KOLUMNA MILENE BAČELIĆ: Život je lip!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tema abortusa ponovo se vratila kao tema broj jedan  po društvenim mrežama i sve zbog ni manje ni više nego jedne obične pjesme. Da čovjek ne povjeruje.

Poznata imena hrvatske estrade Nina Badrić, sestre Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac, Shorty, sestre Palić i Alan Hržica snimili su spot s jednim od popularnijih bendova duhovne glazbe Emanuel pod nazivom “Želim živjeti”, kojim se “zalažu za život svakog začetog djeteta”.Pjesmu su darovali na raspolaganje inicijativi “40 dana za život”, koja već dvije godine u vrijeme korizme organizira molitvena bdjenja pred klinikama u kojima se obavljaju pobačaji i transparentima poput “Mama, želim k tebi” nastoje odvratiti žene od abortusa.Među prvima koji su reagirali našla se Danijela Dvornik koja je sve to okarakterizirala kao licemjerstvo do bola, pozivajući gospodu iz spota ove pjesme na odjel onkologije gdje djeca umiru, a da nisu život ni okusili, pa neka ih taj njihov Bog spasi!  Da bi se dijete odgajalo, potrebni su uvjeti, posao, stan i sigurna plaća, a toga u Hrvatskoj nema. Neka se ova četvorka iz spota zalaže za to -zaključila je Danijela. Ona ovu pjesmu vidi ka dno dna i sumrak Hrvatske, gdje se vjera koristi za sve i svašta pa i za dobivanje publike.

Dobro , svatko  ima pravo misliti i govoriti šta hoće. Što se mene tiče  meni je  pjesma  prelijepa, i ne znam koga tko je pogledao spot ove pjeme nije dirnuo i tko u njemu ne vidi ljubav i ništa osim toga. Ali kao što vidimo ima ih. Ne znam od kuda bilo kome  zaključak da su izvođači ove pjesme potpuno bezbrizni za djecu na odjelu onkologije, i zbog čega bi jedna ovakva pjesma bila dno i sumrak Hrvatske. Spot u kojem dominiraju snimke male djece uz podlogu poput “ja sam tvoja nerođena beba koja ti je poslana ravno s neba”, “spasi me, ne daj da boli me” i “čovjek sam, premlad da mi nebo bude dom”, objavljen je u vrijeme kad se u Hrvatskoj opet preispituje pravo žene na pobačaj, reaktivira se objava očitovanja Ustavnog suda o tom pitanju. Ali u kojem god momentu taj spot ugledao svjetlo dana, sa pjesmom ili bez pjesme, s argumentima za i s argumentima protiv, jedno je jasno:  život se može jasno definirati: počinje začećem, oplodnjom, i tada je začeta osoba, ljudsko biće. Ne postoji točka na kojoj bi se dogodila promjena od ništa u nešto, odnosno od ne-osobe u osobu. Možda netko zna za tu točku, ali meni nije poznata.  Jedna stvar se baš nikada ne mijenja, pjevale o tome sestre Husar, Badrićka ili netko treći, a to je da živo biće ima pravo živjeti.

Pravo na izbor je pozitivna strana demokracije, no nije sve tako crno – bijelo.  Kao argumenti za abortus neki navode kako postoje takvi teški životni momenti kada čovjek nije spreman biti roditelj ili je silovan pa se mora dara Božjega odreći, no krenemo li s brojkama, doći ćemo do saznanja da se u ukupnom broju  pobačaja u svijetu, samo  3 % odnosi na silovane žene…šta je s ostalima??? Neke ekstremne situacije, tipa  maloljetničkih trudnoća, gdje može doći do ozbiljnog ugrožavanja trudnice, abortusi iz zdravstvenih  razloga su argumenti koje priznajem, ali svakodnevica u kojoj  je to jedan takav čin  postao skoro pa neka vrsta  trenda me  šokira. Istina je i to  da bi se dijete odgajalo, potrebni su uvjeti, posao, stan i sigurna plaća, ali što bi rekli za jednog roditelja koji nema posao, stan i sigurnu plaću i ima dijete i to dijete zbog neimaštine odluči ubiti? Da li bi mu tada dali pravo na izbor? Opravdali bi njegove argumente?

Pitanje abortusa ne doživljavam kao pitanje nikave druge vjere osim vjere u sebe i vjere u život. Kod  pitanja o pobačaju  ne radi se o tome što je “nečije pravo na izbor”.  Bit je u odluci, kako odlučiti i suočiti se s posljedicama te odluke. Zato mislim da  ako samo jednu ženu ova “problematična” pjesma odvrati od pobačaja, uz sve probleme u kojima se nalazi dok razmišlja o tome, puno je napravljeno. Dijete je radost, ljubav i ispunjenje svake osobe i svake obitelji. I baš zbog toga neshvatljiva je količina mržnje i količina jala na jednu pjesmu koja slavi život. Slažem se da nitko, ali baš nitko ne može niti jednu ženu prisiliti da 9 mjeseci iznajmljuje svoje tijelo nekome ako ne želi, bilo da jednostavno nije roditeljski tip , bilo da je dijete  velika promjena u životu i naprosto zbog prava na izbor – ne roditi, ali nitko ne može reći da svaka žena i muškarac danas imaju, osim prava na izbor abortirati ili ne,  pravo na zaštitu od neželjene trudnoće.  Nedavno sam pročitala jednu priču vezanu za ovu temu i jako me se dojmila. Priča je to o jednoj zabrinutoj ženi  koja je otišla  ginekologu i upitala ga: “Doktore, imam ozbiljan problem, i očajno mi treba pomoć! Imam bebu koja nije još napunila godinu dana, a ja sam opet trudna! Ne želim imati djecu tako blizu jedno drugomu!” Liječnik je rekao: “Dobro i što želiš od mene sada?” „Želim da izvršite abortus, da okončam ovu trudnoću, i računam na vas da ćete mi pomoći!” Liječnik se zamislio, i nakon poduže šutnje rekao je ženi: „Ja imam za tebe jedno bolje rješenje za taj tvoj problem. Manje je opasno za tebe.” Ona se nasmiješila misleći da će liječnik izvršiti abortus. On je nastavio: “Vidiš, kako bi ti olakšali pa da nemaš dvije male bebe u isto vrijeme o kojima ćeš voditi brigu, hajde da ubijemo ovu bebu koju držiš u rukama! Na ovaj način, čak sebi možeš priuštiti malo odmora dok se ova druga beba rodi. Ako si već naumila ubiti jedno dijete, nije ni bitno koje. Ali na ovaj način, neće biti nikakvog rizika za tebe i tvoje zdravlje, a osim toga ovo rođeno dijete troši tvoj novac za hranu pa ćeš uštedjeti.” Žena je počela vrištati: „Ne doktore! To je strašno! Pa to je zločin. Ne želim ubiti svoje dijete!” „Slažem se s tobom,” rekao je doktor, “ali maloprije mi se činilo da je to bila najbolja solucija za tebe.” Liječnik se osmjehnuo jer je shvatio da je ona shvatila poantu. On je uspio uvjeriti ovu majku da nema razlike između ubojstva već rođene bebe i one koja je još uvijek u trbuhu. Zločin bi bio isti!

Eto upravo tako, zločin bi bio isti, i toga nažalost nisu svjesne mnoge žene, muškarci kao ni društvo u cjelini, kao i to da pobačaj nije tek osobni problem nego i društveni fenomen i društveni problem. Ono što možemo napraviti je raditi na promjeni struktura koje dovode ženu do odluke na pobačaj pa zašto to netko ne bi pokušao napraviti i jednom običnom pjesmom. Od nekud se mora početi!.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.