" "
Više

    " "

    Biti otac, biti majka je nešto sveto i veličanstveno!

     

    Svjedoci smo vrlo perfidnih napada na temeljne istine o čovjeku, pokušaje redefiniranja antropologije čovjeka, uvođenja rodne ideologije u sve segmente društva. Praktički donedavno, nismo mogli niti zamisliti da ćemo se naći u situaciji da ćemo primjerice morati braniti naša roditeljska prava, štititi djecu od nasrtaja promotora rodne ideologije. No, jesmo li ipak bili naivni, nespremni? Jer boj koji se bije na svjetskoj pozornici duhovne je naravi. Onaj ‘koji nema tijelo’, ‘Otac laži i čovjekoubojica otpočetka’ vodi bespoštedni rat protiv tijela, protiv čovjeka, dostojanstva ljudske osobe, života. On to čini ‘otpočetka’. Na poseban način vodi se rat protiv muškarca i žene, maternice – kao svetišta života, braka i obitelji kao stožera društva. Gdje sam ja u svemu tome? Gdje je moja obitelj? Osjećam li i prepoznajem posljedice ove borbe u kojoj se, htio ili ne, jednostavno – nalazim?

    Roditeljstvo, majčinstvo i očinstvo, bilo ono fizičko ili duhovno, iznimno je blagotvorno za nas. Svaki čovjek želi biti voljen, prihvaćen. Pa upravo nas nitko u životu neće voljeti više od naše djece. I nikoga nikada nećemo voljeti kao što volimo svoje dijete. I sam Gospodin nam je obećao da kad primimo jedno dijete – Njega primamo. Primam beskrajan blagoslov. Čega se onda trebam bojati?

    Djeca su najbolji učitelji na svijetu! Djeca nas na tako lijep način uče jednostavnosti i čuđenju svijetu! “Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko” (Mt 18, 2-4). Promatrajući povjerenje koje djeca imaju prema nama roditeljima i sami učimo o povjerenju i odnosu prema Gospodinu. Uz to, sa svakim djetetom – kako to znamo reći – ponovno prolazimo cijelu školu. Učimo s njima, pomažemo pisati zadaće. Uz dijete stječemo mnoge vještine koje bez roditeljstva ne bi imali priliku stjecati, a majke primjerice brzo uče dobro organizirati svoje vrijeme i vrijeme obitelji, obavljati više složenih poslova i zadataka istovremeno i dr. Sve ove vještine iznimno su korisne i u drugim aspektima života, primjerice profesionalnom okruženju, što majkama donosi i konkretne prednosti u okruženjima u kojima se npr. traži dobra organiziranost ili obavljanje složenih poslova.

    Djeca nas uče kako da postanemo radosni darivatelji! Majke i očevi uče vrlo brzo biti radosni darivatelji! Biti roditelj je 24-satna misija darivanja koju smo dobili od Gospodina. Majčinstvo na predivan način ispunja svaki trenutak brige i ljubavi prema djetetu smislom i svakim blagoslovom. Roditeljstvo nas često dovodi u situacije koje propituju naše granice i pomažu nam da učimo ljubiti cijelim srcem. Ustati usred noći ili biti neispavan, strpljivo i nježno učiti dijete prvim vještinama, prolazak kroz različite odgojne faze koje zahtijevaju obilje strpljenja i ljubavi izrazito su zahvalna i blagoslovljena škola ljubavi za roditelje.

    Djeca su najbolji terapeuti na svijetu! Iako će nas djeca mnogo puta možda i naljutiti, vjerujem da ćemo se složiti da nas baš nitko na ovome svijetu ne može toliko umiriti, razveseliti, raznježiti kao što to mogu djeca. Može li se uopće zagrljaj ili poljubac tvog djeteta s bilo čime usporediti?

    Djeca su naši najbolji fitnes treneri! Neki autori navode da primjerice majke, gurajući kolica, prijeđu u prvoj godini djetetovog života više od 600km! To je udaljenost između Zagreba i Dubrovnika! Ne samo da je hodanje odličan način za izgubiti suvišnu težinu, već je guranje kolica odlična vježba prilikom koje se razvijaju mišići.

    Djeca nam pomažu da se kvalitetnije hranimo! Istraživanja su pokazala da roditeljstvo utječe pozitivno i na način i kvalitetu prehrane. Roditelji s malom djecom, a osobito majke koje doje, upravo radi toga što za djecu pripremaju kvalitetnije obroke ili vode brigu o prehrani koja je dobra za dojenje, i sami jedu kvalitetniju hranu.

    Djeca pomažu da imamo bolje zdravlje! Istraživanje provedeno od strane Sveučilišta Carnegie Mellon u Pittsburghu sugerira da odrasli bez djece obolijevaju dva puta više onih koji imaju djecu. Svi smo vjerojatno čuli da je majčino mlijeko najbolje za bebe, no istina je i da je dojenje blagotvorno i za majku. Dojenje smanjuje rizike od raka dojki i jajnika, a uz to je za majke koje doje manje vjerojatno da će imati visoki krvni tlak, dijabetes, visoki kolesterol ili bolesti srca.

    Djeca pomažu da naš mozak ostane ‘mlad’! Svako dijete vas potiče da ponovno učite. Od toga kako napraviti bočicu, obrok, mijenjati pelene, učenja hodanja, do svega onoga što je sastavni dio odgoja djeteta itd. Tisuće malih aktivnosti i zadataka koje pred vas stavlja roditeljstvo pomaže da naš mozak ostane aktivan i ‘mlad’.

    Djeca nam pomažu da provodimo više vremena na suncu i u prirodi! Djeca se vole igrati na otvorenom, pa samim time i roditelji provode više vremena na svježem zraku i na suncu. Samim time i vrijeme koje se provodi u kafićima i zadimljenim prostorima se značajno smanjuje.

    Djeca nam pomažu da se riješimo loših navika! Mnoge majke upravo radi dobrobiti djeteta tijekom trudnoće odluče primjerice prestati pušiti ili značajno smanjuju boravak u zadimljenim prostorijama. Pušači imaju tri puta veću vjerojatnost da će prestati pušiti tijekom trudnoće, nego u bilo kojoj drugoj okolnosti. Mijenjaju se i loše navike vezane uz prehranu, a također se povećava i briga za zdravlje.

    Djeca nas oslobađaju od mnogih nepotrebnih i štetnih stvari i usmjeravaju na one bitne stvari u životu! Tvoje dijete, svako tvoje dijete, otkrit će ti Tebe, ono što je u tebi skriveno i što jedino dijete može rastvoriti – majčinstvo, očinstvo. Cijelog tebe. Odlijepit će te od vrtnje oko samog sebe. Voljet će te uvijek. Do kraja tvog života. I dat će ti zadnju čašu hladne vode, prije nego odeš. Svako novo dijete otkriva jedan potpuno novi dio tebe, kojeg nećeš nikada upoznati i otkriti ako ne dođe to dijete. Jer biti otac, biti majka je nešto sveto i veličanstveno! I svaka sekunda tvog vremena koju uložiš u dijete biti će blagoslovljena, puna smisla. I na kraju, ako baš hoćeš – niti jedna jedina stvar ne može s nama u Nebo. Niti kuća, niti auto, niti posao. Ali dijete može! Jedino dijete može!

    Jedno dijete više? Ima li mjesta za još jedno dijete u mojem životu? Ili da promijenim pitanje: Tko mi to još želi doći, a čeka samo da ja pristanem? Koga nam to još Gospodin želi poslati da me grli, da me ljubi, da mi se raduje, da ga grlim, da ga ljubim, da ga tješim, da mu se radujem?

    O Gospodine, otkrij nam ljepotu, veličinu i svetost ljudskog života! Pomogni nam da budemo radosni i velikodušni darivatelji, otvoreni životu!

    Izvor: Glasnik mira/Međugorje

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U našoj izbornoj jedinici lokalni HDZ-ovci dobili četiri...

    Poznato je kako izgleda lista HDZ-a i za IX. izbornu jedinicu. Kandidati iz Šibensko-kninske županije dobili su na njoj četiri mjesta, jer po ključu...

    Grad donirao uskrsne pogače korisnicima Pučke kuhinje

    Zaposlenike Caritasa Šibenske biskupije posjetio je danas, uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta sa  suradnicima. Tom prilikom Miljenku Jukiću, zamjeniku...

    Funcuti spremaju zanimljivu proslavu 41. rođendana: ‘Tri dana...

    Nakon prošlogodišnje spektakularne proslave 40. rođendana, Udruga navijača Šibenski Funcuti i ove godine sprema zanimljivu proslavu svog dana. Naime, povodom  41. rođendana  organizira malonogometni...

    Grad Šibenik potvrdio prestižni certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik i u narednom razdoblju nosit će prestižni certifikat 'Grad za mlade'. Naime, Povjerenstvo za dodjelu certifikata 'Grad za mlade' nedavno je završilo...

    NAJNOVIJE

    U našoj izbornoj jedinici lokalni HDZ-ovci dobili četiri mjesta. Zekanović je sedmi, a Burić 14.

    Poznato je kako izgleda lista HDZ-a i za IX. izbornu jedinicu. Kandidati iz Šibensko-kninske županije dobili su na njoj četiri mjesta, jer po ključu...

    Grad donirao uskrsne pogače korisnicima Pučke kuhinje

    Zaposlenike Caritasa Šibenske biskupije posjetio je danas, uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta sa  suradnicima. Tom prilikom Miljenku Jukiću, zamjeniku...

    Funcuti spremaju zanimljivu proslavu 41. rođendana: ‘Tri dana druženja i zabave’

    Nakon prošlogodišnje spektakularne proslave 40. rođendana, Udruga navijača Šibenski Funcuti i ove godine sprema zanimljivu proslavu svog dana. Naime, povodom  41. rođendana  organizira malonogometni...

    Grad Šibenik potvrdio prestižni certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik i u narednom razdoblju nosit će prestižni certifikat 'Grad za mlade'. Naime, Povjerenstvo za dodjelu certifikata 'Grad za mlade' nedavno je završilo...