FESTIVALSKO VIJEĆE MDF-a: Ove godine krenulo se na vrijeme, radilo timski, a rezultat je kvalitetan program

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Za razliku od lani, kad je program Međunarodnog dječjeg festivala složen praktički navrat – nanos, a neorganizirano festivalsko vijeće bilo je glavna tema razgovora među šibenskim kulturnjacima, ove godine krenulo se na vrijeme, a kako kaže Jagoda Sablić, radilo se timski, uz trud svih članova vijeća.

mdf festivalsko vijece 130516 2

Danas je tako na konferenciji za medije festivalskog vijeća 56. Međuranarodnog dječjeg festivala u Šibeniku predstavljen, kako je rekao gradonačelnik Željko Burić, program s kojim će, za razliku od prošle godine, MDF napraviti iskorak.

 

– Ove godine Međunarodni dječji festival ugostit će mnogo inozemnih, ali i hrvatskih predstava, a program je kvalitetan i bogat u svim segmentima. Zahvaljujem se selektorima programa koji će se sigurno svidjeti publici. Odigrat će se 15 predstava iz 11 zemalja pa tako dolaze kazalištarci iz Austrije, Rumunjske, Kine, Italije, Slovenije, Turske, Ukrajine, Rusije, Irana, Poljske i Danske, a  Kina, Rusija i Turska na festivalu gostuju besplatno – istaknula je Ivana Badžim, voditeljica ureda MDF-a, a selektor programa Jasen Boko dodao je da se kroz nekoliko godina i Iran očekuje kao zemlja partner.

mdf festivalsko vijece jasen boko franka klaric 130516 3

Jedan od ovogodišnjih festivalskih noviteta svakako je premještanje pozornice s Male Lože na trg ispred OŠ Fausta Vrančića. Nova pozornica imat će 300 sjedećih mjesta, a zbog tehničkih detalja omogućila je bolji i kvalitetniji program. Uz  program koji će se svaku večer od 9 do 11 sati održavati u đardinu, dio festivalskog šušura, za razliku od dosadašnjih godina, zahvatit će i ovaj dio grada.

Boko je istaknuo kako je primjedba da je program na ulicama i trgovima zanemaren bila opravdana, međutim kako se ove godine počelo raditi na vrijeme, to više neće biti slučaj.

– 111 uličnih izvedbi, 85 sati uličnog programa,  oko osam sati programa dnevno. Dolaze nam izvođači koji su obišli sve svjetske festivale  i uspjeli smo ih dovesti za relativno male novce – zadovoljan je Boko.

Nadovezao se gradonačelnik Burić rekavši kako novac nije preduvjet uspjeha već red i rad, a dokaz je predstavljanje kvalitetnog programa 56. MDF-a.

mdf festivalsko vijece anka ledere 130516 3

– Inače, Šibenik je na trećem mjestu u Hrvatskoj u izdvajanjima za kulturu – istaknuo je gradonačelnik.

Ovog će ljeta radionički program, za koji se, kako je rekla Zdenka Bilušić, uvijek traži mjesto više, zadovoljiti sve uzraste i to kroz 21 radionicu u staroj gradskoj jezgri i nekoliko dislociranih.

– Zastavice, koje su postale zaštitni znak i brend festivala, krasit će Kalelargu i Masnu ulicu, na temu ‘Evo i mene na festivalu’.

Zamjenica ministra kulture i nova članica festivalskog vijeća, Ana Lederer, najavila je kako će Ministarstvo kulture i u narednim godinama podržavati MDF.

mdf festivalsko vijece ana lederer 130516 4

– Šibenski dječji  festival prepoznat je međunarodno i valoriziran kao važno mjesto susreta. Iznimno je važno mjesto u nacionalnoj kulturnoj strategiji i Ministarstvo kulture namjerava ga i dalje podržavati kao nacionalni festival i podržavati njegovu važnosti u svakom pogledu. Nadam se da ćete i u budućnosti njegovati međunarodni akcent i da će selekcija biti vođena umjetničkim kriterijima te će Šibenik u ta dva tjedna oživjeti, pokrenuti nove programe i inspirirati kulturnu produkciju u vašem gradu. Poduprijet ćemo ga na sve moguće načine bez obzira na trenutnu ekonomsku situaciju koja se reflektira naravno i  na kulturu, ali za koju se nadam da će iduće godine biti daleko bolja nego što je danas – rekla je Lederer te čestitala gradonačelniku Buriću na trudu uloženom u kulturu i prosperitetu koji Šibenik doživljava.

Uz Lederer, dva nova člana festivalskog vijeća su književnik Miro Gavran i Miran Hajoš, ravnatelj kazališta Virovitica.

Inače, i ove je godine MDF pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

mdf festivalsko vijece miro gavran 130516 2

mdf festivalsko vijece anka ledere zeljko koloper keke 130516 3

mdf festivalsko vijece jagoda sabljic zeljko buric 130516 2

mdf festivalsko vijece 130516 2

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.