FOTO: Nakon šest godina skida se skela s crkve sv. Ivana

Crkva svetog Ivana u Zagrebačkoj ulici u centru Šibenika ovog će ljeta turiste dočekati u punom sjaju. Naime, nakon dugih šest godina koliko su trajali konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi crkvenog zvonika, danas je počelo uklanjanje skele. Podsjetimo zvonik ove vrijedne gotičko-renesansne građevine iz 15. stoljeća dugi niz godina bio je u derutnom stanju te je prijetio urušavanjem zbog čega se 2008. godine krenulo s obnovom sakralnog objekta.

crkva sv ivana1

crkva sv ivana8

U projekt su zajedno ušli Šibenska biskupija i Ministarstvo kulture, odnosno Konzervatorski odjel u Šibeniku, a radovi su se zahuktali tek prije dvije godine kada je Biskupija donijela odluku da se ide s cjelovitom obnovom zvonika te je kao izvođač radova izabrana tvrtka Tadej iz Zadra.

crkva sv ivana3

Na zvoniku su odrađeni restauratorsko-klesarski radovi, obnovilo se kameno oplošje zvonika, zamijenili oštećeni elementi, a u posljednjoj fazi radova zatvarali su se otvori crkve. Prema riječima Ive Šprljana, iz šibenskog Konzervatorskog odjela, izvođaču radova sugerirano je da se na otvore postavi mrežica od inoksa kako u zvonik ne bi ulazile ptice.

crkva sv ivana2

-Ostalo nam je još sanirati prozor u prizemlju zvonika, no dogovoreno je da bi se to radilo u idućoj fazi projekta. Što se same crkve tiče, ona je u nešto boljem stanju, no vanjsko stubište trebalo bi obnoviti, ali to je jedna druga priča – kazao nam je Šprljan.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.