Danas počinje treće izdanje FALIŠ-a

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Treći Festival alternative i ljevice u Šibeniku započinje ilustracijama Alema Ćurina. U Studiju Galerije sv. Krševana u 18 sati bit će upriličena izložba njegovih radova pod nazivom (I)lustracija Hrvatske.

Nakon toga, program se seli na Trg Ivana Pavla II (Mala loža) gdje će od 20 sati Festival biti i službeno otvoren uz predstavljanje prijedloga za spomenik antifašizmu, rad Borka Čelara.

Pola sata poslije, na istom mjestu će se održati okrugli stol ‘Ja, hrvatski branitelj – antifašist’ na kojem će govoriti Jurica Pavičić i Nikola Urukalo. Od 21,30 sati povjesničar Sejo Sekson, tvorac i frontman Zabranjenog pušenja, razgovarat će na Maloj loži s Hrvojem Klasićem, svojim profesorom i mentorom, doktorom povijesnih znanosti i docentom na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U 23 sata sata u caffe baru Domald bit će održano neslužbeno otvaranje FALIŠ-a.

 

18:00, Studio Galerije sv. Krševanja/ex.Galerija Matija
(I)lustracija Hrvatske –  izložba radova Alema Ćurina

Alem Ćurin je Splićanin, nesvršeni student grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U Parizu je bio umjetnički emigrant, a jedno se vrijeme prehranjivao i ribarenjem na koči. Dizajnirao je plakate i različite publikacije, osobito po narudžbama kazališnih kuća. Ilustracije je objavljivao u Nedjeljnoj Dalmaciji i Feralu, a danas je stalni suradnik Novosti. Objavljuje autorske stripove i prozne tekstove.

20:00, Trg Ivana Pavla II/Malaloža

Službeno otvorenje FALIŠ-a uz predstavljanje prijedloga za spomenik antifašizmu, rad Borka Čelara

Šibenski konceptualni umjetnik, Borko Čelar, na prvom se FALIŠ-u predstavio instalacijom „Nada Dimić“, posvećenom znamenitoj zagrebačkoj tvornici i tekstilnoj industriji kao sredstvu, uz ostalo emancipacije i izvoru egzistencijalne sigurnosti žena u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Na drugom Festivalu alternative i ljevice, Čelara je publika upoznala kroz rad „Revija“, u kojem je podsjetio na propalu šibensku tvornicu, jednu od najuglednijih konfekcijskih kuća na području bivše Jugoslavije, nestalu početkom ovog stoljeća. Ove godine predstavit će se prijedlogom spomenika antifašizmu, što i jest krovna tema ovogodišnjeg FALIŠ-a.

 

20:30, Trg Ivana Pavla II/Mala loža

Okrugli stol: Jurica Pavičić, Nikola Urukalo

Moderira: Davorka Blažević

 

Splićanin Jurica Pavičić diplomirao je povijest i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1990. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina. Dobitnik je nagrada „Marija Jurić Zagorka“, „Veselko Tenžera“, „Miljenko Smoje“. Proglašen novinarom godine u anketi Hrvatskog novinarskog društva. Od polovice dvijetisućitih intenzivnije se počinje baviti novelistikom. Kratke priče i eseji prevođeni su mu na engleski, njemački, ruski, talijanski i bugarski. Za scenarij filma „Svjedoci“ 2003. nagrađen za scenarij na festivalu u Puli.

Nikola Urukalo je dugogodišnji radijski novinar i nekadašnji suradnik Slobodne Dalmacije, voditelj različitih manifestacija, glazbenih, književnih, predizbornih… kojemu je Šibenik temelj identiteta i trajna fascinacija. Uz njegov  glas odrasle su generacije građana grada kojeg je branio, ne zato da bi profitirao, već zato što je biti na strani napadnutog osnovna mjera čestitosti.

 

21:30, Trg Ivana Pavla II/Mala loža

Abeceda ustašluka, javni razgovor s prof Hrvojem Klasićem

Voditelj: Sejo Sekson

 

Davor Sučić, kako glasi službeno ime i prezime Seje Seksona, u Šibeniku će voditi javni razgovor s Hrvojem Klasićem, svojim profesorom i mentorom, doktorom povijesnih znanosti i docentom na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Hrvoje Klasić je povjesničar specijaliziran za suvremenu hrvatsku i svjetsku povijest, a Sejo Sexon, povijesna ličnost ovdašnjeg rock and rolla.

 

23:00, caffe bar Domald

Neslužbeno otvorenje Festivala

 

Podsjetimo, ovogodišnji Festival alternative i ljevice što će se od 2. do 5. rujna održavati u Šibeniku, posvećen je Šibenčanima, herojima Sutjeske i to u povodu sedamdesete godišnjice kraja Drugog svjetskog rata, uzima antifašizam. Za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajner Ante Filipović Grčić, ujedno i art-direktor FALIŠ-a. Plakat tako krasi brojka 1316 na crvenoj zvijezdi, čime se odaje počast tisuću tri stotine i šesnaest Šibenčanima koji su sudjelovali u ključnoj bitci Drugog svjetskog rata na području nekadašnje Jugoslavije – onoj na Sutjesci, gdje je 18,000 partizana napalo 127.000 njemačkih vojnika.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.