" "
Više

    " "

    7 jakih razloga zašto odmarati nedjeljom

     

    Dok nedjeljom potrošačka kultura raste kao luda, katolici bi i dalje treba poštivati Dan Gospodnji, a evo i sedam razloga zašto.

    Nedavno smo moja supruga i ja na ulazu jedne trgovine zapazili veliku obavijest da će od početka siječnja trgovina biti otvorena i nedjeljom. Natpis je objasnio da nedjelja – dan koji je nekoć bio posvećen za obitelj, za bogoslužje i za odmor –  to jednostavno više nije. Umjesto toga, sada je nedjelja samo još jedan običan dan. „Želimo se uvijek susretati s ljudima, a to za nas znači da smo otvoreni i nedjeljom“, pisalo je na obavijesti. Supruga i ja smo bili tužni jer smo bili ponosni na ovu trgovinu koja je jedna od rijetkih poštivala dostojanstvo nedjelje. Teško je povjerovati da je prije samo 50-ak godina sve bilo zatvoreno nedjeljom. Katolička, protestantska ili svjetovna kultura, prepoznavali su jedinstvenost nedjelje kao dana počinka.

    No, dok nedjeljom potrošačka kultura raste kao luda, katolici bi i dalje trebali poštivati Dan Gospodnji, a evo i sedam razloga zašto.

    1. Bog to zapovijeda

    Prije svega razlog za odmor nedjeljom je taj što ga Bog zapovijeda. U Knjizi Izlaska 20,8 Bog daje svom narodu deset zapovijedi koje sažimaju moralni zakon. Među njima je zapovijed: „Sjeti se da svetkuješ da subotnji.“ Kako subotu zadržati svetom? Počivanjem, odmaranjem, predahom od dnevnih obveza.

    „Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga dana je subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došiljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga dana je počinuo.“ (Izl 20, 9-11)

    Majka Crkva također upućuje vjernike na odmor nedjeljom, uključujući i zapovijed odmora, kao prvi od njezinih pet zapovijedi.

    „Prva zapovijed (“Sudjeluj u svetoj misi u dan Gospodnji i u druge zapovjedne blagdane!”) zahtijeva od vjernika da sudjeluju u euharistijskom slavlju na kojem se sabire kršćanska zajednica u dan spomena na Gospodinovo uskrsnuće.“ (KKC 2042)

    Drugim riječima: idi na misu i potom uživaj u danu.

    2. Bog se također odmarao

    Kada razmišljate o odmoru nedjeljom, možda ćete se odmah sjetiti razloga zašto je taj odmor nepraktičan. Možda se ne osjećate umorno, možda imate previše posla da bi taj dan bio posvećen odmoru, ili možda jednostavno ne želite odmor.

    Bez obzira na vaše razloge, ipak, sve vaše isprike nestanu s činjenicom da se Bog odmarao sedmog dana, a ako postoji netko tko nije trebao pauzu, to je On! Razmislite o tomu, Bog ima neograničenu energiju. Stvaranje svemira, tako veličanstvenog i složenog, nije oduzelo Bogu snagu. Mogao je stvoriti milijun svemira bez prekida i znojenja. Pa ipak, on se odmarao.

    Postoje duboki teološki razlozi Božjeg odmaranja sedmog dana, o kojima možemo i opširnije govoriti, međutim poanta je u tome da se Bog odmarao i zato bismo trebali i mi.

    3. Odmor vam je potreban

    Složili se ili ne, nedjeljom se morate odmarati. Za razliku od Boga, mi nemamo neograničenu kreativnu energiju. Znanstvena je činjenica da ljudski mozak i tijelo mogu uzeti samo onoliko aktivnosti dok se ne umore. Veliki broj ljudi je preopterećen i pod stresom, i većina nas radi na granici izdržljivosti. Bolje rečeno, posao je za neke ljude najvažnija stvar na svijetu. Stres opterećuje tijelo, a odmor je apsolutno neophodan za čovjekovu produktivnost.

    Sveti Toma Akvinski je jednom rekao: „Bez posla, nemoguće je da se zabavite.“ To se lako može obrnuti: „Bez zabave (odmora), nemoguće je raditi učinkovito.“ Potreban vam je dan odmora kako biste se oporavili prije novog radnog tjedna.

    4. Obitelj i prijatelji

    Kada ste posljednji put imali zajednički obiteljski obrok sa svojom suprugom i djecom ili bližom rodbinom? Nedjeljna jela s obitelji nakon svete mise nekad su bila vrhunac svakog katoličkog tjedna. I dalje bi trebala biti.

    Suvremeni svijet, u kojem vlada tehnologija, učinio nas je izoliranijima nego ikada prije. Nedostatak susreta licem u lice obitelji ostavlja rascjepkane a mnoge ljude bolno usamljene. Nedjelje, ako se pravilno poštuju, nude jedinstvenu priliku za provesti vrijeme s onima koje volite, bila to obitelj ili prijatelji.

    5. Molitva i duhovno čitanje

    Sveci nam kažu da je molitva apsolutno neophodna za spasenje. Duhovna literatura, također, pruža nam priliku osluškivati Boga koji govori. Te dvije aktivnosti trebaju biti tjedne navike za svakog katolika.

    Ipak, bez obzira na njihove važnosti, mnogi od nas su toliko zauzeti da osjećamo kako jednostavno nemamo vremena za molitvu, čitanje ili meditiranje onako kako želimo. Zato su nedjelje tako važne – one nam nude priliku da se još više ujedinimo s našim Gospodinom, doslovno u svetoj euharistiji, i posebno u mirnim trenucima molitve i meditaciji o tajnama vjere.

    6. Posvetite se vlastitoj kreativnosti

    Kreativnost je od Boga. Fascinira me kako su stare kulture u prošlosti imale mnogo manje onoga što bismo nazvali slobodnim vremenom, pa ipak je sve što su napravili – od alata, pokrivača pa sve do odjeće – imalo prekrasne uzorke i dekoracije. Danas imamo bezbroj pogodnosti koje nam daju nevjerojatne količine slobodnog vremena, ali umjesto da stvaramo, mi samo trošimo.

    To je važno za ljude koji su kreativni. Mogućnosti su beskrajne – pisanje, obrada drveta, vrtlarstvo, izgradnje modela, rad na motorima itd. Opet, nedjelja nam nudi jedinstvenu priliku da radimo s našim rukama, da radimo nešto u čemu uživamo, za vlastitu korist.

    7. Drijemanje

    Nedjelje su dani počinka stoga ne postoji bolji način da se proslavi ova činjenica negoli drijemanjem. Da budem iskren, osjećao bih se prilično krivo ako bih u sredini dana (tijekom radnog tjedna) išao kratko odspavati, jer postoji mnogo obveza koje moram izvršiti. No, nedjeljom, oslobodim se krivnje i, ako to poželim, dobro se naspavam popodne. Savjetujem vam da probate.

    Prihvatite blagoslov nedjelje

    Ako razmislite malo o svemu navedenom, lijepa je stvar da nam Bog zapovijeda da se odmorimo. On nije neki brutalni poslodavac koji tjera da radimo do iznemoglosti i sagorijevanja. Naprotiv, on je Otac koji ljubi, koji zna i hoće ono što je najbolje za nas. „Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca“, rekao je Isus, “i naći ćete spokoj dušama svojim. Jer jaram je moj sladak, a breme je moje lako.“

    Potaknuo bih vas da ispitate nedjeljne navike i potražite konkretne načine kako bi taj dan bio više ugodan i opuštajući. Riješite se nepotrebnog shoppinga i zadataka. Učinite nedjelju danom mira, odmora, zabave, molitve, prijatelja i obitelji.

    Naš Gospodin, u svojoj velikoj ljubavi prema nama, zapovijeda svetkovanje Njegova dana kako bismo, makar na kratko, ostavili obveze po strani i uživali u odmoru. Šest dana ćete trčati uokolo kao luđak, a sedmoga ćete – odmarati, ljenčariti itd. Zaista. Samo naprijed!

    Izvor: catholicgentleman.net, Sam Guzman

    Prijevod: M.K.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...