Jaka konkurencija

Film Vinka Brešana nagrađen na 60. Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na 60. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Solunu, crna komedija Vinka Brešana Koja je ovo država osvojila je nagradu publike u natjecateljskom programu Balkan Survey. Grčki festival održavao se od 31. listopada do 10. studenog, piše HAVC. Inače, Brešan je nagradu publike u Solunu osvojio i 2013. godine sa svojim filmom Svećenikova djeca.

Koja je ovo država bila je u konkurenciji među 25 naslova iz Rumunjske, Turske, Bugarske, Srbije, Sjeverne Makedonije i drugih zemalja. Osim njegovog filma na festivalu su se prikazale i tri hrvatske manjinske koprodukcije: dugometražni naslov Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske te kratkometražni Posljednja slika o ocu Stefana Đorđevića i Potop Kristijana Krajnčana.

Na ceremoniji zatvaranja festivala održanoj 10. studenog najboljim grčkim filmom proglašen je Siege On Liperti Stree redatelja Stavrosa Pamballisa, a u međunarodnom natjecateljskom programu također grčki film Defunct redatelja Zachariasa Mavroeidisa.

Međunarodni filmski festival u Solunu jedan je od najstarijih u Europi. Osnovan je 1959. godine i jedno je od najvažnijih mjesta za promociju regionalnih kinematografija. Detalje o festivalu potražite na službenoj stranici.

Film Koja je ovo država je međunarodnu premijeru imao na ovogodišnjem prestižnom Filmskom Festivalu u Varšavi. Do sada je nagrađen Zlatnom Arenom za najbolju glavnu mušku ulogu (Krešimir Mikić) te Zlatnom arenom za scenarij kojeg potpisuje Mate Matišić. Osim toga, film je proglašen najboljim filmom 48. Filmskog festivala ‘SOFEST’ u Sopotu čime je prvi puta u povijesti tog nacionalnog festivala Grand Prix dodijeljen filmu koji nije većinsko srpska koprodukcija.

Producent filma Koja je ovo država je Ivan Maloča, koproducent Lazar Ristovski, scenarij potpisuje Mate Matišić, direktor fotografije je Branko Linta, majstorica maske Ana Bulajić Črček, kostimografkinja Željka Franulović, scenograf Damir Gabelica, montažerka Sandra Botica Brešan, a izvršna producentica Maja Vukić.

Uz Interfilm, film su producirali Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film iz Beograda, a poduprijeli Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativ na Europa – MEDIA i HRT.


Pratite nas i na društvenim mrežama: