a podignete li glavu prema gore, iznenadit će vas pogled pred očima – čisto nebo uokvireno zidovima kuće, stanova. Odmah do zdenca su i stepenice koje vode prema gore i ne govorimo o slijepoj ulici. Dapače.

mali prolaz gorica sibenik  (9) mali prolaz gorica sibenik  (10)

Na tom su mjestu stari Šibenčani dokazivali svoju mudrost u odnosu na novopridošle trgovce u grad. O njihovoj dosjetljivosti u svojoj zadnjoj knjizi ‘Stari Šibenik: kalama, skalama i butama’ piše i prerano preminuli poznati šibenski intelektualac, kulturni djelatnik, Milivoj Zenić. Pa kaže:

-Pokraj njega vodi strmo stubište do stanova na katu, gdje nas čeka iznenađenje: tu je, zbog strme konfiguracije terena, izlaz na malenu ulicu Uski prolaz. Bezbroj je anegdotalnih priča  – neke su i tiskom objelodanjene – o sitnim gradskim prevarantima koji su naivne prodavače, najčešće iz zaleđa, koji nisu znali za gornji ulaz ostavljali da čekaju pred donjim dok oni s uzetom robom skoknu, tobože nakratkko, gore u svoj dom po novac, a da se više ne pojave.

NEKAD I SAD

Lijepa je to priča u koju su upućeni tek najzagriženiji ljubitelji povijesti stare gradske jezgre, tamošnji stanari i stanari okolnih ulica. Jesu li i turisti – teško je reći.

Ista se prečica, dakle, može koristiti i iz suprotnog smjera, a ulaz ćete naći iza zelenih vrata na adresi Mali prolaz broj 5.  Nakon što se čovjek jednom upozna  s ovom pričom, idući put kad se nađe u jednoj od ove dvije ulice, na jednom ili drugom ulazu, ne može se ne nasmijati, makar u sebi, kad se sjeti šibenskog dešpeta nekad i sad.

mali prolaz gorica sibenik  (1) mali prolaz gorica sibenik  (4) mali prolaz gorica sibenik  (6)


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.