Otvorenje u četvrtak, 9. prosinca

Aktivirajte sva čula uz ambijentalnu izložbu ‘Biologija vjerovanja’ Nives Čičin-Šain u Krševanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Otvorenje ambijentalne i multimedijalne izložbe splitske kiparice Nives Čičin –Šain ‘Biologija vjerovanja’ održat će se u četvrtak, 9. prosinca u 19 sati u Galeriji sv. Krševana, a moći ćete je posjetiti sve do 23. prosinca.

‘Biologija vjerovanja’ je izložba koja govori o preoblikovanju unutarnjeg svijeta, pa tako i onog izvanjskog, snagom volje i imaginacije. Kiparicu je tako oduvijek zanimala preobrazba odbačenih stvari, reciklaža i prenamjena iz jednog oblika u drugi, a nakon donacije veće količine otpisanog repromaterijala iz jednog servisa za popravak kožne galanterije, otvorili su joj se novi vidici. Potrošila je stotine sati spajajući nespojivo i stvarajući objekte koje ćete vidjeti na ovoj izložbi. Izrezala je i termički obradila stotine plastičnih boca te uz pomoć silikona stvorila morske vlasulje, moruzgve, meduze, morsku salatu i razna druga bića iz imaginarnog mora.

– Ove nove tvorevine prizvale su pokret, zvuk, svjetlo, glazbu i mirise. Spajanjem boca i ubacivanjem staklenih perla u njih dobila sam šuškalice i udaraljke – mobilnu instalaciju koja okretanjem proizvodi zvuk. Od odbačene krletke i sita za brašno nastali su bubnjevi. Sve gore navedeno povezano je u veliku instalaciju u meni najdražoj galeriji, desakraliziranoj crkvi u Šibeniku posvećenoj samo umjetnosti. Ambijentalnu i multimedijalnu izložbu zamislila sam kao ulazak u paralelnu stvarnost. Sve je u njoj nastalo od stvarnih svakidašnjih oblika, koji su transformirani u nešto nesvakodnevno i šalju poruku da nije sve kako se čini. Plastična morska flora i fauna i skulpturalne šuškalice od boca prekrivene papier macheom od anorganskih tvari postaju nešto živo, organsko i individualizirano, pozivajući na interakciju i igru. S druge strane, izloženi objekti imaju i funkciju buđenja društvene svijesti i odgovornosti za planet na kojem živimo jer pokazuju kako se od neuništivnog plastičnog otpada može učiniti nešto lijepo, što povrh toga ima i novu uporabnu svrhu – piše autorica izložbe.

Želja joj je da svaki posjetitelj izložbe aktivira sva čula. Nadahnuta viđenim, umjetnica Mejrema Reuter i ovog je puta, kao i za ‘Svjetlopise’, skladala i izvela nadahnjujuću morsku glazbu, a doživljaj ulaska u paralelnu stvarnost začinjen je mirisima koje je samo za ovu priliku kreirala Mara Doljak – Aromara. Prijatelj Danijel Hrg postavio je izložbu sa samom kiparicom, glazbu su producirali Emil Heron Vargović i Mario Ilinčić, a autori poezije koja će biti predstavljena na izložbi su Jalaluddin Rumi, Vesna Krmpotić, Gordana Benić i Domagoj Rogulj.

Nives Čičin-Šain rođena je 1961. u Splitu, gdje je 1979. završila ŠLU (Školu likovnih umjetnosti). Status samostalnog umjetnika-kipara stječe 1989. Član Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu postala je 1990. godine. Dosad je izlagala samostalno 43 puta što u Hrvatskoj što u inozemstvu, a sudjelovala je na više od 60 skupnih izložbi širom svijeta. Živi i radi u Splitu.


Pratite nas i na društvenim mrežama: