Više

  Predstavljen program

  Bogat program obilježavanja 100. obljetnice rođenja Vesne Parun

   

  U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić danas je na konferenciji za medije predstavljen program obilježavanja 100. obljetnice rođenja Vesne Parun, jedne od najvećih hrvatskih pjesnikinja i književnica.

  Nositelj obljetničkog programa je upravo Gradska knjižnica, a ustanova je, kazao je njezin ravnatelj Vilijam Lakić, počašćena što joj je,  zajedno sa ostalim institucijama i  udrugama, pripao ugodan zadatak organizacije dijela aktivnosti.

  Ovoga petka, 18. ožujka 2022.g. bit će otvorena izložba  „Balade Vesne Parun“ Muzeja Prigorja iz Sesveta.

  – Riječ je o izložbi na kojoj će posjetitelji moći pogledati dvadesetak likovnih radova Vesne Parun. Mahom su to pejzaži i pogledi na draga dalmatinska mjesta. Radovi svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji.  Autorice izložbe su Žarka Vujić i Morena Želja Želle, a originalne umjetnine su iz fundusa Muzeja Prigorja otkupljene od pjesnika, kulturnog djelatnika i scenarista Branka Pejnovića, dugogodišnjeg Vesnina prijatelja i pratitelja“, kazao je, uz ostalo, Lakić istaknuvši kako je „vrijeme na Vesninoj strani“ jer  mnoge ustanove i udruge diljem Hrvatske pripremaju  različite programe obilježavajući 100.  obljetnicu pjesnikinjina rođenja.

   

  Izložba slika i osobnih predmeta iz fundusa KUD-a „Koralj“ Zlarin,  bit će otvorena u petak 8. travnja, a uz Gradsku knjižnicu, organizatori su KUD „Koralj“ Zlarin i  Turistička zajednica Zlarin. Dio eksponata javnost će tada vidjeti po prvi put.  Istoga dana u večernjim satima  u knjižnici će  gostovati Branko Pejnović koji će održati predavanje o Vesni Parun. Kako je Pejnović scenarist dvaju dokumentarnih filmova posvećenih pjesnikinji, oni će biti prikazani u multimedijskoj dvorani šibenske Gradske knjižnice.

   

  Prema riječima Zdenke Bilušić, voditeljice knjižničnog Odjela za vizualnu kulturu i predsjednice Ogranka Matice hrvatske Šibenik,  planirano je otvorenje još jedne izložbe i to radova s likovnog i literarnog natječaja „Mačke“ za učenike osnovnih škola u Šibensko-kninskoj županiji koja se ove godine održava šestu godinu za redom u suradnji sa KUD-om „Koralj“ Zlarin. Budući da su se natječaju odazvale i škole iz drugih hrvatskih županija, izložba će  imati nacionalnu komponentu.

  Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku, podsjetila je Bilušić,  već je 8. ožujka u povodu Međunarodnog dana žena, drugu godinu za redom organizirao pjesničku večer “Vesna i ja”, posvećenu Vesni Parun, a kako je kazala predsjednica Ogranka,  Vesna je bila i ostala izvor neiscrpne inspiracije jer je svoje životno opredjeljenje svjedočila cijeli život te ostala vjerna ulozi emancipirane žene umjetnice u punom smislu riječi do samog kraja, živeći isključivo od umjetnosti.

  Na sam pjesnikinjin rođendan, u nedjelju, 10. travnja Kulturna udruga Fotopoetika proglasit će  pobjednike natječaja za pjesničku rezidenciju „Vesna Parun“. Kako je na konferenciji za novinare rekla Snježana Klarić, suosnivačica KU Fotopoetika,  14-dnevna književna rezidencija za hrvatske pjesnike i pjesnikinje organizirat će se,  uz podršku Ministarstva kulture i medija, Grada Šibenika, Turističke zajednice grada Šibenika i Turističke zajednice Zlarin,  na Zlarinu, rodnom otoku Vesne Parun po kojoj projekt nosi ime. Obuhvatit će boravak pjesnika na otoku, posjet zanimljivim lokalitetima u Šibensko-kninskoj županiji i minimalno jedno javno događanje u Šibeniku i/ili na Zlarinu.

  – Ponovno smo iznenađeni velikim odazivom i  poznatim imenima hrvatske književne scene. Nećemo ih otkrivati jer natječaj traje još  do 31. ožujka. Nakon toga naš tročlani žiri ima 10 dana za odluku o dobitnici ili dobitniku – najavila je  Klarić.

  Gradska knjižnica Juraj Šižgorić i u svibnju organizira dva zanimljiva događaja. U petak, 13. svibnja, planiran je okrugli stol o Vesni Parun na kojemu će sudjelovati prof. dr. sc. Dijana Zdilar, doc. Dr. sc. Tin Lemac i novinar Denis Derk. Također će biti predstavljeno drugo izdanje stihovanog romana za djecu Vesne Parun „Kukljo, Mukljo, Tanana i Glog“ koji je Knjižnica objavila 1997. godine u nizu Lastovanja. Knjigu će, uz ravnatelja Vilijama Lakića,  predstaviti prof. dr. sc. Dijana Zdilar a događaju će prisustvovati i pjesnik Branko Pejnović.

  U suradnji Grada Šibenika i Turističke zajednice Zlarin priprema se postavljanje spomen ploče ispod masline na Zlarinu, a prema riječima Katarine Gregov, direktorice TZ koja se konferenciji za novinare pridružila posredstvom video-linka, radi se o kamenom monolitu s brončanim medaljonom Vesne Parun, djelu akademskog kipara Tomislava Šalova. U planu je i uređenje puta Vesne Parun po cijelom otoku sa označenim lokacijama koji se često spominju u pjesnikinjinim stihovima i djelima.

  – Svaki od punktova bit će označen QR kodom koji će posjetiteljima otkrivati različite medije. Dogovaramo također i nekoliko ljetnih manifestacija, pjesničku večer i zlarinsku promociju knjige „Kukljo, Mukljo, Tanana i Glog“ te dječju radionicu – otkrila je Gregov.

  U ime Grada Šibenika, pokrovitelja programa, prisutnima se obratila Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

  – Stvaralački opus Vesne Parun i uopće trag koji je ostavila na hrvatskoj književnoj sceni zaslužuje veliku pažnju i nadamo se da ćemo sadržajima koji se planiraju senzibilizirati javnost, a mlađe naraštaje educirati o veličini ove pjesnikinje. Program se i dalje stvara i nadograđuje, a jednim dijelom će ga podržati i naša najstarija manifestacija- Međunarodni dječji festival – kazala je Mirjana Žurić.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Udruga ‘Žene kosovske doline’ iz Biskupije slavi deseti...

  Udruga Žene kosovske doline iz Biskupije slavi deseti rođendan. Obilježen je prigodno - konferencijom u Studentskom domu fra Lujo Marun na kojoj su predstavile...

  Narodna knjižnica Knina nabavila raritetne primjerke časopisa La...

  Narodna knjižnica – Knin nabavila je vrijedne i vrlo raritetne časopise 'La Dalmazia Descritta' izdane 1846 i 1847. godine u Zadru, autora dr. Francesca...

  Srpanj na Martinskoj je rezerviran za ljubitelje plesa...

  OZaštićeni prirodni rezervat Martinska, s kojeg iz ugode debelog hlada borova puca pogled na suncem uvijek okupani UNESCO-v grad Šibenik, bit će 14. i...

  Župljani iz Vodica hodočastili na Okit

  Župljani iz Vodica i gosti iz susjednih župa, tradicionalno su na Četvrtu korizmenu nedjelju, 19. ožujka hodočastili na Okit, moleći od podnožja do vrha...

  NAJNOVIJE

  Udruga ‘Žene kosovske doline’ iz Biskupije slavi deseti rođendan

  Udruga Žene kosovske doline iz Biskupije slavi deseti rođendan. Obilježen je prigodno - konferencijom u Studentskom domu fra Lujo Marun na kojoj su predstavile...

  Narodna knjižnica Knina nabavila raritetne primjerke časopisa La Dalmazia Desritta

  Narodna knjižnica – Knin nabavila je vrijedne i vrlo raritetne časopise 'La Dalmazia Descritta' izdane 1846 i 1847. godine u Zadru, autora dr. Francesca...

  Srpanj na Martinskoj je rezerviran za ljubitelje plesa i elektronike

  OZaštićeni prirodni rezervat Martinska, s kojeg iz ugode debelog hlada borova puca pogled na suncem uvijek okupani UNESCO-v grad Šibenik, bit će 14. i...

  Župljani iz Vodica hodočastili na Okit

  Župljani iz Vodica i gosti iz susjednih župa, tradicionalno su na Četvrtu korizmenu nedjelju, 19. ožujka hodočastili na Okit, moleći od podnožja do vrha...